Д-р Маргарита Аршинкова: Епидемия от диабет е надвиснала над планетата


| Прочетено Прочетено: 5982 пъти | КоменариКоментари: 0Д-р Маргарита Аршинкова: Епидемия от диабет е надвиснала над планетатаЛечението на захарния диабет е модерно и ефективно, когато успява да поддържа близки до нормалните кръвно-захарни нива и да наподобява физиологичните им колебания характерни за здравия човек, казва д-р Маргарита Аршинкова в специално интервю за "Здравница".

- Д-р Аршинкова, защо днес диабетът сякаш се превръща в епидемия?

Захарният диабет се превръща наистина в епидемия през последните години – според IDF (Международната диабетна федерация ) броят на хората с това заболяване в света е над 285 млн., а през 2030 г. се очаква да нарастне на 435 млн.

Няма точен отговор на въпроса защо непрекъснато се увеличава честотата на захарния диабет, тъй като все още не са ясни причините за възникването му.  Все пак най-голям е броят на хората с тип 2 захарен диабет, а неговото зачестяване може да свърже с неправилното хранене, приемът на висококалорични храни, съдържащи голямо количество мазнини и захари, обездвижването на хората, което води до наднормено тегло и затлъстяване.

За съжаление зачестява и тип 1 захарен диабет, който е характерен за децата и младите хора. При него е налице дефицит на хормона инсулин и механизмът на възникването му е автоимунен. Все още не е ясно каква е ролята на външните фактори и наследствеността за изявата му, но се предполага участието на някои вируси и стресови фактори, които вероятно предразполагат организма да отключи автоимунния процес на разрушаване на собствените клетки, произвеждащи инсулин.

- Диабет тип 1 или диабет тип 2 се лекува по-трудно?
Лечението и на двата типа диабет е трудно, комплексно и изисква активното съдействие на пациента и семейството му.
При тип 1 захарен диабет лечението е с подкожно приложение на инсулин, като дозата му се променя ежедневно спрямо храненето и физическата активност особено в детска възраст.

При тип 2 захарен диабет в началото може да се прилагат перорални антидиабетни средства, съчетани с промяна в начина на живот и диета. След изчерпване на инсулиновата секреция лечението отново е с инсулин. Пациентите с тип 2 захарен диабет още при изява на заболяването могат да имат придружаващо сърдечно-съдово или бъбречно заболяване, които изискват допълнително лечение и могат да влошат прогнозата на пациента.

- Може ли да се предпазим от захарната болест?
Профилактика на тип 2 захарен диабет е правилното хранене с ограничен прием на храни, съдържащи захар и животински мазнини, поддържане на нормално тегло и ежедневна физическа активност. Профилактика на тип 1 захарен диабет все още няма, защото не са ясни причините за възникването му.

- Известно ли е какво предизвиква хипоглекимия?
Хипогликемията е състояние на ниска кръвна захар и се наблюдава при различни заболявания в организма. Клинично се изявява с пребледняване, тремор, обилно изпотяване, главоболие, сънливост, а при по-голяма продължителност на състоянието – може да се стигне дори до загуба на съзнание и кома. В ранна детска възраст най-често се среща като кетогенна хипогликемия при продължително гладуване или в хода на придружаваща инфекция.

При пациенти със захарен диабет хипогликемия се наблюдава, когато се инжектира по-голяма доза инсулин, при пропуск на хранене или при повишена физическа активност.

Кое е по-голям проблем - ранното  откриване или модерното  лечение на диабета?Ранното откриване на захарния диабет е трудно, защото е налице дълъг период на инсулинов дефицит преди клинично до се изяви заболяването. Когато вече са налице симпромите на диабета – приемът на голямо количество течности и вода, силната жажда, отслабването на тегло при запазен или повишен апетит, диагнозата е лесна. Изследва се нивото на кръвната захар, както и наличието на захар и ацетон в урината. За съжаление, дори рано да се постави диагнозата захарен диабет не е възможно да се спре развитието на заболяването.

Модерното лечение на тип 1 захарен диабет се състои в интензифицирано инсулиново лечение обикновено с приложение на бързодействащ инсулин в часовете на хранене и базлен инсулин за поддържане на нормално базално ниво през цялото денонощие. Приложението на инсулина е с инсулинови писалки или помпи.

За пациентите с тип 2 захарен диабет има много нови препарати през последните години, които помагат за достигане на добър гликемичен контрол – най-новите медикаменти са DPP-4 инхибиторите и GLP-1 аналозите.

