Как сами да си бъдем лекари?Как сами да си бъдем лекари?Д-р Фредерик Салдман – прочут френски лекар, кардиолог и експерт по здравословно хранене – е написал смела и прагматична книга - „Най-доброто лекарство сте вие“ (изд. „Колибри”),  която се радва на невероятен успех и на признанието на читателите от цял свят. Неговата основна теза: въздействието върху причините за болестите е най-надеждната преграда срещу тях, е подкрепена с научни аргументи, статистически данни и с множество примери от собствената му практика.

Книгата предоставя на читателя ключове, с чиято помощ сам да навлезе в територията на здравето и да овладее основните му компоненти – хранене, телесно тегло, сън, полов живот, стрес, стареене... Тя предлага практични съвети и средства за защита, които активират естествените лечебни сили на организма. От нея може да се научи:  какви са неподозираните здравословни тайни на „простите неща”: блокчетата натурален шоколад, целувката, позата при спане. А също   как да повишим имунитета си и да преодолеем  алергии, сърдечносъдови проблеми, сексуална дисфункция;  как сами да намалим риска от рак, инфаркт, болестта на Алцхаймер и 0да увеличим продължителността на живота си.
   
Храни, които засищат приятно и ефективно глада
Тук няма никаква тайна: теглото пада, когато ядем по-малко. Следователно, трудното е да се намали апетитът. Има две решения. Приемате да изпитвате глад и да търпите това положение през първите дни със съзнанието, че усещането ще се притъпи. Това обаче изисква голяма сила на волята, за да устоите пред всички неизброими изкушения! Или пък възприемате определени рефлекси, за да издържите и постепенно да свикнете с по-малкото всекидневни калории. Ето някои идеи за „безвредно похапване“, чиято ефективност бързо ще установите.

Предимствата на 100 % натуралния шоколад
Ако сте подвластни на неконтролируеми импулси за хранене, направете простичък опит. Вместо да се нахвърлите върху разни мазни, сладки и солени продукти и да качите един килограм за пет минути, сдъвчете две до четири блокчета стопроцентов натурален шоколад, но с решението, че ще си позволите всичко друго чак след това. Сами ще установите  – резултатът е мигновен. Поглъщането на черен шоколад прекъсва рязко импулса за хранене, при това безболезнено и без усещане за лишение. Проведени неотдавна научни изследвания доказват основателността на този механизъм, който е физиологичен, а не психологически, както бихме могли да си помислим първоначално. Холандски изследователи предложили на доброволци да дишат дълбоко и да погълнат трийсет грама черен шоколад. След това била установена значителна загуба на апетит, но най-вече били дозирани някои хормонални фактора в кръвта, като например грелинът. Грелинът е хормон със значителна роля при събуждането на апетита. Съдържанието му нараства при пациент, изпитващ глад преди хранене, и намалява след това. Така изследователите забелязали, че поглъщането на трийсет грама натурален шоколад предизвиква рязък спад на грелина, съчетан с намаляване на апетита.

Но положителният ефект от черния шоколад не спира дотук. Публикуван наскоро в САЩ труд от професор Беатрис Голъмб (Голъмб и сътр., 2012) доказва, че хората, ядящи редовно натурален шоколад, са по-слаби от онези, които не го ядат. Ето къде е парадоксът: въпреки съдържащите се в 100 грама от него 540 калории, стопроцентовият натурален шоколад ни кара да слабеем, като при това ни засища. Учените са установили, че ИТМ на консуматорите на черен шоколад е по-нисък, отколкото на тези, които не консумират такъв. Експериментът е бил проведен сред хиляда мъже и жени на средна възраст от 57 години. Наблюденията сочат, че оптималният ефект се получава при умерено всекидневно количество погълнат черен шоколад, от порядъка на 30 грама, а не при голямо седмично или месечно количество. Засега учените само са установили явлението, без да са изяснили действащия физиологичен механизъм. Възможно е обаче шоколадът да се явява антистресов фактор, поради което да отслабва импулса за хранене. Същевременно се знае, че шоколадът съдържа полифеноли – органични молекули с антиоксидантно действие. Проведено в Германия проучване е установило впрочем, че редовното поглъщане на две парченца черен шоколад дневно води до понижаване на артериалното налягане, като горната граница (систоличното налягане) може да 17 спадне с три, а долната (диастоличното налягане) – с до две единици. Така че шоколадът увеличава и гъвкавостта на нашите артерии покрай ефекта върху течливостта на кръвта.

Как сами да си бъдем лекари?Оттук може да се извлече и друго обяснение на прословутия French paradox, според който французите получават два пъти по-рядко инфаркт на миокарда в сравнение с американците. Това би могло да се дължи не само на чашата червено вино при всяко ядене, а и на черния шоколад. Действително – французите са най-големите консуматори на черен шоколад в света – шест пъти повече от хората в другите страни. Ще ви бъде много лесно да намирате шоколад в супермаркетите, но внимавайте – не бива да правите компромиси. Имам предвид 100 % натурален шоколад, а не 85 или 90 % – резултатът не би бил същият. Можете да носите скъпоценните блокчета в офиса, да ги държите вкъщи, в раницата или в ръчната си чанта. Щом усетите, че ви се прияжда, схрускайте няколко... без да прекалявате.

