Какво знаем или не знаем за антибиотиците?


| Прочетено Прочетено: 6174 пъти | КоменариКоментари: 0Какво знаем или не знаем за антибиотиците?

Непрекъснато се говори за ползата и вредата от антибиотиците. Казват че те не помагат на грип, че не бива да се вземат самоволно. Около тях има и друга доста разнопосочна информация.

Действат ли антибиотиците на висока температура и кои? След продължително вземане може ли да се чувстваш отпаднал и уморен?
Често се препоръчва след продължителното им приемане да се пие бирена мая, полезно ли е? Никой не дава точни напътсвия как и с какво да се вземат антибиотиците и може ли да се пие алкохол докато ги вземаш…

Антибиотиците не действат на вирусите
включително и на тези, които причиняват грипа, заради което не бива да се вземат при грипни състояния. С тях се лекуват последствията, усложненията от него. Грипът и грипоподобните състояния подготвят благоприятна почва за развиването на бактериални инфекции.

Антибиотиците не свалят температурата
Те влияят на бактериите и като спират размножаването им помагат за свалянето на температурата. Но за да има ефект, трябва да минат поне 2-3 дни и да се натрупа необходимото количество от лекарството. Ако след тези дни няма ефект би следвало антибиотикът да се смени.

За умората след антибиотично лечение
Няма сериозно изследване, което да доказва че при инфекциозни заболявания, антибиотиците, с които то се лекува, предизвикват отпадналост и умора. Доказано е, че продължителното им вземане разрушава естествената бактериална флора на храносмилателната система, заедно с патогенните агенти, и че някои от тях намаляват имунната защита, но не може категорично да се твърди, че те са виновни за умората след инфекцията. Самата инфекция, продължила дълго е причина за влошеното общото състояние и усещането на безсилие, отпадналост, умора.

За бирената мая

потвърди се нейната ефикасност срещу смущения в храносмилането, което се предизвиква от антибиотиците. Бирената мая е вид микроскопична гъбичка богата на витамин В, която възстановява храносмилателната флора и предотвратява появата на диарии.

Как да се вземат антибиотиците?
Вземането на лекарства по време на хранене намалява страничните ефекти като гадене и болки в стомаха. Но специално за антибиотиците - ефикасността им намалява, ако се вземат на гладно. Има и изключения, заради което лекарят трябва да каже точно как да се приемат. Вече за всеки антибиотик има листовка, която съобщава най-важните неща за пациента и кои храни трябва да се избягват, колко течност да се поема и т.н.

За алкохола и антибиотиците
Няма сериозно доказателство, че има някакво взаимодействие между алкохола и антибиотиците. Други лекарства категорично не са съвместими с алкохол: например действието на успокоителните и сънотворните се увеличава многократно; при антикоагулантните (тези, които разреждат кръвта) и противоепилептичните ефектът се намалява, при други пък се получава друг ефект.

И все пак по-добре е да не се пие алкохол като се вземат лекарства.
Акценти от ЗдравницаУникална операция извършиха лекарите от Майчин дом

Уникална операция извършиха лекарите от Майчин дом

55-килограмов тумор на яйчника е бил изваден от пациентка след няколкочасова операция в специализираната болница Майчин дом. Жената е изписана в стабилно състояние след постоперативно лечение....още

Какво представлява хъркането и как да го лекуваме чрез диета?

Какво представлява хъркането и как да го лекуваме чрез диета?

Хъркането се получава при преминаването на струята въздух през свитите въздухоносни пътища. При това става и вибрация на меките тъкани на глътката, небцето и мъжеца, който може да закрие входа гръкляна....още

Да преборим минорното есенно настроение с позитивно мислене

Да преборим минорното есенно настроение с позитивно мислене

Позитивната психология дава възможност да преборим минорното есенно настроение, твърди психоложката Ина Антонова....още

Билки и добавки за здрав сън

Билки и добавки за здрав сън

Съществуват редица техники, медикаменти, билки и хранителни добавки, които повлияват благоприятно върху съня и подпомагат пълноценната почивка на организма през нощта....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на ЗдравницаВсички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница Здравница - Google Plus RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2017 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email