Цьолиакия - как живеят болните у нас и колко точно е техния брой


| Прочетено Прочетено: 5348 пъти | КоменариКоментари: 0



Цьолиакия - как живеят болните у нас и колко точно е техния бройГабриела Златарова, председател на Асоциация”Цьолиакия” в първо интервю пред „Здравница” за проблемите на страдащите с цьолиакия.

- Г-жо Златарова, как живеят болните с цьолиакия у нас?

 - Трудно, но поне здравословно. Но, за да се стигне до диагностициране на болестта са необходими средства и време. Всички изследвания са платени. Безглутеновите храни са скъпа необходимост -  едни солети са между 3-6 лв, а брашното е между 8-10 лв.  А децата –цьолиачета  не могат да си позволят лукса да хрупат изкушенията в лъскави опаковки или да хапнат парче торта  от кварталната сладкарница. Майките им  по принуда са отлични домакини. Все още безглутенови продукти се предлагат повече в специализираните магазини, отколкото в търговските вериги.  Хората се затрудняват при избора на храни поради факта, че не се етикетират съгласно европейските норми, т.е  да е обявено наличието на глутен. Контролът е силно занижен,  и много малко фирми го правят.

- Колко хора у нас страдат от тази болест?

- Разпространението на заболяването е около 1% от цялото население по официални данни, но  голяма част от случаите не са диагностицирани. У нас  никой не води подобна статистика. Миналата година се обърнах към Националния център по обществено здраве и анализи и от там получих смешна статистика. Групата ни във социалната мрежа е вече 260 човека. Нашата Асоциация е поела инициатива да организира  собствено проучване колко са засегнатите хора. Необходимо е да се направи статистика по различни признаци – пол, възраст, място на раждане. Лекарите твърдят, че се увеличава броя на пациентите. Вече не се смята за рядко заболяване, както беше преди 5-6 години.

- Какви задачи си поставяте като Асоциация, съществувате от 2007 г?
Какви ще са вашите искания към Министерството на здравеопазването, НЗОК, институциите...


– На последната среща на асоциацията , която беше преди месец, обсъждахме дискриминационната практика на Здравната каса  да отпуска  безглутеново брашно само на лица под 18- години. Това е недопустимо. Нима навършването на пълнолетие е вълшебно хапче, което кара болестта да изчезне? През май получихме писмо от бившия вече зам.министър на здравеопазването  Мирослав  Ненков, в което ни уверява, че в действащата наредба № 38 за определяне на храни и лекарства за домашно лечение няма нормативно ограничение на възрастта. Но според  „Списък на диетични храни за специализирани медицински цели на НЗОК“ има ограничение. т.е., както се казва „Царят дава, а пъдарят не дава“. Имаме проблеми с ТЕЛК и НЕЛК. Некомпетентност и безхаберие в тези комисии  принуждава родителите  буквално да „връщат“ заболяването на децата си, за да се докаже, че имат здравен проблем.  Ще искаме и  ЕМА теста да се поеме от касата, защото той е най-скъп.

- Разкажете добри практики в Европа по отношение на безглутеновата диета?

- В Европа наистина се грижат за хората с редки заболявания. За съжаление не мога да кажа същото за България. В групата ни в социалната мрежа непрекъснато обменяме информация с хора  от други страни, не само от Европа. Напр. в Италия правят задължителен скрининг тест за глутенова непоносимост на децата, когато навършат 6 -годинки. Това е много полезно, защото това заболяване е коварно. Понякога е безсимптомно или оплакванията съвпадат с други заболявания и съответно диагнозата се греши. Минават години, докато се установи, а през това време може да се увредят необратимо различни органи. В Испания пък е намалено ДДС на безглутеновия хляб, там Асоциацията прави лагери с безглутенова диета и подпомага кетъринговите обслужвания в детските градини. Но тяхната Асоциация е от 1997 година, а ние тъкмо сме проходили. Надявам се с общи усилия да облекчим децата и възрастните с това заболяване.

 - Кога е възможно да започнат да се случват нещата и у нас?

– Когато хората се събудят от „будната кома“. Това важи за всички области на социалния ни живот. Не може да си „живуркаш“, а около теб да летят тухли и ти да се пазиш само. Трябва да видим, кой хвърля тухлите и да му потърсим отговорност. Само активна гражданска позиция би накарала нещата да случват.

 - На вас кога ви откриха заболяването? Колко време минава от проявяването му до диагностицирането, това е голям проблем у нас?

- При мен нещата са с 40 -годишна давност, но пък са типичен пример колко е коварно това заболяване. Била съм на 3 годинки и дълго време не са могли да установят заболяването. Консилиум решава, че е цьолиакия. Посъветвали майка ми в продължение на 2 г. да съм на безглутенова диета, след което минавам на обща храна и от тогава до сега аз живея с нисък хемоглобин, за който лекарите нямаха доскоро обяснение. Преди 2 години получих криза и заболяването се върна с гръм и трясък, отслабнах с над  8 килограма, имах продължителна диария , която ме съсипа. Откриването на болестта ми отне 6 месеца и доста средства, защото всички изследвания за това заболяване са платени. Дори за децата е така. Благодарна съм,че нямам някакви сериозни увреждания за сега. От  две години съм на безглутеново хранене и се чувствам добре.

- Кои страдат повече от болестта - жените или мъжете?

- Няма такава статистика. Личното ми мнение е, като че ли жените са по- засегнати, но това може да се дължи и  на факта, че ние сме по-отговорни за здравето си от  мъжете. Като направим проучването, ще мога да говоря повече.  По-.важното е да се знае, че цьолиакията или Глутеновата ентеропатия са коварни заболявания, за които няма медикаменти. Безглутенова диета за цял живот - това е лечението.

Едно интервю на Светлана ЖЕЛЕВА


Съвет на Здравница

виж всичко за Цьолиакия /целиакия/












Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Какаово масло за равномерен тен Какаово масло за равномерен тен

Сурово, 100% натурално какаово масло! Какаовото масло подпомага почерняването на кожата, като й придава здравословен и равномерен тен....


Цена: 14.00 лв.


Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email