Има ли оптимална възраст за забременяване?


| Прочетено Прочетено: 2490 пъти | КоменариКоментари: 0



Най-вероятно въпросът за оптималната възраст на бременната жена така и ще си остане открит. Лекарите твърдят, че перфектната възраст за първа бременност е 18-25 години, а следващите деца жената трябва да роди до 35-тата си година. Разбира се, те са прави и жените не го оспорват, но не рядко раждат тогава, когато обстоятелствата им позволяват. Вярно е, че много жени успяват да родят в подходящата възраст, но като че ли майките, които раждат своя първенец след тридесетте стават все повече и повече.

Тийнейджърска бременност
До 18 годишна възраст организмът все още не е готов за износването на бременност, затова тийнейджърките се числят към рисковата група. При тези мами планираното и желано дете е по-скоро изключение, отколкото правило.

Освен това, момичешката бременност се установява по-късно, най-често достатъчно късно. Повечето момичета обикновено крият състоянието си от страх пред родителите и околните или просто защото не са наясно с промените, който стават в организма им. Точно поради възрастта при тези бъдещи майки майчинският инстинкт рядко е развие достатъчно, липсва чувство за отговорност към тях самите и към бъдещето дете. Тези момичета не посещават редовно и на време лекар, което затруднява установяването на усложнения в по-ранни стадий на бременността.

Късна бременност
С възрастта вероятността жената да забременее намалява. На тридесет години това може да се случи след 3-4 месеца, на тридесет и пет – след 7,8, а на 40 понякога са нужни година и половина и повече. Обяснението е следното.

Първо, с напредването на възрастта овулацията на жената вече не е всеки месец, а доста по-рядко. Когато жената стане на 45 години, броят на яйцеклетките значително намалява. При първата менструация те са били 400 000, а сега са само 1000.
Второ, имплантирането на оплодената яйцеклетка в матката става все по-проблематично. Когато жената е на 40 години, средно само една от осем яйцеклетки успява да се „закрепи” в матката.
Трето, различни стари гинекологични проблеми – салпингити, кисти, белези от операции, също могат да се отразят върху способността за зачеване.

От друга страна, опитът показва, че бременността в по-късна възраст има своите плюсове. Жените след 35-годишна възраст се отнасят с по-голямо внимание към здравето си през цялата бременност. Те с желание се отказват от вредните навици, внимателни са към приемането на лекарства, грижат се менюто им да е здравословно, редовно ходят на прегледи. И благодарение на всичко това, успяват безпроблемно да износят децата си.

Съвет на Здравница

виж повече за Заболявания през бременността

прочети още Бременна ли съм или не?

прочети още Протичане на раждането

намери повече информация в рубриката "Бременност и майчинство"












Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от черен кимион - капсули Масло от черен кимион - капсули

Маслото от черен кимион на Здравница е мощен и доказан имуностимулатор, аналгетик, диуретик и др. Действа благоприятно на цялото тяло....


Цена: 15.90 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email