Нова книга за известния наш учен сугестопед проф. д-р Георги ЛозановНова книга за известния наш учен сугестопед проф. д-р Георги Лозанов

Автор на „Жените на Доктора” , е Ангелина Караславова, магистър-филолог, сертифициран сугестопедагог и обучител на сугестопеди, автор на редица сугестопедични учебници

„Книгата е моята творческа и емоционална изповед за житейския и научен път на един велик българин и за мястото на неговите сътрудници в живота и науката му - останалите безименни в миналото прекрасни мои колежки, с които сме творили идеите му за развитието на човешката личност, под формата на роман", пояснява авторката.
Книгата "Жените на Доктора" е първият ми опит като писател (ако се изключат моите Сугестопедични учебници, както и Сугестосистемната трилогия "Victory"), а може би и... единственият.
С публикуването на тази моя книга аз изпълних обещанието си към Доктора, дадено някога почти на шега - да изпея неговата "лебедова песен" за времето му на велик учен и човек и да покажа приноса на неговите сътрудници за успеха на науката и методиката за хармонично развитие на личността, посочва още Караславова., която от 1990 година живее и работи във Виена.
„Жените на Доктора" –е на българския пазара, благодарение на издателство ВББ.
 
„Издадох книгата "Жените на доктора", защото проф. Лозанов ми е близък по дух. Науката с която се е занимавал, всъшност, е духовен закон. Той много добре го е знаел. Когато човек работи с внушението съзнателно, може да постигне всичко. Например: да се освободи от лошите навици, от скръбта и всичко друго което пожелае. Воля и постоянство са необходими и най-вече желание да вървиш по пътя на съвършенството.
Не случайно книгата започва с мисъл на Учителя Беинса Дуно: "Само умният може да бъде щастлив. Без да обичаш, щастлив не може да бъдеш....",за което се иска и много позитивна енергия, разбира се, много необходима в днешно време. Умът трябва да работи в хармония със  сърцето, за да възпитаме умни и обичащи се човеци, а не роботи”, сподели и Афродита Пеева, управител на издателство ВББ.
 
Откъс от книгата „Жените на Доктора”
… Щом поглеждаш тези редове, значи държиш в ръцете си моята малка книжчица за един голям български учен и необикновен човек – професор доктор Георги Лозанов (Доктора), който е мой вдъхновител за образа на д-р Лазар Георгиев, чийто житейски полет и творческа мисия ще се радвам да проследиш в следващите страници, читателю.

Съзнателно казвам „мисия“, защото в науката му – за чието световно значение е писано много, са интегрирани много от всемирните идеи на светлия Учител Беинса Дуно. В книгата са включени някои мисли на Учителя, като съм се старала да отбелязвам обозначението им, а при пропуски от моя страна, моля за разбиране.

