Видове млякоКозе мляко. Химичният състав и свойствата на козето мляко са близки до тези на кравето (вж. табл. 1). Козето мляко има бял цвят, което се обяснява с ниското съдържание на каротин в него. В организма на козата каротинът под действието на ензима каротиназа се превръща във витамин А. По този начин каротинът, съдържащ се в храната на козата, преминава в млякото й основно като витамин А.
При коагулиране белтъчините на козето мляко образуват no-нежни флокули в сравнение с кравето мляко. Мастните капки па козето мляко са сравнително по-малки, поради което при утаяване се образува по-малко каймак. Усвояемоетта на козето мляко от организма е висока. Съставът на козето мляко зависи от породата на козата и от климатогеографските условия, при които се отглежда (това важи за всички домашни животни). Характерно за козето мляко е по- високото съдържание на елементите калций, желязо и кобалт в сравнение с кравето мляко. Козето мляко се използува директно за храна и за приготвяне на различни сирена.

Овче мляко. По химичен състав овчето мляко се отличава значително от кравето. Количеството на белтъчините, мазнините, калция, фосфора и кобалта, на витамините от група В е по-високо в сравнение с кравето мляко. Овчето мляко е богато на заменими и незаменими аминокиселини. Усвоява се добре от организма. Използува се широко за получаване на кисело мляко, сирене, масло, кашкавал и други млечни продукти.

Биволско мляко.
Подобно на овчето мляко биволското съдържа по-голямо количество белтъчини и мазнини в сравнение с кравето мляко. По-богато е и на минерални вещества и витамини (вж. табл. 1). От него се добиват кисело мляко, сирене, кашкавал и др. У нас то се смесва с краве мляко за производство на кисело мляко и други млечни продукти.

Кобилешко мляко. Химичният състав на кобилешкото мляко (както и на магарешкото) е най-близък до състава на женското мляко. Отличава се с високо съдържание на витамин С. В СССР, Монголия и други страни на Азия се използува за получаване на млечния продукт кумис.

Камилско мляко. По съдържание на основните хранителни съставки камилското мляко се отличава незначително от кравето мляко (табл. 1). Подобно на кобилешкото мляко то е богато на витамин С. В пустинните области се използува в прясно състояние и за приготвяне на разхладителни млечнокисели продукти.Всички статии в "Здравословен готвач"

Всички статии в "Мляко и здраве - (8)"Още от "Мляко и здраве - (8)"


Готварски рецепти с млечни продукти

Много и интересни готварски рецепти с млечни плодукти ...още

Млечни продукти и хранене

Млякото и млечните продукти спадат към групата на основните храни на човека (хляб, /мляко, месо, зеленчуци и плодове), чиято консумация е ежедневна. С ...още

Млечни продукти

Мляко на прах, Сухо мляко, Кисело мляко, Сметана, Извара, Краве масло, Сирене ...още

Физични и биологични свойства на млякото

Суровото мляко е еднородна течност с бял цвят и жълтеникав или сивкав оттенък, със специфичен вкус и мирис. Органолептичните свойства на млякото се пр ...още

За потребителя

Продуктите на Здравница

Златно мляко на прах Златно мляко на прах

"Златно мляко" на прах на "Здравница" съдържа куркума, цейлонска канела, джинджифил и черен пипер. Вкусна и здравословна напитка за цялото семейство....


Цена: 6.60 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email