Какво е най-добре да ядем според сезона?Какво е най-добре да ядем според сезона?Какво е най-добре да ядем според сезона? Как да сте винаги в кондиция, добро настроение и отлично здраве? Защо е хубаво през различните сезони да се набляга на различни храни? Отговорите на тези и много други въпроси ще намерите в съвместното издание на „Труд” и „Радио Китай за чужбина” – „Здраве от Китай според сезона”.

Според представите на древните китайци човекът е в постоянна връзка с природата и всяка промяна неизбежно се отразява на физическото и психическото му състояние. Основните принципи в теорията и практиката на традиционната китайска медицина се базират именно на това хармонично взаимодействие.

Поддържането на здравето е много по-важно от самото лечение на болестите. Да се лекуват, след като са се появили, е все едно да се копае кладенец, когато ожаднеем.

Целта на настоящата книга е да запознае читателите с общите принципи на традиционната китайска медицина и да даде насоки за грижите за здравето през всеки сезон.

Книгата е разделена на две. В първия раздел, авторите обясняват основния принцип на действие на китайската медицина. От него ще научите какво представляват Ци – диханието на Вселената, Ин и Ян – двете сили едновременно противоположни и допълващи се, 12-те основни меридиани, какви са деветте типа организми. От втората част ще научите всичко за четирите годишни времена – какви са промените в природата, какви климатични фактори влияят, кои храни са подходящи и кои не, как най-добре да се грижите за тялото си. В книгата( с твърди корици и красиво оформена) ще намерите още готварски рецепти за различните сезони.
Със „Здраве от Китай според сезона” ще се докоснете до културата и философията на една мистична страна, до събрания през хилядолетията опит и практичните съвети за здравето.

За традиционната китайска медицина
От древни времена хората търсят начини как да съхранят здравето и да се справят с болестите. Именно това дава тласък за развитието на медицината. Навярно тя се е зародила с появата на човека и всяка цивилизация е развила свои теории за методите и принципите на лечение. Те били съобразени със средата, местните условия и начин на живот, но имали и много допирни точки, защото независимо от расата и националността, организмът на всеки човек е устроен по един и същи начин. Днес много от тези древни системи за здраве са забравени или се практикуват от ограничен кръг хора, защото официалната медицина е настроена скептично към тях. Но традиционната китайска медицина, която е една от тях, продължава да се прилага и в наши дни и е неделима част от здравната система в Китай.

Западноевропейската медицина до епохата на Възраждането
е била много по-близо до източната.


Тогавашните медици следвали универсалните закони в природата и не отделяли човека от нея. По-късно в западния начин на мислене се получил обрат. Постепенно се вкоренила представата, че човекът е независим от обкръжаващата го среда, появило се убеждението, че може да властва над природата, уверен, че е неуязвим и безсмъртен. Но, за съжаление, фактите доказват точно обратното. С развитието на технологиите, високия стандарт на живот и откъсването от природата непрекъснато се появяват нови, трудно лечими заболявания, западните учени все по-често попадат в задънена улица, а хората не знаят как да се грижат за здравето си.

Древните китайци вярвали, че съществуването им е тясно свързано с Вселената, където човекът се намира в центъра между небето, разположено отгоре, и земята – отдолу. Според техните представи нито едно същество или форма не би могло да съществува, без да си взаимодейства и да е във връзка със заобикалящата го среда. Това означава, че промените в природата неизбежно влияят на физиологическите функции и необичайните изменения в човешкото тяло. Например, през лятото кожните пори се отварят и се потим повече, докато през зимата е точно обратното. По този начин се поддържа нормална температура на тялото. Освен това пулсът, който е от съществено значение при поставянето на диагноза в китайската медицина, е различен през всеки сезон:

През пролетта пулсът е обтегнат, през лятото бурен,
през есента плаващ, а през зимата дълбок.


Лекарят по традиционна китайска медицина винаги отчита тези сезонни физиологични промени, когато разграничава нормалните състояния от нарушенията.

Влиянието на сезоните е важен фактор за появата на много заболявания. Например, респираторните инфекции и кървенето от носа
са често срещани през пролетта, топлинният удар и храносмилателните проблеми – през лятото, маларията и дизентерията през есента, а артритът и проблемите с дихателните пътища – през зимата.

За лекарите по традиционна китайска медицина влиянието на сезоните върху тялото е важен фактор при поставянето на диагнозата, избирането на лечението и дори при препоръките за превантивни мерки. Например, възрастните, които страдат от хронична кашлица, се чувстват добре през пролетта и лятото, но състоянието им се влошава през есента и зимата. Причина за това обикновено са отслабналите далак и бъбреци, затова се предписват затоплящи билки. Лекарите им препоръчват да вземат превантивни мерки през лятото, така че през зимата да е по-малко вероятно да се появи кашлица или тя ще е в по-лека форма. Студеният сезон е период, когато органите пестят енергия и натрупват сили за началото на новия годишен цикъл, който ще започне през пролетта. Затова традиционната китайска медицина съветва повече подхранващи и тонизиращи храни в снежните и мразовити дни.

