За или против лечението с антибиотици?


| Прочетено Прочетено: 2291 пъти | КоменариКоментари: 1



За или против лечението с антибиотици?

Съвет на Здравница:

прочети още Масово се самолекуваме с антибиотици

прочети още Mедът е по-добър от всеки антибиотик

прочети още Още нещо за АНТИБИОТИЦИТЕ


Години наред слушаме колко вредни са някои антибиотици, или всички те малко или много се отразяват негативно на организма като цяло. Но можем ли да минем без тях? Истината, както винаги, е някъде по средата, а ние ще се опитаме да я извадим на бял свят.

Какво в крайна сметка лекуват антибиотиците? За начало да обърнем внимание на самото наименование: представката “анти” от гръцки означава “против”. “Био” - живот, нещо живо. И буквално преведено, се чете “против живота”. Но защо точно така са нарекли тези лекарства, които би трябвало да се борят “за” живота, а не “против” него?

Правилната доза за приемането на един или друг антибиотик е тази граница, зад която медикаментът вече не ни лекува, а застрашава здравето ни.

Антибактериалните препарати се борят с този живот, който паразитира в нашия организъм - т.е. с бактериите. Антибиотикът се намесва грубо в обмяната на бактерията, лишавайки я от възможност да се размножава. Той убива или въобще разрушава микроба, превръщайки го в купчина клетъчни мембрани. В същото време не трябва да забравяме, че токсичното за бактериалните клетки вещество може да се окаже опасно и за нашите собствени клетки.

Къде е тази граница, зад която антибиотиците престават да ни лекуват и започват да разклащат здравето ни? Тя е в правилната дозировка, в точното време на прием, в правилно подбрания антибиотик. Но най-важното - антибиотикът трябва да се приема изключително рядко и само по показания.

От всичко това лесно може да се направи изводът, че само лекарят трябва да ви предпише антибиотик.

Антибиотиците от различните групи въздействат по различен начин на бактериите.

Да, антибиотиците наистина убиват бактериите, но това не означава, че можем да отидем до аптеката, да си купим някакъв антибиотик и да се лекуваме сами. Особено при простуда. Много хора постъпват точно така, смятайки, че улесняват себе си във всяко отношение. Но много грешат.

Специалистите не се уморяват да повтарят, че простудата не е някакво обичайно и досадно състояние. И най-вероятно няма нищо общо с бактериалната инфекция. Острите респираторни вирусни инфекции не се лекуват с антибиотици, защото антибактериалните средства са безсилни по отношение на вирусите.

Дори и да сте сигурни, че наистина развивате ангина, гърлото е обложено с гноен налеп и явно са ви нужни антибиотици, не е уместно да прилагате самолечение. Повечето антибиотици са с широк спектър на действие, но съвременните микроби се адаптират много успешно към убийствената химия.

Те са препарати с висок риск от възникване на алергия

Ако наистина сте се сблъскали с бактериална инфекция, антибиотиците са незаменими. Именно те отърваха човечеството от тиф, от сибирска язва също и съществено понижиха смъртността от туберкулоза. Точно те бързо и ефективно лекуват пневмония, менингит, гнойни увреждания на много органи.

В същото време обаче антибиотиците имат и странични ефекти. Със стопроцентова сигурност може да се каже, че продължителният курс с антибиотици погубва не само паразитите, но и унищожава полезните колонии сапрофити - те са необходими на червата, на кожата и на лигавиците. А там, където няма нормална флора, се появява опасна фауна. Дисбактериозата допринася за възникване на гъбични увреждания. Унищожаването на чревната биоценоза гарантира проблеми с храносмилането.

Антибиотиците са препарати с висок риск от възникване на алергична реакция. Алергия може да възникне както към конкретен препарат, така и към цяла група. Много по-често се среща т.нар. кръстосана алергия - по отношение на антибиотици от няколко родствени групи. Такава алергия понякога се проявява доста интензивно и ако не се окаже помощ на човека, той може да умре.

Освен всичко друго, препаратите от различните групи антибиотици могат да увредят бъбречните тъкани. Те могат да се отразят негативно на нервната система; да намалят слуха и да понижат съсирваемостта на кръвта. И не на последно място - антибиотиците могат да се намесят в развитието на костите и ставите. Много антибактериални препарати са категорично противопоказни за бременни жени и деца. Някои от тях са категорично несъвместими с алкохола. Ако си направите труда да посетите личния си лекар, той също ще рискува, но ще подбере най-подходящото за вас антибактериално средство, за да избегне по-големи проблеми. И непременно ще ви предпише средства - протектори, които понижават негативното въздействие на антибиотика.

Внимание!

