С какво трябва и с какво не бива да приемаме антибиотиците?


| Прочетено Прочетено: 8311 пъти | КоменариКоментари: 0



С какво трябва и с какво не бива да приемаме антибиотиците?През последните години се появиха информации за това, че не бива да приемате антибиотиците нито с мляко, нито със сок. Че с какво тогава? Години и десетилетия наред сме си пиели лекарствата с мляко, с компот, със сок...Ще се опитаме да хвърлим светлина върху тези съмнения и най-накрая да стане ясно - с какво да приемаме антибиотиците, защото и сезонът е такъв - често ни се налага да прибягваме до тях, особено децата. Ето какво съветват специалистите.

Кога медикаментите губят своята активност?
Лекарствените препарати могат да се окажат неефективни и при някои заболявания на стомаха и червата. При здравия човек практически всички микроби, съдържащи се в началните отдели на червата, загиват, убиват ги стомашният и жлъчният сок. Но по редица причини това правило може и да престане да действа. Тогава в тънките черва се размножават микроби, които не би трябвало да бъдат там. Така се случва например след отстраняване на жлъчния мехур. В крайна сметка пак заради тези бактерии в червата се променят условията по усвояване на лекарствата. Вместо алкална средата става кисела. И лекарствата, без да са усвоени, напускат организма. Заради дисбактериоза най-различни лекарства могат да изгубят своята активност. Например храносмилателните ферменти и някои препарати за лечение на сърцето. Такова състояние се лекува с антибиотици, затова може да възникне парадоксална ситуация: за да “заработят” сърдечните лекарства, трябва да пиете известно време антибиотици.


Млякото може ли да ги направи неефективни?
Стигнахме до млякото. Съществува мит, че то намалявало токсичността на лекарствата и този мит битува още от комунистическо време, когато даваха млякото на работници във вредни производства. Но бъдете внимателни. Млякото не само може да намалява вредата от лекарствените препарати, то може изцяло да ги лиши от ефикасност. Освен всичко друго, млякото неутрализира действието на обезболяващите препарати, съдържащи кофеин, тях ги пийте с вода. И пак млякото изцяло неутрализира препаратите с желязо, които са предназначени за прием при анемия.


Могат ли да се взимат хапчета за високо кръвно с плодов сок?

Ние сме свикнали да мислим, че едва ли има нещо по-полезно от соковете. Но при съчетаването им с лекарства те се превръщат в опасни “химикали”. По принцип плодовият сок притежава всички свойства на слаба киселина. Което означава, че може да встъпи в реакция, да разруши структурата на препаратите и да промени техния ефект. Категорично соковете не трябва да се пият заедно с лекарства, понижаващи киселинността на стомаха, с дигоксин и с препарати за понижаване на кръвното налягане. Те могат да намалят или да засилят действието на антибиотиците. Аспиринът в съчетание със сокове става особено вреден за стомаха.
И не на последно място, от боровинков сок трябва да се страхуват всички, които пият лекарства за намаляване съсирваемостта на кръвта. А списъкът с лекарства, взаимодействащи си с грейпфрутовия сок, може да заеме цяла една страница.

В крайна сметка с какво да приемаме илачите?
Приемайте ги с преварена вода със стайна температура. И то не само с глътка вода, за да не се залепи хапчето по хранопровода. Нужни са не по-малко от 100-150 мл. В някои инструкции се казва, че след прием на таблетката е нужно да се изпие цяла чаша вода, а това е нужно за намаляване дразнещото действие на препарата върху стомаха.

Винаги приемайте лекарствата в седнало или изправено положение. Ако човекът е на легло, повдигайте го максимално или избирайте течните лекарствени форми - капки, сиропи.

Всеки трябва да съобщи на аптекаря нужните данни - възраст, пол, оплаквания, състояние на болния, но особено трябва да внимават бременните, шофьорите, алергичните, болните от астма и захарен диабет.

Дори и да ви е обяснил вашият лекуващ лекар как да приемате лекарството, вие пак четете инструкцията. И съответно поискайте по-голяма яснота по въпроса.

Когато са ви казали “по една таблетка 3 пъти дневно”, приемайте лекарството на всеки 8 часа.

Ако ви е казано да го пиете преди ядене, правете го 30 минути преди прием на храна. Ако трябва да го приемете след ядене, го вземете един-два часа след това. Ако няма уточнение дали “преди” или “след”, желателно е да го приемате 30 минути преди прием на храна.

Когато се налага едновременно да приемате няколко препарата, не ги пийте наведнъж, а през 10 минути, дори едното от лекарствата да е витамин.

Не се притеснявайте да приемате лекарство по време на ядене, ако така е посочено в листовката.

Източник: Блиц













Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от бял трън - капсули Масло от бял трън - капсули

Белият трън (познат още като Силимарин) се използва в народната медицината от 2000 години, главно при чернодробни и жлъчни заболявания....


Цена: 14.90 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email