Тайнственото въздействие на шафрана

Шафранът е подправка, която по принцип се извлича от растението Crocus sativus. Славата му на средство за пресичане на глада по естествен път не е от вчера. Понякога обаче слуховете почиват на действителността. Тъкмо това установи наскоро екип френски учени. Оказва се, че шафранът, изглежда има анти-snacking ефект и значително стимулира усещането за ситост. Така нареченият snacking означава безконтролна склонност към преяждане, водеща до наднормено тегло и затлъстяване. Проучването траяло два месеца и обхванало 60 жени, разделени в две групи, като едната група получавала допълнително шафран, а другата – плацебо. Всекидневното количество шафран в капсулата било 176,5 мг. Резултатите показали, че усещането за ситост позволявало да бъдат ограничени факторите, увеличаващи теглото. Можете да използвате шафран, за да овкусявате буквално всяко ястие във всекидневието: тестени изделия, ориз, зеленчуци, месо, риба. Той не разваля вкуса на блюдата, напротив, подсилва го. При това им придава и приятен цвят.

Доброто оводняване

Противно на общоприетото мнение ви препоръчвам да пиете обилно вода, докато се храните. Действително доброто оводняване на организма е полезно против преумора, а и тъкмо когато се храним, е естествено да пием. Водата може също да послужи като регулатор на апетита. Още преди аперитива се сещайте да изпивате две големи чаши вода. Така няма да утолявате жаждата си с алкохолните напитки, нито пък ще се нахвърлите върху хапките. Също така една голяма чаша вода преди ядене позволява по-добър контрол на апетита. Впрочем всички светски наръчници ни внушават да не каним гостите на масата, без да сме напълнили подобаващо водните чаши.

Часовникът: същински „полицай“

Съществуват много начини да се спрем, когато ядем. Например чувствате, че стомахът ви ще се пръсне от натиска на погълнатите ястия (а това май не е много приятно!) или пък изпитвате друго усещане. Ако свикнете да правите петминутна пауза, когато сте преполовили блюдото или ако се каните да си досипвате, или между две ястия, усещането за ситост възниква естествено. Наистина – безценните пет минутки позволяват на мозъчния център на ситостта да бъде стимулиран и да се задейства. Ако в продължение на месец правите такива паузи, ще установите, че задрямалият ви център на ситостта се е събудил и функционира отлично, изпълнявайки ролята си на регулатор на апетита. Много ресторантьори правят този „трик“, без да си дават сметка. Под претекст, че десертите се приготвят бавно или може да не стигнат за всички желаещи, те приемат поръчките за десерти в началото на яденето. И са прави, могли сте да се убедите сами: ако в края на яденето десертът се забави прекалено, гладът е отшумял и сте готови да го откажете.

Яйченият белтък, шампион по засищане
Белтъчините, било то с животински или растителен произход, са основни съставки на клетките в нашия организъм. Те снабдяват тялото с азот, без който то не би могло да изпълнява своите функции. Можете да си представите колко важни са тези молекули за организма. Белтъчините присъстват във всекидневната ни храна: в месото, рибата, яйцата, млечните продукти, скорбялата, зърнените ястия... Те притежават двойното предимство да бъдат нискокалорийни и високохранителни, поради което имат голям успех при съставянето на някои диети. „Звездата“ на утоляването на глада сред носителите на протеини без съмнение е яйченият белтък. Той притежава едва 44 калории в 100 грама и създава отлично усещане за ситост. Не съдържа мазнини, никакъв холестерол и може да се яде при различно приготвяне: твърд белтък (без жълтъка), „бял“ омлет, бъркани белтъци, които лесно могат да се смесят със свежи билки и домати. Предизвиква трайно усещане за ситост в продължение на часове, изгражда същинска крепост срещу snacking-а и дестабилизиращите импулси за хранене. Два твърдосварени яйчени белтъка преди аперитива – и няма да се нахвърлите върху чипса и фъстъците, една шепа от които е същинска калорийна бомба. Последните научни изследвания показват, че при еднакво калорийно натоварване се чувстваме по-сити след ястие с богато съдържание на белтъчини, отколкото след ястие, богато на въглехидрати или липиди. Поглъщането на протеини изпраща послание за секване на апетита в центровете, които го регулират.

Откъс от книгата „Най-доброто лекарство сте вие”
Всички статии в "Прочетено за Вас ..."

Всички статии в "Красота и здраве (12)"Още от "Красота и здраве (12)"


Има ли такова нещо като целебен глад?

В последните години здравословното хранене стана все по-чест обект на изследвания, свързани с борбата срещу болестите и на ползите от добрата диета въ ...още

Как да направим алкално пречистване на тялото?

Съветите са Рос Бриджфорд - коуч по здравословен начин на живот и специалист по алкално и антивъзпалително хранене. ...още

Японската революция в грижата за кожата

Ще се запознаете с техниките и масажите, чрез които да тонизирате мускулите на лицето си, да стегнете кожата на брадичката си, да възстановите свежия ...още

Пропусна ли България шанса за Нобелова награда за медицина? (част 2)

Нобеловата награда за 2018 г., присъдена на американеца Джеймс Алисън и японеца Тасуку Хонджо, доказва теорията и изследванията от 80-те години на бъл ...още

За потребителя

Продуктите на Здравница

Свински желатин за здрави стави Свински желатин за здрави стави

Желатинът укрепва клетките и вътрешните влакна, има благоприятен ефект върху съединителната тъкан, подпомага възстановяването на увредените стави....


Цена: 9.50 лв.


Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email