Повече за витамините. До колко може да са полезни?


| Прочетено Прочетено: 1643 пъти | КоменариКоментари: 1



Повече за витамините. До колко може да са полезни?Всички ние говорим и вярваме в полезното действие на витамините. И това е напълно правилно. Те са много важни за състоянието на здравето ни. Но трябва да сме наясно с една също толкова важна подробност – витамините са безпомощни да ни предпазят от каквото и да е ако не е действието на жизнено важните минерали. И докато организмът ни все пак може да синтезира самостоятелно някои витамини, той не може да произведе нито един минерал. И понеже живеем във време, в което здравната услуга става все по-скъпа, некачествена или зависи от много повече условия извън професионализма и морала на лекаря, то, лично за мене, е важно да имаме повече елементарни познания за действието на витамините и минералите вътре в нас, да познаваме някои признаци за липсата им или недопустимо голямото им количество. Съвременната медицина разполага с точни и ефикасни средства да установи това бързо. Но когато изследванията зависят от вечно недостигащите направления на лекуващия лекар, а и не знаеш към какъв специалист да се обърнеш, когато усещаш, че нещо в тебе “не е наред”, но не попада в графата “спешно”, много си мислиш как да разпределиш парите си (предложението за минимална цена на прегледа е 24 лв.) отделени за здраве.

Може би тези елементарни познания, много от които са известни (от личен опит или информираност) на нашите баби и дядовци, ще ви бъдат в помощ, както и да й значи това.

Някои общи данни
Витамините са естествени – органични, вещества, които се извличат от основни естествени източници. Предлагат се под различна форма: таблетките и капсулите са най-разпространената форма, съхраняват се лесно, поглъщат се сравнително лесно и имат по-дълъг живот. Праховете са по-ефикасни и са по-подходящи за хората с алергии, защото за тях не се налага употребата на свързващо вещество, оцветител и вещество за пълнеж. Течните са подходящи за хора, които не могат да поглъщат капсули и таблети и доста по-бързо се смесват с други течности, с които може да се приемат и много по-бързо се абсорбират от организма.
Витамините могат да се приемат в естествен и синтетичен вид. Ако имате възможност да избирате, наблегнете на естествените витамини. Те винаги съдържат “природно” нещо повече от синтетичния продукт, при предозиране неприятните последици почти не се проявяват.

Понеже стана дума за вещества за пълнеж искам да поясня за какво всъщност иде реч: това са инертни материали, прибавени за да се увеличи обемът и размерът им и да направи възможно таблетирането. Свързващите вещества са нужни да осигурят сцеплението на стритите на прах елементи.

Лубрикантите (смазващи вещества) са мазнини, които се прибавят към таблетките, за да не залепват по производствения си път.

Оцветителите правят таблетките да изглеждат по естествено и приятно на вид. Добавят се и материали за обвивка, които предпазват веществото от влага и улесняват поглъщането.

Ако витамините са в добре запечатан съд, могат да издържат до 3 години след производството.
И нещо за времето, през което е най-подходящо да се гълтат витамините: това е времето след хранене. Ако не можете след всяко хранене да глътнете съответната доза, разделете общото количество сутрин след закуска и вечер след вечеря. Ако се налага да ги вземете наведнъж – правете го след вечеря. След хранене осигурявате максималното усвояване на полезните вещества.

Искам да напомня, че витамините не са безобидни вещества и не е редно безразборно да се посяга към тях. Все пак, поне веднъж на годината е нормално да се прави профилактичен преглед и в съответствие с резултатите от него и от обективното състояние на здравето, както и от това как се чувствате, е редно да направите консултацията с лекаря си дали се нуждаете от допълнителни количества витамини или хранителни добавки. Нищо не бива да бъде прекалено...

 

Автор: Дима  Николчева













Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Телешки желатин за здрави стави Телешки желатин за здрави стави

Телешкият желатин укрепва здравите на ставите, подпомага работата на сърцето, подобрява метаболизма, подобрява здравето на косата, кожата и ноктите....


Цена: 11.40 лв.


Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email