Хвърлете болестта на къпината (подбрани рецепти)


| Прочетено Прочетено: 10061 пъти | КоменариКоментари: 0



Хвърлете болестта на къпината (подбрани рецепти)Къпината (Rubus fruticosus)е всъщност увивно растение, което предпочита да вирее върху не твърде сухи и бедни на вар почви. В природолечението през всички епохи драскащия храст е бил широко използван.

 Погледът на билкаря се спира не толкова на вкусните и витаминозни плодчета, колкото на листенцата на растението, разказва австрийският билкар-свещеник Бенедикт* на своя блог blog.kräuterpfarrer.at.

Листата  на къпината съдържат флавоноиди, дъбилни вещества, дори малко витамин С.

Рецепта 1: Вана с листенца от къпина

Използват се млади, изсушени и нежни листенца, които са събирани и бързо изсушени през пролетта и лятото. 150 гр. добре натрошени се слагат  в 3 л. вряща вода и се оставят за кратко да кипне. Чаят престоява покрит  30 мин., прецежда се и се излива във ваната. Къпането е добре да продължи около 15 мин. , ваната е целебна и срещу  бактерии и гъбички.

Рецепта 2: Чай от листенца на къпиновия храст

Прясно откъснатите листенца се сушат на проветриво място, без дръжките. Първо трябва  да се накълцат ситно. 2 чаени лъжички  с тепе се добавят  в 250 гр.  вряща вода и се оставят 15 мин.да киснат. Прецежда се и се пие. Чаят е особено подходящ при отслабена имунна система, а също и при диария. Има антибактериално действие.

Една особеност на  растението е, че стъбълцата му образуват на места сводове  (допрените до почвата части или върховете се вкореняват). През Средновековието в Англия се е смятало, че ако болен пропълзи под  такава къпинова арка, то шипчетата ще задържат болестта и  страданието ще бъде прехвърлено на бодливия храст. У нас  също се е вярвало, че ако човек се препаше с къпиново стъбълце, то това предпазва от самодивски болести – парализи, полудяване, припадъци, заслабване на организма, разказва Кети Иванова, автор на книги за лечебните растения .

Още  в древността Хипократ, Плиний, Гален и Диоскорид изключително много ценели растението.  Последният назначавал отвара от листа и корени срещу диария и за жабурене при възпалени венци, за заздравяването им препоръчвал и дъвчене на пресни къпинови листа. Лечителят също прилагал отварата и при много обилен месечен цикъл, за да се нормализира.

Още няколко рецепти с къпина:

3 суп. л. натрошени сушени листа се слагат в 500 мл. преварена вода, ври на слаб огън 10 мин., кисне 30-45 мин. и се прецежда.Приема се по 1\2 чаша 2-3 пъти дневно при простудни заболявания, грип, дизентерия, стомашно-чревни проблеми.

Сушени къпини се счукват на прах. Взема се по 1\2 ч.л. 3 пъти дневно срещу диария.

Лишеи и трофични язви на краката се повлияват много добре, когато счукани листа от къпина се попарват и налагат върху засегнатите участъци.

И най-приятната част:


Маските от къпинови плодчета се прилагат в домашната козметика за освежаване кожата на лицето, за повишаване на нейната еластичност, а също и срещу бръчки. Ползват и се листата.

Зрелите къпини се хапват свежи, при по-големи количества от тях могат да се направят сокове, сиропи, сладка,мармалади,вино, конфитюри.Влизат в състава на различни диети и така се отплащат за трудното си бране. Къпината е враждебен  храст, бодлив, дори листенцата  му режат.

Рецепта за сладко: 1 кг плодчета от къпина се почистват от дръжките, заливат се със захарен сироп(1 кг.захар на 300 мл.вода) и се оставя да престои 4-6 часа. Сиропът се отцежда, слага се да кипне и като изстине, към него се добавят плодчетата. Вари се на слаб огън до сгъстяване.











Акценти от Здравница



Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Златно мляко на прах Златно мляко на прах

"Златно мляко" на прах на "Здравница" съдържа куркума, цейлонска канела, джинджифил и черен пипер. Вкусна и здравословна напитка за цялото семейство....


Цена: 6.60 лв.


Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email