Млечни продуктиМляко на прах (сухо мляко) Получава се, като пастьоризираното мляко се сгъстява в условия на вакуум до намаляване на обема 4 пъти и след това се изсушава. При изсушаване в пулверизаци-онни сушилни се получава сухо мляко с голяма разтворимост. Сухото мляко е с влага до 4%. Трайността му при не херметично опаковане е 3 месеца, а при херметично 8 месеца. Чрез добавяне на определено количество вода (според указанията) се получава т. нар. възстановено мляко.
Сухото мляко бива 3 вида: пълномаслено (25% масленост), полумаслено (15%) и обезмаслено. Количеството на белтъчините в обезмасленото мляко е 32%.
Хранителната и биологичната стойност на сухото (и на възстановеното) мляко не се отличава от тази на прясното мляко.
Кондензирано пълномаслено мляко със захар. Предлага се за непосредствена консумация и за промишлена преработка. Млечното сухо вещество е 28,5%, маслеността - 8,5, захарта - 43,5%. Срокът на съхранение е 3 месеца от датата на производството.

Кисело мляко
. Приготвя се по следния начин: Млякото се пастьоризира и се оставя да престои 30 мин, без да се охлажда. Следва охлаждане до температура 45°С. След това млякото се заквасва с млечнокисела закваска и се разлива в буркани, пластмасови кофички или друг вид опаковка. Оставя се да ферментира при температура 41—43°С. Коагулацията на млякото се извършва за 2 1/2—3 ч. Заквасеното мляко се охлажда за 3—4 ч до температура 8— 10°С. Съхранява се при 10°С за не повече от 3 дни,/ включително датата на производството. Киселите млека биват краве, овче, биволско или смес (краве и овче или краве и биволско). Белтъчините и мазнините в киселото мляко не се отличават по количество от тези в прясното мляко, от което е приготвено. Киселото мляко съдържа повече свободни аминокиселини, количеството на които се увеличава при престояването му.

Важно биологично значение има млечната киселина в киселото мляко. Тя се получава при разграждането на млечната захар под действието на млечнокиселите бактерии. Млечната киселина създава оптимални условия за развитие на млечнокиселите бактерии и потиска развитието на гнилостните и болестотворните бактерии в дебелото черво.
Киселото мляко подобрява стомашната секреция, нормализира перисталтиката на червата, намалява газообразуването, подобрява дефекацията, оказва пикочогонен ефект. То влияе успокояващо върху гладката мускулатура на съдовите стени и спомага за умерено понижаване на артериалното налягане.
Киселинността на киселото мляко трябва да бъде 100 160 °Т, температурата - до 10 С, а колититърът - 0,1.

Айран. Представлява напитка, приготвена от кисело мляко, разредено с вода.

Сметана. Получава се от пастьоризирано прясно мляко. В зависимост от начина на получаване тя бива: незаквасена (сладка), заквасена (кисела), суроватъчна, шоколадова, фруктова и пр. Количеството на белтъчините в сметаната е около 2,2%, а мазнините са 15—45%. Сметаната съдържа минерални соли и витамините А и D. Има висока енергийна и биологична стойност.

Извара. Получава се от краве мляко, мътеница или смес от тях. В зависимост от маслеността на млякото тя бива безмаслена, полумаслена (10% мазнини) и пълномаслена (20%). Безмаслената безсолна извара се нарича диетична. Изварата е продукт с високо съдържание на белтъчини. Съдържанието на белтъчини в безмаслената извара е 19-20%, а в полумаслената и пълномаслената - около 14 ^15%. По съдържание и усвояемост на аминокиселини изварата е един от най-пълноценните млечни продукти. Особено ценни са сяросъдържащите аминокисе¬лини (метионин, цистин и цистеин) и холинът. Профилактичната роля и диетичното значение на изварата се обуславят преди всичко от пълноценността на аминокиселинния й състав.
Суроватъчната извара, която съдържа само лактоалбумини и лактоглобулини, има висока усвояемост и подчертани защитни и лечебни свойства при чернодробни, сърдечно-съдови, бъбречни, стомашночревни и други заболявания. Млякото и изварата са едни от най-ценните продукти в профилактичното хранене (при работа в условия с вредности) и в рационалното хранене, особено за подрастващите и хората на умствения труд. Към изварата могат да се добавят захар, есенции, подправки, плодове и др.