Лечението на захарния диабет е модерно и ефективно, когато успява да поддържа близки до нормалните кръвно-захарни нива и да наподобява физиологичните им колебания характерни за здравия човек.

- Защо ако на здрав човек  му се сложи инсулин, драматично изпада в безсъзнание?
 Нормално в здравия човек се поддържат нива на кръвната захар на гладно между 3.5 и 5.6 ммол/л и след хранене до 7.8 ммол/л. Това става чрез много прецизната регулация на отделянето на хормона инсулин, както и секрецията на контраинсуларните хормони. При инжектиране на инсулин на здрав човек кръвната захар спада рязко, организмът не може да елиминира екзогенния инсулин бързо и се стига до състояние на тежка хипогликемия и здравият човек може да загуби съзнание.

- Какви начини за сваляне и поддържане на кръвната захар в норма препоръчвате?

При здрав човек с нормална секреция на инсулин не се използват средства за сваляне на кръвната захар, организмът сам регулира идеално нормалното й ниво.

При хора с наднормено тегло и затлъстяване в началото е налице хиперинсулинизъм – свръх производство на инсулин, който обаче не действа добре и кръвната захар остава по-висока. При тях може да се прилага хипокалорийна диета изключваща захар и захарни изделия, която да доведе до отслабване. Нормализирането на теглото подобрява чувствителността към инсулин. Ако няма ефект към диетата е необходимо да се включат медикаменти – очувствители, които подобряват нивото на кръвната захар и водят до редукция на теглото. Най-често използваният препарат е Метформин. Но има още много перорални антидиабетни средства, които се използват след консултация с ендокринолог, който преценява кой е най-подходящия медикамент за пациента.

При пациентите с тип 1 захарен диабет единственото средство, което може да нормализира кръвната захар е инсулина. Лечението се назначава от лекар – ендокринолог и се осъществява при ежедневен контрол на кръвната захар с глюкометър.

Визитка

Д-р Маргарита Аршинкова  e  главен асистент към катедрата по Педиатрия на МУ-София. Работи в СБАЛ по детски болести“Проф. Иван Митев“ - София, Клиника по ендокринология, диабет и генетика

Има 2  специалности -  ”Детски болести” и „Детска ендокринология, диабет и болести на обмяната“. Защитила е дисертация на тема ”Инсулиноподобен растежен фактор–1 при деца и юноши с тип 1 захарен диабет”.

Автор е на множество публикации у нас и в чужбина в областта на ендокринология и диабет.

Светлана ЖЕЛЕВА


Съвет на Здравница

виж още за Диабор - най-доброто решение при диабет и за регулиране на кръвната захар


виж всичко за Диабет

прочети още Алкохол и диабет. Какво трябва да знаем, за да не допускаме здравословни проблеми

прочети още Киселото мляко намалява риска от диабет

прочети още Киселинните храни са причината за рака и диабета?

прочети още Д-р Кристоф Шултес: През 2030 г. всеки 4-и европеец ще страда от диабет

прочети още Българите не разпознават симптомите на диабета
Акценти от ЗдравницаСух екстракт от алое – мощен продукт при хроничен запек

Сух екстракт от алое – мощен продукт при хроничен запек

Почти всеки втори българин страда от нередовен стомах. Статистиките показват, че този проблем по-често се среща жените. Ако Вие сте от тези хора - предлагаме Ви един мощен и изключително ефикасен продукт - сух екстракт от алое....още

Инфекциозна болница е лекувала над 100 пациенти с коронавирус

Инфекциозна болница е лекувала над 100 пациенти с коронавирус

Инфекциозна болница Проф. Иван Киров, София е лечебно заведение, което работи на първа линия срещу COVID-19 от началото на епидемичната ситуация у нас. До момента тя е единственото лечебно заведение в столицата, което приема и деца, засегнати от вируса....още

Нови хемодиализни апарати за болницата в Севлиево

Нови хемодиализни апарати за болницата в Севлиево

Министерският съвет одобри във сряда 150 хил. лв. за закупуване на апарати за МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ в Севлиево....още

Почитаме свети равноапостоли Константин и царица Елена

Почитаме свети равноапостоли Константин и царица Елена

Според поверието Св. Елена носи градушка в ръкава на ризата си и затова през този ден стопаните не работят вкъщи и на полето....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Диабор - за регулиране на кръвната захар Диабор - за регулиране на кръвната захар

100% натурален продукт за нормализиране на глюкозата в човешката кръв (кръвна захар). Не съдържа токсични вещества, консерванти или оцветители....


Цена: 12.90 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email