Защо се караме със сестра ми?Защо се караме със сестра ми?Не толерирайте едното дете за сметка на другото, вземете мерки навреме, не ги насърчавайте да се борят за вашето внимание, за да има мир в семейството, съветва психоложката на "Здравница" доц. Маргарита Бакрачева.

Защо двете момичета понякога не се разбират и вместо да бъдат приятелки, търсят приятелство с приятелки навън?
Когато в семейството има две деца от един пол и особено ако те са на една и съща възраст, неизбежно възниква сравняване и конкуренция. Първоначално става въпрос за вниманието на родителите, което е най-важно за децата и оттам нататък  продължава линията на съревнование.

Сякаш е по-различно при две момчета- могат да се бият помежду си дори, но някак пораствайки, забравят тези лудории. Докато при момичетата, ако настъпи отчуждение е някак по-трайно?
Момчетата имат по-директен модел на физическа агресия въпреки значителните промени, които наблюдаваме през последните години. Това не означава, че съперничеството и съревнованието между тях е по-малко. Начинът и средствата, които използват момчетата и момичетата, се тълкуват и виждат отстрани по различен начин. Явното, което е по-често при момчетата се приема за временно и несериозно, но може изобщо да не е така.

Кое ги „разделя” и кое може да ги обедини?
Сплотяването  става, когато  се намали съревнованието, т.е. когато и двете момичета и момчета знаят, че имат своя собствена стойност и не е необходимо непрекъснато да се стремят да завоюват нови територии.

Къде е вината на родителите или по-скоро как те да реагират при подобен развой на събитията?
На първо място, родителите да не реагират и да не вземат страна. Това най-силно влошава нещата. Ако едната сестра се чувства покровителствана, това  води до по-трайно установяване и продължаване на тенденцията. Това, което родителите могат да направят е да се постараят да насочат децата в различни посоки – едната се справя добре в едно, другата - в друго. По този  начин ще им помогнат  да започнат да търсят собствените си пътища.

Форумите са пълни с родителски зов: Децата ми постоянно се карат и се обиждат?
Децата виждат и пренасят много модели отвън, освен това те са доста директни особено в по-ниската възраст. Груби са и са прями, защото  още установяват границите - кое може и е допустимо, и кое - не и как реагират другите. В известна степен това е процес от тяхното собствено израстване, стига, разбира се, да не се преминат всички граници. Родителите трябва да се намесят навреме и ако трябва, да потърсят помощ. Едно от положителните качества, които са запазили българите, е да търсят открито подкрепа и да признават, че имат нужда от нея,  ако става въпрос за децата им.

Светлана ЖЕЛЕВА
Всички статии в "За детето и неговите родители"

Всички статии в "Възпитание и съвети (44)"Още от "Възпитание и съвети (44)"


Съвети за родители и ученици: без неврози, насилие и валериан

Полезните и съвсем конкретни съвети на Анна Бикова – психолог, педагог и популярен блогър, са вече добре познати и обикнати от българските родители. ...още

Да оцелееш като родител 2 - съвети за родители

Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова ни представят oще 37 смешни и вълнуващи истории за най-трудната мисия днес. ...още

Азбука за деца и възрастни, или как се отглеждат деца?

Буквите са магически знаци, защото тяхната свързаност създава светове – многопластови и триизмерни. В същото време те са базови градивни единици като ...още

Азбука за деца и възрастни, или как се отглеждат деца?

Буквите са магически знаци, защото тяхната свързаност създава светове – многопластови и триизмерни. В същото време те са базови градивни единици като ...още

За потребителя

Продуктите на Здравница

Свински желатин за здрави стави Свински желатин за здрави стави

Желатинът укрепва клетките и вътрешните влакна, има благоприятен ефект върху съединителната тъкан, подпомага възстановяването на увредените стави....


Цена: 9.50 лв.


Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email