Как да се отървем от досадния пърхот?


| Прочетено Прочетено: 3701 пъти | КоменариКоментари: 0



Как да се отървем от досадния пърхот?

Съвет на Здравница:

прочети още Репей и розмарин за заздравяване на косата

прочети още Маски за премахване на пърхот

прочети още Грижи за косата


Борбата с пърхота трябва да започне веднага след като се забележи, защото това не е козметичен недостатък, а заболяване.

Епидермиса на здравата кожа на главата се състои от 25-35 клетъчни слоеве. Преминавайки през един естествен цикъл, всяка клетка се движи от дъното към повърхността на кожата, след което изсъхва и се отлепя. Целият цикъл трае около месец.

Епидермисът на кожата, която е засегната се състои само от 10-15 слоя. Това ускорява процеса на растеж при клетките. Те се отлепят от епидермиса преди да са изсъхнали. Хиляди клетки започват да се слепват една в друга, в резултат на което се получават люспи с всякакви размери, които виждаме в косата и по дрехите си.

Причините за поява на пърхот могат да бъдат всевъзможни: изсушаване на косата в следствие на неправилна употреба на медикаменти или козметика, прекаляване с носенето на шапка, лоша хигиена на косата, прекомерен престой на слънце или студ, хормонални нарушения, стрес, преумора, изменения в климата, небалансирана диета.

Разграничавайте пърхота от сухата кожа на главата. Изсушаването на кожата се дължи най-вече на липса на влага и причинява лека десквамация. В този случай, частиците които се отделят от главата са много малки и по-сухи от пърхота. Ако кожата на главата е зачервена или възпалена не бързайте да поставяте диагноза – пърхот. Тези симптоми могат да са причинени от дерматологични заболявания.

Люспите на пърхота могат да бъдат измити от шампоан, но това е краткотрайно решение. След време пърхотът се появява отново. Следователно ще са ви нужни по-специални средства за борба с пърхота.

Пърхотът може да бъде елиминират с помощта на народната медицина


- Опитайте в продължение на 15-20 мин. преди миене наложите върху главата, суха горчица, разредена с гореща вода, докато не придобие консистенция подобна на сметаната. След това старателно измийте косата с вода и малко количество шампоан.

- Корите на четири лимона се варят в продължение на 15 мин. в 1 литър вода. С получения бульон измивайте косата 2 пъти седмично.

- 10-20 гр. изсушени корени от репей се варят в 200 мл. вода за 10-15 мин на слаб огън, след което се изцежда. Втривайте течността в корените на косата, след измиването с шампоан, 2-3 пъти седмично.












Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от черен кимион - капсули Масло от черен кимион - капсули

Маслото от черен кимион на Здравница е мощен и доказан имуностимулатор, аналгетик, диуретик и др. Действа благоприятно на цялото тяло....


Цена: 15.90 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email