15 съвета на проф. Донка Байкова за здравословно хранене във всяка възраст


| Прочетено Прочетено: 22533 пъти | КоменариКоментари: 0



15 съвета на проф. Донка Байкова за здравословно хранене във всяка възрастСъвет №1
Консумирайте разнообразна и пълноценна храна. Всеки ден изяждайте поне по някоя от следните храни:
 - Пълнозърнести продукти
 - Плодове и зеленчуци
 - Мляко и млечни продукти
 - Яйца, месо, риба  и растителните им аналози- бобови и ядкови продукти
 - Добавени растителни мазнини и захари, а най-добре мед
 -  Вода и течности

Съвет №2
Хранете се 5 пъти дневно. Рядкото приемане на храна води до прегладняване. Отделяйте специално внимание през деня за храненето. Яжте бавно, дъвчете повече, в приятна атмосфера и с удоволствие, за да улесните храносмилането.

Съвет №3
Предпочитайте пълнозърнестите продукти като важен източник на енергия, витамини, минерали и фибри.

Съвет №4
Всеки ден хапвайте  поне по 400 гр. разнообразни плодове и зеленчуци, за предпочитане -сурови.

Съвет №5
Изяждайте дневно поне по 200 милиграма кисело мляко и 50 гр. сирене - по възможност нискомаслено и обезмаслено. Това осигурява необходимия за организма прием на биоусвоим калций и витамин В2, както и пълноценни протеини.

Съвет №6
Използвайте за готвене  само постни червени меса и птиче месо без кожа заради по-малкото мазнини и холестерол,  което дава на организма желязо и протеини.

Съвет №7
Ограничете яденето на меки салами, готова кайма и др., тъй като са източник на голямо количество животинска мазнина и холестерол.

Съвет №8
Консумирайте поне веднъж седмично риба и бобови храни, защото освен протеини снабдявате организма си с омега 3-мастни киселини, а бобовите храни доставят и фибри.

Съвет №9
Ограничете приема на мазнини, особено  с животински произход. При гответе използвайте растително олио. Подходящи са зехтинът, слънчогледовото, рапичното, соевото, царевичното, оризовото олио, както и маслото от гроздови семки.

Съвет №10
Избягвайте захарта, захарина и сладкарските изделия, както и т.нар.fast food и junk food. Заменете ги с плодови, млечно-кисели  десерти,приготвени от пълнозърнести плодове.

Съвет №11
Избягвайте газираните напитки, които съдържат захар . Заменете ги с плодови,зеленчукови, млечни напитки, с нискоминерализирани и трапезни води, със зелени и черни чайове.

Съвет №12
Намалете употребата на готварска сол и консумацията на солени храни. Заменете обикновената готварска сол с калиева. Калиевата сол стимулира работата на сърцето и бъбречната функция и не повишава кръвното налягане. Когато обаче се консумира в по-голямо количество- над 6-8 грама на ден, и калиевата сол може да причини нежелани ефекти върху сърдечната дейност.

Съвет №13
Движете се активно всеки ден. Редовната работа на мускулите подобрява самочувствието, работоспособността и съня, намалява стреса и риска от затлъстяване и остеопороза, стимулира функциите на всички органи и системи.

Съвет №14
Приготвяйте храната по възможно най-щадящ начин – чрез задушаване, варене, печене. Така ще намалите калорийния й заряд и загубите на хранителни вещества, ще минимизирате риска от появата на стомашно-чревни проблеми.

Съвет №15
Съхранявайте храната по начин, който я прави безопасна за консумация. Опаковайте различните продукти разделно в хладилника като следите да не изтече срокът  им на годност.

Светлана Желева












Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сироп от черен бъз - без захар Сироп от черен бъз - без захар

Сиропът от черен бъз на Здравница е натурален продукт, произведен в България, по домашна рецепта. Не съдържа захар! Подходящ е и за диабетици....


Цена: 6.50 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email