Без претенции за изчерпателност или абсолютна достоверност аз се опитах да отразя някои паралели с Учението във взаимовръзките между научни закони и вселенски притчи и да предоставя на читателя едно неангажиращо мнение, осветляващо противоречивите особености на човешката природа.
Позволила съм си да използвам и някои откъси от трудовете на учения д-р Георги Лозанов, които в повечето случаи са преплетени с мои лични спомени от общи разговори и дискусии. Затова на повечето места места не съм поставяла знак за цитати, което в никакъв случай не означава, че проявявам непочитание.
В историята на героя от книгата – д-р Лазар Георгиев, са преплетени някои истински случки от разказите на много хора за доктор Лозанов, както и личните ми тълкувания за факти и преживявания, за които само моите спомени и емоции могат да бъдат съдник.
Има една важна причина да напиша тази книга – тя е следствие от поетото от мен обещание към учения д-р Лозанов да изпея в негова памет „лебедовата му песен“, както той шеговито ми заръча и... ориса. Този завет изпълних с тази книга – тя не е документална, не е и истински роман, а е песен за Доктора, изпята на един дъх.
Книгата е посветена и на многото останали безименни негови сътрудници, повечето от тях прекрасни жени, развивали с него науката за необикновените човешки възможности, кодирани като послания на „заключените ангели“...
„Жените на Доктора“ е и моята емоционална изповед - като човек и специалист.
В никакъв случай обаче това не е биографична книга, и героите в нея са не са изцяло реални хора – образите им са провокирани от някои сборни характерови особености на колеги, с които съм работила, а понякога в разказа ми историите са плод на авторско въображение или са вдъхновени от мои лични емоции.
Като мой пръв литературен опит – и то в залеза на живота ми, а може би и последен, нека разказът ми да бъде приет със снизхождение, защото аз не съм писател и нямам претенции за такива умения.
Книгата отразява моето спонтанно желание да разкажа за хора, с които съм живяла и работила, и за случки, на които съм била свидетел, и то от ъгъла на моите преживявания. Тя е базирана на личните ми спомени от почти половинвековното ми сътрудничество с този учен и е пречупена през призмата на прякото ми участие в драматичното време, в което живяхме – време на мечти, развитие и разруха, довело днес до различни тълкувания на факти и реалности, време на забрава, страх и отричане.
Целта ми беше да разкажа за един жив човек – такъв, какъвто го познавах – отдаден на науката си и вдъхновяван от любовта, и непременно да покажа значението на неговите умни и предани творчески музи за успеха му – жените на Доктора.
Макар личността на д-р Георги Лозанов със своята противоречива, но велика човешка душа и неговите необикновени научни постижения да са ме вдъхновили за образа на д-р Лазар Георгиев, човекът, поел мисията да освободи хората от наложените им окови на предубежденията и постигнал това с невидимата подкрепа на любимите си жени, героят в книгата живее свой собствен живот. Професор д-р Георги Лозанов в никакъв случай не е точен прототип за изграждането на образа на д-р Лазар Георгиев.
Същото се отнася и за другите герои в книгата. А ако някой от вас се припознае в тях, нека приеме това с усмивка и с разбиране да си спомни, че в живота няма абсолютна истина. Тя често е отражение не само на факти, но и на лични убеждения и емоции, а още по-често – на щастлива случайност.
 Щастлива случайност ме отведе някога и мен в света на този български учен и съдбата ми отреди да отдам творческите си сили и професионално вдъхновение на мисията за хармонично развитие на личността, мисия, омайваща човешките сърца, към чиято светла цел д-р Георги Лозанов беше приобщил редица блестящи умове.
Дали е случайност не зная, но един въпрос ме е вълнувал години наред– как така един блестящ психотерапевт с доказани и високо ценени клинични постижения и научни разработки за силата на психиката изведнъж насочва приложението на изводите си към област, доста далечна на медицината, а именно към... педагогиката.
Приносът на съпругата му – логопедагог, за това остава неясен и недооценен.
Недооценени, дори забравени, остават и разработките на неговите близки сътрудници. В тайна остава и причината за странната му връзка с Людмила Живкова.
Забулен в мистерия e и фактът как ученият, който в живота и работата си се е ползвал от много държавни привилегии, неочаквано в началото на 80-те години на миналия век е отстранен от директорския пост в Института, основан от самия него, а в същото време получава правото лично да създаде и ръководи нов Център.
Има и една недоказана прокоба, за която винаги сме знаели, но никога не се е говорело. Тя е свързана с научните изследвания на д-р Лозанов върху способностите на видни български пророчици и особено на зримата в отвъдното леля Ванга. Тази прокоба засяга едно нейно предсказание за самия него и жените в живота му. Въпреки научния си интерес към Ванга и успешните изследвания на способностите ѝ след научаването на тази прокоба той неочаквано прекъсва контактите си с пророчицата.
Светлините и сенките в ума и душата са важни символи в книгата. В живота си д-р Лозанов нееднократно е воден – според думите му – именно от светлината, която му помагала в трудни моменти и която той отдава на копнеж по майка си. Светлината е символът на святата му мисия, вдъхната от Учителя – да създаде наука за човешкия ум.
Времето ми поднесе и едно прозрение, предизвикано от съществуващото противоречие между факти и разкази, базирани на последните изказвания от вече напредналия в годините д-р Лозанов, в които той осезаемо смесва понятията „закони“ и „необходими условия“ за успеха на научните си идеи, базирани на християнски истини отразени в Учението – любов, свобода, вяра и взаимосвързаност, за красота и хармония.
Това прозрение ме насочи именно към Учението на Беинса Дуно и направените паралели ме доведоха до скромния извод за възможността ученият Лозанов да е бил посветен от Учителя в мисията за научно доказване на божествените закономерности, още повече, че има някои данни за симпатиите му към Бялото братство, които симпатии той впоследствие обгръща в тайнственост. Така може да се обясни появата на думата „закони“ в късните изказвания на Доктора, които изместват неговите научни основи, принципите, средствата и условията за успех на методиката, разкриваща човешките резерви, развивани и публикувани в годините на творческия му апогей.
Като повечето велики учени и Доктора има свои странности, но те му придават човещина и земност, превръщат го в един от нас – бог, заключен в човешки образ.
Човешка беше мечтата му да поднесе на нас хората един свой прекрасен дар – вяра в нашите безкрайни резерви, за да ни убеди, че ние имаме безгранични възможности за развитие и само временно сме „паднали ангели, заключени богове, хипнотизирани души, които са повярвали в своето ограничено нищожество...“, с което послание да ни вдъхнови за постигането на умствен и духовен полет към бъдещето.
Сигурно не съм успяла да кажа всичко, което ме е вълнувало през годините на моя дълъг творчески контакт с този гениален учен и с прекрасните мои колежки, с които развивахме неговите необикновени идеи и в името на които създавахме успешни и уникални учебни материали с доказана познавателна и художествена стойност. Сигурно не съм обхванала и всички възможни тълкувания на събития и факти. Може някой от вас да не е съгласен с представеното мнение, а не е изключено и неволно да съм засегнала някого. Мили хора, никой не е безгрешен, имайте снизхождение към мен.
Благодарна съм на знанията и уменията, които д-р Георги Лозанов ми даде, за да доразвия днес идеята му за „оркестрирано обучение“ в проекта АВИКС, както и за придобития безценен опит, почерпан от всички мои прекрасни колеги от Научноизследователския институт по сугестология (наука за внушенията). Някои от тях вече ги няма сред нас, но със сигурност и днес те духом са съпричастни с това, което се случва. А тези като мен – в почтената възраст на зрелостта, които все още се вълнуваме от бъдещето на нашите осъществени или недовършени професионални мечти, се опитваме да разказваме за една славна българска наука, появила се в едно странно българско време.
Благодарна съм и на една жена с име на древна богиня за нейната вяра в мен, която направи възможно тази книга да се появи, както и на всички други – повечето отново прекрасни жени, помагали всеотдайно за стройното ѝ оформяне.
Аз наистина съм късметлийка – живях в няколко епохи с различни идеали и ценности, както и в няколко страни, и разбрах, че щастието е там, където са любимите хора. Така че, мили читатели, усмихнете се, махнете с ръка и открийте същественото, а то, както знаем, се вижда най-добре със сърцето...
В този ред на мисли държа да спомена и моето верую, базирано на ярка мисъл,
случайно казана някога от една „северна жена на Доктора“, като водеща за науката му.
Тя е: „Използвай ума, но следвай сърцето“, която допълних с моето виждане за живота:
“Използвай ума, но слушай разума си; следвай сърцето, но се доверявай на опита си; живей във времето си хармонично и не забравяй, че всичко е относително.”
Тази мисъл е и мото на проекта АВИКС за интегриране на сугестопедията в новите методики, интегриран в учебниците от трилогията “Победа”, за които ще стане дума. Това е и смисълът на уводните думи в тази книга, както можеш да се досетиш и ти, скъпи и уважаван читателю, синтезирани в един красив цитат от Учителя Беинса Дуно:
„Само умният може да бъде щастлив. Без да обичаш, щастлив не можеш да бъдеш“.
Ето защо, приятелю, не приемай всичко прочетено тук за статична даденост или за абсолютна истина, а се радвай на живота – той е единственият, който ние, хората, имаме честта да познаваме, защото всичко неизказано е в миналото, а всичко мечтано е в бъдещето... Усмихни се и продължи напред – бъдещето непременно е светло...