Климатичните фактори също могат да се превърнат в причина за болестите, но само при екстремни промени или ако организмът е твърде слаб, за да им противостои. В традиционната китайска медицина болестотворни могат да са вятърът, студът, горещината, влагата, сухотата. На базата на различни симптоми лекарят идентифицира наличието им в тялото и изписва подходящите билки, за да ги “изгони”. Например, вероятна причина за обикновена настинка с главоболие, температура и налепи по гърлото е проникването на вятър и горещина в белите дробове. В този случай една от билките, която помага за отстраняването на симптомите, е орловият нокът.

Когато пристъпват към лечението или дават съвети за здравословен начин на живот, лекарите по китайска медицина винаги се съобразяват и с особеностите на района, където живее човекът. Хората в различните географски региони водят своеобразен начин на живот, имат специфични обичаи и традиции, които способстват за оформянето на някои особености на организма и предразположението му към определени заболявания. Например, в северозападните планински райони на Китай хората са с по-силен организъм и по-лесно се справят с болестите. Докато по югоизточното крайбрежие са по-слаби и податливи на кожни заболявания и сезонни инфекции.

Начинът на живот и социалната среда също са от съществено значение за здравето. Развитието на технологиите и обществото за съжаление създава нови здравословни проблеми, а стресът е неделима част от съвременния живот. Изискванията на работното място, грижите за дома и семейството, желанието за натрупване на материални блага и висок статус в обществото, финансовите и междуличностни проблеми постоянно създават напрежение. Комбинацията от тези фактори води до допълнително натоварване на съзнанието и духа и изтощават силите на организма. Човек не може да е здрав физически, ако не умее да поддържа емоционално и душевно равновесие. Прекаленото психологическо и емоционално натоварване нарушава нормалното функциониране на органите и уврежда здравето.

В традиционната китайска медицина тялото и умът са неделими един от друг. Разумният контрол и свободната, но уместна проява на емоции осигуряват свободното движение на жизнената енергия Ци и кръвта в тялото. Прекаленият и продължителен изблик на чувства нарушава свободния им поток и появата на болести е неизбежна. Прекомерните радост, гняв, тъга, безпокойство и тревога, страх и уплаха са емоциите, които вредят на здравето. Всяка една от тях си взаимодейства с определен орган и по различен начин въздейства на движението на енергията. Прекаленият гняв движи енергията Ци нагоре и вреди на черния дроб; истеричният смях и прекомерната радост разсейват енергията на сърцето; непрекъснатото мислене за едно и също и тревогата блокират движението на енергията в организма и пречат на нормалната работа на далака и стомаха; тъгата и прекалените мисли за бъдещето задвижват енергията надолу и я разсейват, а от това най-силно страдат белите дробове; силният страх и непрекъснатите опасения също движат енергията надолу и така се увреждат бъбреците.

Докато западната медицина лекува само симптомите, китайската традиционна медицина търси къде се е появил дисбаланс в организма и какво го е предизвикало. Основно правило при лечението е да се отстрани причината за заболяването, като се отчитат индивидуалните особености на човека, характеристиките на организма му, мястото, където живее, годишният сезон, начинът му на живот и дори взаимоотношенията му с хората.

Но по-важна задача на лекаря е да научи пациента как да се пази от болестите. В древния трактат “Хуанди нейдзин” се казва, че висш принцип на мъдростта е запазването на реда, а не оправянето на безпорядъка.

Да се лекуват болестите след като са се появили
е все едно да се копае кладенец, когато ожаднеем,
или да се кове оръжие, когато започне войната.
Всички статии в "Прочетено за Вас ..."

Всички статии в "Красота и здраве (12)"Още от "Красота и здраве (12)"


Има ли такова нещо като целебен глад?

В последните години здравословното хранене стана все по-чест обект на изследвания, свързани с борбата срещу болестите и на ползите от добрата диета въ ...още

Как да направим алкално пречистване на тялото?

Съветите са Рос Бриджфорд - коуч по здравословен начин на живот и специалист по алкално и антивъзпалително хранене. ...още

Японската революция в грижата за кожата

Ще се запознаете с техниките и масажите, чрез които да тонизирате мускулите на лицето си, да стегнете кожата на брадичката си, да възстановите свежия ...още

Пропусна ли България шанса за Нобелова награда за медицина? (част 2)

Нобеловата награда за 2018 г., присъдена на американеца Джеймс Алисън и японеца Тасуку Хонджо, доказва теорията и изследванията от 80-те години на бъл ...още

За потребителя

Продуктите на Здравница

Телешки желатин за здрави стави Телешки желатин за здрави стави

Телешкият желатин укрепва здравите на ставите, подпомага работата на сърцето, подобрява метаболизма, подобрява здравето на косата, кожата и ноктите....


Цена: 11.40 лв.


Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email