Бременна ли съм или не?Да предположим, че менструацията ви закъснява. Минава ден, два, седмица – и нищо. Но сутрин ви се гади, гърдите ви са напрегнати. Сънливи сте, обичайните неща започват да ви дразнят, а някои аромати не можете да понасяте. Не е изключено, да се е появил апетит, а продуктите от хладилника да изчезват невероятно бързо и при това в странни съчетания. Зачестили са нощните “походи” до тоалетната, а и през деня продължителните разходки са проблем заради често уриниране.

Всички тези признаци са характерни за бременността. Но могат и да липсват. Понякога жената забелязва, че менструацията й закъснява без никакви други признаци.
Съществуват прости и достъпни способи за изясняване на ситуацията. Естествено, нито един от тях не дава 100% гаранция, окончателното заключение може да ви даде само лекар след преглед и изследвания. Но първите 10-12 дни от закъснението дори и в болница не могат точно да кажат дали сте бременна.

Ако менструацията не настъпи в очаквания ден, то започвайки от следващата сутрин вие можете да измервате температурата си в ануса. Обикновено това става веднага след събуждането ви. Не трябва да ставате от леглото, за това още от вечерта трябва термометъра да е близо до вас. Трябва да сте спали най-малко 6 часа. Термометъра се поставя на дълбочина 2 см за 5-7 мин. Запишете си каква е температурата. Процедурата се повтаря 7-10 дни. Ако температурата е доста над 37 градуса, то това означава, че може да сте бременна.
При закъснение на менструацията 3 дни и повече може да си направите тест за ранна бременност (по-голямата част от тестовете днес показват бременността още при еднодневно закъснение на менструацията). Той е лесен за употреба и точен. За по-сигурно го направете 2-3 пъти. Независимо, че тестовете се различават по външен вид, в основата им е химична реакция на специфичен хормон, който започва да се образува в организма на жената през бременността. Хормона и продуктите от неговото разпадане се отделят с урината. С тях си взаимодейства и химическия реактив от лентичката на теста. Вижте дали срока на годност не е минал. За изследване е по-добре да използвате сутрешната урина (след съня концентрацията на хормона се повишава). Повишава се и вероятността, теста да е точен. Ако не вярвате на тестовете, може да дадете урина за изследване на количеството хормон, но не навсякъде се извършва това изследване.

И ето минаха 3-4 седмици, убедихте се че температурата е над 37 градуса, теста за бременност два пъти даде положителен резултат. Чувствате се прекрасно, усещате прилив на сили, емоционален подем. Трябва ли да посетите женската консултация? Трябва. Първо за да се уверите, че бременността не е извънматочна, че яйцеклетката е имплантирана в матката. Знаете, че оплождането става извън матката и оплодената яйцеклетка по маточната тръба трябва да стигне до матката. И ако по пътя има препятствия – стеснение на маточната тръба или ако оплодената яйцеклетка твърде дълго се е предвижвала и е вече твърде голяма – то това ще попречи тя да стигне до матката. Тогава бременността е извънматочна. Трябва да знаете, че и при маточната и при извънматочната бременност в ранните срокове симптомите са еднакви.
При прегледа лекарят ще види косвените признаци на бременността – изменения в цвета на матката (тя придобива синкав оттенък). Матката е уголемена, мека, може да бъде асиметрична там където е внедрена яйцеклетката. Обезателно матката и яйчниците се оглеждат добре – за сраствания или кисти. Тези изменения са обратими, яйчника с течение на времето се възстановява. Но някои образувания може и да са патологични. За да се установи това, трябва да се направят допълнителни изследвания. Най-простия и безопасен за здравето се счита УЗИ на органите на малкия таз. В зависимост от избрания метод може да бъде трансабдоминално или трансвагинално. Около третата седмица може да се получи информация за наличието на бременност и къде е локализирана.

Около 4-5 седмица на бременността съвременната медицина позволява не само да се докаже бременността, но и да се прогнозира развитието й за напред. Бременната жена през този период може да си направи изследвания за вътреутробни заболявания на плода, поява на генетични изменения и аномалии, за риск от инфекции на плода. Това няма да ви коства загуба на време и сили, а ще се успокоите.

Но при вас всичко е нормално. Оплоденото яйце е в матката, ембрионът се развива правилно. На екрана на монитора вие сте видели бъдещото си дете, което все още прилича на зрънце, обвито с блестяща обвивчица. Поздравления!Всички статии в "Бременност и майчинство"

Всички статии в "Зачеване и бременност (11)"Още от "Зачеване и бременност (11)"


Десет признака, че сте бременна

Тестът за бременност, съчетан с преглед при личния лекар или гинеколога е най-сигурният начин да се установи категорично дали очаквате бебе или не. Но ...още

Спонтанен аборт: кога мога да забременея отново и има ли риск от повторен аборт

Загубата на дете е голяма трагедия за всеки родител. Родителите, преживели такава загуба, желаят да имат дете отново, веднага щом преживеят поне доняк ...още

Кога бременната жена започва да има корем и как трябва да се развива плода?

Бременността за всяка жена е стъпка към нов живот. Въпросът кога започва да ни личи и кога се коремът започва да наедрява интересува предимно младите ...още

Кога бременната жена започва да има корем и как трябва да се развива плода?

Бременността за всяка жена е стъпка към нов живот. Въпросът кога започва да ни личи и кога се коремът започва да наедрява интересува предимно младите ...още

За потребителя

Продуктите на Здравница

Оригинален канадски кленов сироп Оригинален канадски кленов сироп

Екологично чист продукт. 100% гаранция за качество и произход. Директно от Канада. Клас "А" (Light)....


Цена: 40.20 лв.


Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email