Краве масло. По начина на производство кравето масло бива:
а)    кисело сметанено - получава се от пряспа пастьоризирана сметана, заквасена с чисти млечнокисели ароматообразуващи бактериални култури и претърпяла биохимичен процес на зрееие;
б)    сладко сметанено - получава се от пастьоризирана сметана, претърпяла биохимичен процес на зреене;
в)    солено - получава се от пастьоризирана сметана, претърпяла или не биохимичен процес на зреене, с прибавка на готварска сол;
г)    топено - получава се от сладко сметанено или кисело сметанено масло чрез претопяване. Според съдържанието на вода кравето масло бива два вида: краве масло с вода не повече от 18% и масло за чай с вода до 20%. По качествени показатели се предлагат три вида краве масло: екстра, първо и второ качество. Маслеността на различните видове краве масло е от 80 до 98,5%. Кравето масло екстра качество е с 16% вода, първо — с 16 и 20%, а второ — с 18 и 20% вода.
Кравето масло се разфасова в опаковки по 125, 250, 500 и 1000 г. Маслото в търговската мрежа и в домашни условия се съхранява при температура до 10°С. Кравето масло с водно съдържание 16% има трайност от 3 до 6 месеца в зависимост от разфасовката, маслото за чай - от 2 до 4 месеца, а топеното масло - до 1 година.
Кравето масло има голямо значение (то е на първо място сред животинските мазнини) в рационалното, предпазното и диетичното хранене на човека. То съдържа повече от 84 вида мастни киселини, голяма част от които са с къси вериги, т. е. изградени са от 4 до 8 въглеродни атома (маслена, каприоиова, каприлова, капронова, миристинова). Тези мастни киселини липсват в другите мазнини и те придават на кравето масло специфичния приятен вкус и аромат.

Кравето масло съдържа и значително количество ненаситени мастни киселини, чието количество обаче е по-малко в сравнение с това в растителното масло. В кравето масло се съдържат ценни млечни съставки като казеин, лактоза, минерални соли и др.

Следва да се отбележи, че кравето масло съдържа и витамин А (1,2 мг%). При пържене кравето масло поради съдържащия се в него белтък започва да дими още при 120 130°С и затова се препоръчва да се поставя във вече готовото ястие. Посочените особености на кравето масло и познанията, които има за него съвременната наука за храненето на човека, дават основание да се препоръчва в определено количество и за хората в напредналата и старческата възраст.

Сирене. Получава се от пастьоризирано краве, овче, биволско и козе мляко или смес от тях. В зависимост от начина на подсирване сирената биват сирищни и млечнокисели. Най-често произвежданото у нас сирене е бялото саламурено сирене - овче, краве и смес.
Бялото саламурено сирене се произвежда по следната схема: подготовка на млякото, подсирване, пресуване, зреене, окачествяване. То съдържа 16 - 25% белтъчини, 23 - 32% мазнини, 500 - 885 мг% калций и около 550 мг% фосфор. Под действието на сирищната мая млечните белтъчини коагулират в зърнеста материя. При узряваме па сиренето в продължение на 45 дни при температура 16—18°С те пептонизират и малка част от тях се превръща в разтворими азотни съединения и аминокиселини, които му придават приятен вкус, повишават неговата смилаемост и усвояемост. На табл. 7 и 8 е посочен аминокиселинният състав на бялото саламурено сирене от краве и овче мляко.
Високото съдържание на натриев хлорид в сиренето (от 3 до 5%) и в саламурата (от 6 до 10%) затруднява консумацията на бялото саламурено сирене. Най-често то се обезсолява чрез изкисване във вода, в прясно или в разредено с вода кисело мляко.
 Всички статии в "Здравословен готвач"

Всички статии в "Мляко и здраве - (8)"Още от "Мляко и здраве - (8)"


Готварски рецепти с млечни продукти

Много и интересни готварски рецепти с млечни плодукти ...още

Млечни продукти и хранене

Млякото и млечните продукти спадат към групата на основните храни на човека (хляб, /мляко, месо, зеленчуци и плодове), чиято консумация е ежедневна. С ...още

Видове мляко

Козе мляко, Овче мляко, Биволско мляко, Кобилешко мляко, Камилско мляко ...още

Физични и биологични свойства на млякото

Суровото мляко е еднородна течност с бял цвят и жълтеникав или сивкав оттенък, със специфичен вкус и мирис. Органолептичните свойства на млякото се пр ...още

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от черен кимион - капсули Масло от черен кимион - капсули

Маслото от черен кимион на Здравница е мощен и доказан имуностимулатор, аналгетик, диуретик и др. Действа благоприятно на цялото тяло....


Цена: 15.90 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email