Как да нaучим детето да произнася буквата „Р”Понякога, за да научим детето да произнася правилно някои букви са нужни няколко години опити. Най-често срещан проблем възниква с буквата „Р”. Много родители са се сблъсквали с проблема с Р-то. Разбира се, не се паникьосвайте, ако този проблем не може да се реши дълго време. Трябва да се заемете веднага с проблема, още в по-ранна възраст, за да не рефлектира, когато детето порасне.

При формирането на словото при децата има определен график. Разбира се, за да се научи едно дете на правилно произношение са нужни няколко години. Според статистиката, децата се научават на правилно произношение на буkвата „Р” най-късно до 5-6-тата година.

Логопед и самообучение

Ако след многократни опити не успявате да научите детето си да казва „Р” е препоръчително да посетите логопед. Той ще определи точната причина за затрудненията на детето. В крайна сметка причините могат да бъдат много и различни: да заменя някои звуци с други, да изпуска някои букви в определени думи, да изпитва затруднения в произнасянето на букви в средата на някои думи. Има случаи, в които детето произнася буквата „Р” с помощта на ларингса. Този случай е един от основните признаци за безпокойство. Причината за неправилното произношение могат да бъдат слабо развити дихателни апарати. Логопедът ще уточни всички характеристики на проблема и ще ви покаже определени упражнения, с които да подобрите произношението на детето.

Ако след посещение на логопед се установи, че при детето няма сериозен проблем може да започнете някои упражнения, с които ще помогнете за правилното произношение.

 - Измийте ръцете на детето много старателно. Накарайте детето да постави палеца си под езика и да започне да го движи от едната на другата страна и обратно.
- Играйте с детето на „измиване на зъби”. Детето трябва да се усмихне широко и с помощта на езика да симулира почистване на горните зъби. Долната челюст не трябва да се движи по време на упражнението.
- Много ефективно и забавно упражнение е имитирането на звука от конски копита. Правете това заедно с детето няколко пъти на ден.

Игри с полза
Многократното повтаряне на думи, които съдържат буквата „Р” ще са изключително полезни за вашето дете. Измислете игра, в която на детето ще му се наложи да повтаря думи, в които се повтаря „Р”. След приключването на играта, наградете детето.
Подходящи думи за игри са:
Долар
Ръкавици
Двор и др.

При по-малките деца може да използвате дейности, които са изключително забавни и интересни за тях:
- Ръмжене – играйте с детето си на игри, в които трябва да ръмжи като тигър.
- Състезавайте се с детето си кой ще успее да докосне върха на носа с езика си, а след това да пипне и брадичката.
- В купа с течност поставете малък плод, като череша или малина и се състезавайте с детето си кой първи ще успее да хване с език плодчето.Всички статии в "За детето и неговите родители"

Всички статии в "Възпитание и съвети (41)"Още от "Възпитание и съвети (41)"


Как да не прехвърляме върху детето проблемите от нашето детство?

Емпатията е нещо повече от база за емоционалната интелигентност; тя е в основата на ефективното родителство. Защо? Защото това е жизненоважно за спосо ...още

Към кой от трите типа родителство принадлежите?

Родителството с доверие е стилът, който в най-голяма степен позволява на инстинктите за самообразоване да се разгърнат. Родителите гласуват доверие на ...още

Защо във валдорфската педагогика не се пишат оценки, няма и учебници?

Валдорфската педагогика е обратното на всичко шаблонно и рутинно. Основното правило за валдорфския учител е да помогне на детето да даде на света това ...още

Как да оцеляваме с бебета и деца в София?

Всеки сам знае най-добре как да си гледа децата. Това не е обяснение или оправдание за съдържанието на този раздел, това е базовото, най-важното и осн ...още

За потребителя

Продуктите на Здравница

Диабор - за регулиране на кръвната захар Диабор - за регулиране на кръвната захар

100% натурален продукт за нормализиране на глюкозата в човешката кръв (кръвна захар). Не съдържа токсични вещества, консерванти или оцветители....


Цена: 12.90 лв.


Морска краставичка - тинктура
Морска краставичка - тинктура

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Рибен колаген на прах - 150 гр.
Рибен колаген на прах - 150 гр.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница Здравница - Google Plus RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2017 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email