Как да поддържаме ставите си здрави?


| Прочетено Прочетено: 6345 пъти | КоменариКоментари: 0



Как да поддържаме ставите си здрави?

Ставите и ставните капсули свързват костите в човешкия организъм. Съществуват стави с различна форма , здравина и подвижност в зависимост от тяхната функция. Например тези между прешлените на гръбначния стълб са здрави и нетолкова подвижни за разлика от тези разположени в китките и пръстите.

Ставата представлява свързване на две или повече кости в човешкия скелет. Те позволяват на костите да се движат, като са едновременно не разтегливи, но еластични и гъвкави. Също така поддържат и стабилността, тъй като в местата на ставните съчленения костите се стабилизират от здрава фиброзна съединителна тъкан, изграждаща ставните връзки или лигаменти.

Нека да разгледаме няколко съвета, чрез които ще поддържаме здравето на ставите:

Повече движение
За да запазите здравето на ставите за по-дълго е нужно повече движение. Колкото повече се движите, толкова по-малка е вероятността от скованост. Независимо дали сте на работа или гледате телевизия, променяйте позата на стоене често. Правете кратки почивки на всеки час като се раздвижвате около работното място или у дома.

Защита на тялото
Травмите може сериозно да увредят ставите. По тази причина е нужно да пазите тялото рез целия си живот. Носете предпазна екипировка, когато се налага да извършвате рисковани за ставите и здравето дейности.В случай, че усетите дискомофрт или болка в ставите потърсете мнението на специалист. Ако не обърнете внимание сега, след време може да се окаже късно.

Следете теглото си
Ставите ви болят? Загубата на само няколко килограма значително ще намали болката. С излишните килограми натоварвате ставите, което води до риск от „разбиване“ на хрущялите. Всеки килограм, който свалите, например отнема значително натиска върху коленете.

Активен спорт
Много специалисти са на мнение, че в случай на артрит спорта, раздвижването и разтягането на мускулите са жизнено важни. Независимо от възрастта си старайте се да практикувате някакъв вид спорт поне 3 пъти седмично. Дори и леко да разгрявате е достатъчно да отпуснете ставите и сухожилията около тях. Спортовете, които имат най-благоприятно действие върху ставите са ходене, колоездене и плуване. Не прекалявайте с тежестта на упражненията. Прекомерното натоварвана ще има обратен ефект.

Укрепете мускулите около ставите
Укрепването на мускулите около ставите означава по-малко стрес върху тези стави. Множество изследвания доказват, че слабостта на мускулите на бедрата водят до увеличаване на риска от остеопороза, например. Можете да укрепвате мускулите на краката само чрез чести разходки. Не е нужно постоянно да посещавате фитнес салони или да практикувате определен вид спорт.

Добра стойка
Добрата и правилна стойка на тялото предпазва вашите стави от врата до коленете. Старайте се да стоите изправени, докато се храните например. Когато се разхождате имайте предвид, че бързото ходене влошава стойката. Колкото по-бързо ходите, толкова повече затруднявате мускулите да задържат тялото ви в изправено положение.

Яжте риба, за да намалите напрежението
Ако почувствате болки в ставите – хапнете риба. Студеноводните риби като сьомга и скумрия са добър източник на омега-3 мастни киселини. Тези киселини помагат за оздравяването на ставите, както и за намаляване на възпаленията. В случай, че не обичате риба – опитайте с капсули рибено масло.

Пийте мляко, за да поддържате костите здрави
Калцият и витамин D, които се съдържат в млякото помагат за заздравяването на костите. Силните кости на краката предотвратяват травми и падания, които могат да увредят ставите. Млечните продукти са отличен източник калций, като освен тях може да консумирате листни зеленчуци като броколи и зеле.














Акценти от Здравница



Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Златно мляко на прах Златно мляко на прах

"Златно мляко" на прах на "Здравница" съдържа куркума, цейлонска канела, джинджифил и черен пипер. Вкусна и здравословна напитка за цялото семейство....


Цена: 6.60 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email