Общи сведения за млякотоПо своя химичен състав и биологични свойства млякото е един от най-пълноценните продукти от животински произход. То е незаменима храна за кърмачетата, първостепенен продукт за бременните и кърмачките, основна храна за болните и старите хора, пълноценна храна при профилактичното хранене.

Млякото е жизнено необходимо за растежа и развитието на организма. Без него правилното развитие на кърмачето е невъзможно. Млякото е пълноценна и незаменима храна и за децата от предучилищна възраст и представлява повече от половината от полагаемото се дневно количество храна. В ученическата възраст млякото също се използува широко като пълноценен и незаменим хранителен продукт. За младшата ученическа възраст то заема една трета от дневното количество храна, а за старшата — една четвърт. Особено ценно е млякото като незаменим хранителен продукт в лечебните и профилактичните диети. Млякото е основен хранителен продукт и за храненето на хората в напреднала и старческа възраст. В храненето на човека се използуват различни видове млека: краве, овче, козе, биволско, кобилешко и др. Най-широка е употребата на кравето мляко. То се използува в почти всички страни в света. Млякото се консумира направо или от него се приготвят най-разнообразни млечни продукти: масло, кисели млека, различни сирена (топени, твърди, саламурени), извара и др. Освен това млякото се използува за приготвяне на комбинирани храни, ястия и десерти не само при домашни, но и при промишлени условия.

Млякото и млечните продукти внасят разнообразие в храненето на човека, подобряват вкуса на храната, повишават хранителната и биологичната и стойност и имат голямо предпазно и лечебно действие.
Изследванията на известния руски и съветски физиолог И. П. Павлов показаха, че млякото има изключително значение като „храна, приготвена от самата природа и отличаваща се с лесна смилаемост и висока хранителна стойност в сравнение с другите хранителни продукти". На млякото са приписвани много лечебни свойства. Древните египтяни лекували с магарешко мляко. Учените от древна Елада и Рим препоръчвали млякото за лечение на туберкулозата. Хипократ прилагал козето и кобилешкото мляко за лечение на туберкулоза, кравето за подагра и малокръвие, а магарешкото за много болести.

Авицепа (Абу Али Ибн Сина) приемал млякото и млечните храни за най-добрата и най- полезната храна за всички възрасти и особено в „напреднала възраст", като препоръчвал козе и магарешко мляко с добавка на мед и сол.

През средните векове лекуването с мляко било забранено и едва в края на XVI в. лекарите отново започнали да прилагат млякото с лечебна цел. Заслуга в това отношение има френският лекар Реймон Ресторо, който въз основа на учението на Хипократ разработил показанията и противопоказанията за лекуване с мляко. Сиденхайм в Англия лекувал с мляко подагра и нервни заболявания; Фабрициус, Вилис и Боне в Швейцария препоръчвали употребата на мляко за подобряване състава на кръвта и т. н.

През XVIII в. Хофман смятал, че млякото е полезно при много заболявания, съпроводени с изтощение и малокръвие, при гастрити и отравяния (предизвиква повръщане), но е противопоказано при запек. За пръв път Хофман определя млякото като противоотрова. През XIX и XX в. на основата на развитието на химията, биохимията и физиологията науката доказа важното място на млякото и млечните продукти в храненето на човека и животните. Способността да се изработва мляко е присъща само на най-висшите гръбначни животни — бозайниците. В този смисъл млякото е резултат от продължителната еволюция на живота на Земята.

От особеностите на химичния състав на млякото зависи неговата биологична стойност, както и показателите на готовите млечни продукти и специализираните смеси. Ето защо е необходимо да се спрем по-подробно на химичния състав на основните видове млека и млечни продукти. Предимство ще дадем на кравето мляко, което се е утвърдило като най-подходящ заместител на женското мляко и се използува най-широко като храна на човека.Всички статии в "Здравословен готвач"

Всички статии в "Мляко и здраве - (8)"Още от "Мляко и здраве - (8)"


Готварски рецепти с млечни продукти

Много и интересни готварски рецепти с млечни плодукти ...още

Млечни продукти и хранене

Млякото и млечните продукти спадат към групата на основните храни на човека (хляб, /мляко, месо, зеленчуци и плодове), чиято консумация е ежедневна. С ...още

Млечни продукти

Мляко на прах, Сухо мляко, Кисело мляко, Сметана, Извара, Краве масло, Сирене ...още

Видове мляко

Козе мляко, Овче мляко, Биволско мляко, Кобилешко мляко, Камилско мляко ...още

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сироп от черен бъз - без захар Сироп от черен бъз - без захар

Сиропът от черен бъз на Здравница е натурален продукт, произведен в България, по домашна рецепта. Не съдържа захар! Подходящ е и за диабетици....


Цена: 6.50 лв.


Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email