Кърменето предпазва и от цьолиакия


| Прочетено Прочетено: 2301 пъти | КоменариКоментари: 0



Кърменето предпазва и от цьолиакияИмаше години, когато цьолиакията не беше позната като заболяване,  при което се наблюдава постоянна непоносимост към глутена- протеин, който се съдържа в зърнените храни, основно в пшеницата, а също в ръж, овес и ечемик, и причинява тежки чревни лезии у засегнатите индивиди. Сега вече е различно. Срещаме се с тази патология, която, за съжаление се увеличава. Специалистите я описват като патология на храносмилането, като един от всеки 5 новооткрити случаи е при пациент над 60 години, съобщава испанското издание Hola.com.

Какво е обяснението ?
Според д-р Мария Паскуал от специализираната болница  в Аравака, Мадрид лекарите знаят повече за заболяването  и то се проследява по-добре. А  това, което ги прави оптимисти е, че  болестта се открива по-точно и по-рано и се увеличава предлагането на продукти без глутен, което прави живота на тези пациенти по-лесен. Това е единственото лечение - да се следва диета без глутен.
Един на всеки 80-100 души страда от цьолиакия, но едва 10 % от тях знаят за заболяването си. Това се дължи на първите прояви на болестта и голяма част от пациентите имат малко или почти никакви симптоми, което забавя значително  диагностиката и лечението.

10-те ключа към тази патология
1. Цьолиакията е перманентна - или я имате, или не, но тя не престава както е при другите хранителни алергии.

2. Заболяването има автоимунен характер – налице е анормална имунология срещу глутена, протенът на зърнените храни.

3. Причината е генетична. Човекът има генетична предпоставка да развие или не болестта. Необходим е контак с глутен. Има някои други фактори като инфекции, стресови ситуации и др, които в определен момент отключват болестта.

4. Майчината кърма може да има защитен ефект върху развитието на болестта.

5. Симптомите на болестта варират според годините,  малко по-изразени при възрастните и почти безсимпомно, когато е унаследена в семейството.

6. Често в по-зряла възраст болестта се появява редом с други заболявания като остеопороза, стерилитет, аборти, проблеми с щитовидната жлеза, диабет...

7. Постигнат е голям напредък в диагностиката. Използват се специални серологични маркери и чревна биопсия за доказване на заболяването. Генетичното изследване е много полезно, за да се оцени генетичният риск.

8. Диетата е основният начин на лечение, като се изключват всички храни, съдържащи глутен и веднага започва да намаляват и отзвучават болестните симпоми.

9. Лекарите познават случаи и когато пациенти проявяват чувствителност към глутена, без да страдат от цьолиакия. Те се повлияват много добре, когато приложат безглутенова диета.

10. Безглутеновата диета не може да е мода, тъй като глутенът не е токсичен за хората, които не страдат от това заболяване.

Диетата:
Съветите са на д-р Шер, специалист по безглутеново хранене
Подходящи за тези пациенти са продуктите от природата – плодове, зеленчуци, варива, месо, риба, растителни масла, захар, яйца, прясно и кисело мляко, сирена.

Продуктите, за които имате съмнения, че могат да съдържат глутен да се похапват само след внимателно прочитане на етикета -  крем карамел, млечни шейкове, колбаси и готови сосове, соеви сосове, а също шоколад, какао и бонбони.

Всички продукти, които съдържат глутен са забранени – всички тестени изделия, торти и пасти,сладкиши, бисквити и мюсли, шоколади и бира, сос бешамел и др.

В кухнята е добре да имате отделни съдове в които да готвите за болния с цьолиакия, тъй като не е добре да попадат остатъци от глутеновите храни.

Избягвайте да пържите продукти без глутен в олио, в което преди това са пържени продукти с глутен.

Съхранявайте продуктите без глутен в отделен шкаф, за да се избегне объркването им с продуктите с глутен.

Светлана ЖЕЛЕВА













Акценти от Здравница



Семейно консултиране – метод, все по-често търсен в криза

Семейно консултиране – метод, все по-често търсен в криза

Всяко семейство, всяка връзка, по своята същност са едно малко и уникално общество и като всяко общество; има своите периоди на трудности, проблеми и кризи....още

Как да установите дали страдате от бърнаут?

Как да установите дали страдате от бърнаут?

В работата, във взаимоотношенията, в любовта, раздаващите ресурсите и енергията си навред, хора са изложени на висок риск от емоционално, психическо, а при неглижиране на симптомите - и физическо "прегаряне"....още

Домашен билков мехлем с кокос отпушва носа

Домашен билков мехлем с кокос отпушва носа

Чувстваме се настинали, с дрезгав глас, втриса ни... Кога да пием само чай, кога да правим инхалации и гаргари, кога вана за краката?...още

Седемте чакри: Седем точки на силата

Седемте чакри: Седем точки на силата

Според йога освен материалните органи на нервната система, съществува и енергийна система. Тя е аналогична по своята система и по функциите си на нервната....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Колакен МАКС - формула за здрави стави Колакен МАКС - формула за здрави стави

Колаген Макс съдържа колаген, глюкозамин, хондроитин, МСМ и хиалуронова киселина. Мощна и ефективна формула за здрави стави....


Цена: 37.80 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email