Ангелина Караславова - магистър-филолог и сертифициран сугестопедагог и обучител на сугестопеди, автор на сугестопедични учебници и други книги. Тя е дългогодишен сътрудник на д-р Георги Лозанов, работи с него още от 1973 г.  От 1990 г. Ангелина Караславова живее в Австрия, където основава българско училище във Виена и е в непрекъснат творчески контакр с д-р Лозанов и Евелина Гатева. Тя е и съучредител на международната съгестопедична Асоциация ЛИТА, основана от него.

Нова книга за известния наш учен сугестопед проф. д-р Георги Лозанов
Всички статии в "Прочетено за Вас ..."

Всички статии в "Накратко... (12)"Още от "Накратко... (12)"


Живот с аутизъм

Това е безспорно един от най-откровените, болезнени (но и в същото време ведри), смели, задълбочени, зрели, честни и човешки разкази за родителството, ...още

Биолог написа книга за коронавируса

Хората трябва да бъдат подкрепяни със знание, здравето е в техните ръце, и един от начините човек сам да си помогне е да подкрепя имунната си система ...още

Психолог събра притчи в Малка книжка за Доброто

Посланието на електронната книжка, подготвена от Магдалена Пюскюлева е да се замислим кое за нас е наистина Добро. ...още

Европейско дърво на годината 2020 стана пазителят на наводнено село в Чехия

Тази година титлата „Европейско дърво на годината 2020“ беше присъдена на Пазителя на наводненото село - бял бор в Чехия. ...още

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от черен кимион - капсули Масло от черен кимион - капсули

Маслото от черен кимион на Здравница е мощен и доказан имуностимулатор, аналгетик, диуретик и др. Действа благоприятно на цялото тяло....


Цена: 15.90 лв.


Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email