Физични и биологични свойства на млякотоСуровото мляко е еднородна течност с бял цвят и жълтеникав или сивкав оттенък, със специфичен вкус и мирис. Органолептичните свойства на млякото се променят при употреба на лошокачествен фураж или масивно развитие на микрофлора. Киселинността на прясно издоеното краве мляко 1-во качество е 19° по Тьорнер (19 °Т), на овчето мляко - 24 °Т през първото и 26 °Т през второто полугодие. Температурата му е 15 18°С.

Пастьоризираното краве мляко има същите органолептични свойства както суровото. Произвежда се по схемата: филтриране, пастьоризиране, охлаждане, разливане, окачествяване.

Пастьоризацията на млякото бива: нискотемпературна - при нагряване до 63 - 65°С за 30 мин; краткотрайна - при нагряване до 72 - 75°С за 20 - 30 s.; моментална (високотемпературна) при нагряване до 85 - 90°С без експозиция. С пастьоризацията се постига унищожаване на вегетативните форми на болестотворните микроорганизми. Според масленото съдържание пастьоризираното мляко бива 4 вида (по БДС): обезмаслено, частично обезмаслено (2,5% масленост), нормализирано (3%) и високомаслено (4,5%). Относителното тегло на ви- сокомасленото мляко е 1,028, а на обезмасленото - 1,034. Киселинността му е не повече от 20 ^ 21 °Т, а температурата - под 10°С.

Стандартното пастьоризирано краве мляко е с колититър 0,3 и микробпо число не повече от 200 000, а в гюмове - до 500 000. Болестотворни микроорганизми не се допускат. Съхранява се при температура до Ю°С до края па следващия ден. В хладилник (при +4°С и минусови температури) то се съхранява по-дълго (два дни до един месец и повече).

Промените, които могат да настъпят в млякото, са: вкисване - при съхранение над 10°С или при попадане на странична микрофлора; превръщане в извара - при размножаване на Стрептококус лактис, преждевременно пресичане при загряване или при обикновена температура - дължи се на отделянето на бактериални ензими, продуцирани от различни микроорганизми. Млякото придобива горчив вкус при наличие на плесени и дрожди или под въздействието на бактериалните ензими върху млечните белтъчини. Гранивият вкус на млякото се предизвиква от действието на бактериалния ензим липаза върху мазнините. Шупването на млякото е резултат от наличието на дрожди и коли бактерии. Провлачеността на млякото се предизвиква от микрококи и млечнокисели бактерии. Под действието на някои пигментообразуващи микроорганизми млякото се оцветява.

При установяване на посочените по-горе промени в органолептичните свойства па суровото или пастьоризираното краве мляко последното се окачествява като нестандартно и не се допуска за консумация.

Биологичната стойност на кравето мляко е висока. Това означава, че неговият химичен състав е оптимално балансиран според физиологичните потребности на организма от хранителни вещества. Млякото се усвоява лесно и се използува за пластични цели. Ето защо то е незаменима храна за растящия организъм. Оптималната балансираност на аминокиселините в млечните белтъчини позволява в значителна степен да се подобри общата балансираност па аминокиселините в дневния порцион па човека. Усвояемостта па млечните белтъчини е висока и достига 90%. Тъй като белтъчините на млякото се намират в разтворено състояние, те лесно се атакуват от стомашно-чревните ензими. Белтъчната съставка на млякото (също и на яйцата) се намира в най-достъпна за усвояване и използуване от организма форма.
Високата биологична стойност па млечната мазнина се обуславя от активния белтъчно- лецитинов комплекс и особеностите на неговия химичен състав и структура. Млечната захар - лактозата, която не се среща в нито едни друг хранителен продукт, също се отличава с висока биологична стойност.
Особено значение има млечният калций, който се приема за най-лесно усвояемият калций, съществуващ в природата. И накрая, млякото съдържа изключително благоприятно балансиран витаминен комплекс и по-специално витамините A, B2, D, Бь B4, Е, С и др.

Общата балансираност на всички вещества, влизащи в състава па млякото, има определено антисклеротично действие.
В сравнение с другите видове хранителни продукти млякото оказва незначително възбуждащо действие върху секреторната функция на храносмилателните жлези, благодарение на което се използува в почти всички диети на съвременното лечебно хранене. Биологичните свойства на млякото го правят незаменим продукт и в предпазно- професионалното хранене. Прилага се като профилактично средство при работа в условия с различни вредни химични вещества, при работа с радиоактивни вещества, йонизиращо лъчение, шум и вибрации, запрашеност и др. Съдържащите се в млечните белтъчини метионин, лецитин и фосфор предпазват черния дроб от мастно израждане.
Сухият остатък на млякото има алкална реакция, което се използува в профилактичното и лечебното хранене.
Млякото е един от продуктите с най-висока хранителна, биологична, профилактична и диетологична значимост.Всички статии в "Здравословен готвач"

Всички статии в "Мляко и здраве - (8)"Още от "Мляко и здраве - (8)"


Готварски рецепти с млечни продукти

Много и интересни готварски рецепти с млечни плодукти ...още

Млечни продукти и хранене

Млякото и млечните продукти спадат към групата на основните храни на човека (хляб, /мляко, месо, зеленчуци и плодове), чиято консумация е ежедневна. С ...още

Млечни продукти

Мляко на прах, Сухо мляко, Кисело мляко, Сметана, Извара, Краве масло, Сирене ...още

Видове мляко

Козе мляко, Овче мляко, Биволско мляко, Кобилешко мляко, Камилско мляко ...още

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от бял трън - капсули Масло от бял трън - капсули

Белият трън (познат още като Силимарин) се използва в народната медицината от 2000 години, главно при чернодробни и жлъчни заболявания....


Цена: 14.90 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email