И въпреки всичко, което изброихме до тук, понякога се налага да се лекувате именно с антибиотици. Дори и да ви се струва, че не сте толкова болни, а лекарят ви съветва да се подложите на един антибактериален лечебен курс, го послушайте. Некачествено лекуваната инфекция е в състояние да се затаи за известно време, да се превърне в хронична и да започне тихичко да подрива организма ви.

Ако не искате един прекрасен ден да се изправите пред необходимостта от сериозно, сложно, продължително и на всичкото отгоре - скъпо лечение, тогава не оставяйте инфекцията неизлекувана. Проведете докрай предписания лечебен курс с антибиотици, спазете всички препоръки на вашия личен лекар и не се спирайте на половината път.

Плюсове и минуси на пробиотиците и пребиотиците


През последните години стана модерно да се лекуваме с пробиотици и пребиотици. Но какво знаем за тях и кое е по-доброто за нас - да “приемем” чужди и здрави бактерии или да “подхраним” нашите, които са поотслабнали? Пробиотиците са онези живи организми, които, като попаднат в червата, помагат да се възстанови отслабналата микрофлора

Тази роля се изпълнява от бифидобактерии и лактобактерии. В нашите черва живеят не само добри, но и лоши бактерии. Те се уравновесяват едни други. Лошите бактерии отделят токсини, а добрите ги унищожават. Ако този баланс се спазва, микрофлората на червата ще бъде в нормата.

Но когато се разболеем и започваме да пием антибиотици, особено ако спазваме и диета или нямаме апетит, тогава полезните бактерии умират. А останалите добри бактерии просто не се справят с унищожаването на токсините, които се отделят от лошите бактерии. Затова на организма му е нужно да запълни недостигащите добри бактерии, за да работи нормално чревната микрофлора. И ние съответно започваме да пием пробиотици - това са чуждите полезни бактерии. Но дали действително могат да помогнат на организма ни?

Един от минусите на пробиотиците е в това, че те не могат просто така да се доберат до червата. Могат да загинат в киселинната среда на стомаха под въздействието на стомашния сок или да заседнат в дванадесетопръстника под влияние на жлъчните киселини. Могат също така да загинат под въздействие на антибиотиците и противомикробните препарати.

Друг техен минус е това, че дори и да се доберат до червата, може да не оцелеят там. Нашата собствена микрофлора може да ги отхвърли.

Няма как с йогурт да се възстанови балансът на микрофлората при дисбактериоза. Ще се наложи да пиете лекарствени препарати със съдържание на пробиотици. А те се приемат по строго определена схема. Всички сме с различен организъм и съответно на всеки от нас е необходима различна дозировка. Затова при прием на пробиотици е важна правилната доза. Излишъкът или недостигът на пробиотици може да се отрази отрицателно върху резултатите от лечението. Все още няма идеален пробиотик, който да подхожда за всеки човек.

Внимание!

Плюсовете на пробиотиците се състоят в това, че са достъпни. Има ги в лекарствените препарати, в йогурта, както и в киселото зеле. Живите бактерии са полезни и безопасни. При правилен подбор на препарата и неговата дозировка може да се постигне добър резултат и да се възстанови полезната микрофлора на организма.

Пребиотиците са вещества, подхранващи и подсилващи нашите собствени бактерии

В качеството на такава “храна” се използват въглехидрати като лактулоза, рафиноза, разтворимите хранителни влакна (инулин, пектин и др.). Използват се и растителните екстракти, и антиоксидантите - витамините А, В, С.

Механизмът на действие на пребиотиците е достатъчно прост. Човек приема препарат или продукт, съдържащ пребиотици и те започват да подхранват бактериите в организма ни. На свой ред полезните бактерии започват да се размножават и така сами възстановяват баланса. Пребиотиците имат много плюсове. Те изпълняват своето предназначение без проблеми. Те не се “страхуват” от киселинната среда в организма. Пребиотиците помагат да отслабнете, те допринасят за профилактика на сърдечносъдовите заболявания. И освен всичко друго - понижават нивото на холестерола. Съдържат се в редица плодове и зеленчуци. Те са абсолютно безопасни, затова е невъзможно да ги предозирате. Те не са по вкуса на лошите бактерии.

Единственият минус на пребиотиците е в това, че помагат само в ранни стадии на дисбактериозата. В напреднали състояния е необходимо да прибегнете до пробиотиците.

Източник:Блиц

 












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Телешки желатин за здрави стави Телешки желатин за здрави стави

Телешкият желатин укрепва здравите на ставите, подпомага работата на сърцето, подобрява метаболизма, подобрява здравето на косата, кожата и ноктите....


Цена: 11.40 лв.


Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email