Натоварване през деня, не влияе на качеството съняФизическото натоварване през деня, не влияе на качеството и продължителността на съня през нощта. Доказва го мащабно изследване на медицински научен център във Вашингтон.

 Д-р Ем. Елиасон, автор и ръководител на изследването заявил, че резултатите изненадали и самите експериментатори. Качеството и продължителността на съня не се изменят от физическото натоварване през деня, а зависят от типа нервна система на всеки човек. Наблюденията показали, че общата продължителност на съня се увеличава средно с 42 минути на денонощие при хора, които са имали няколко последователни дни с ниска активност и физическо натоварване. За сметка на това, амбициозни и активни хора с холеричен и сангвиничен темперамент, прекарвали в сън по-малко и по-неспокойно, отколкото по-малко активните и амбициозни хора.

Експериментът продължил 23 дни с 14 доброволци, които имали прикрепени към телата си специални датчици измерващи, атмосферната и телесната им температура, както и много допълнителни функции, имащи отношение към продължителния, спокоен и качествен сън. Хората с холеричен и сангвиничен темперамент имали некачествен и по-кратък сън от тези с меланхоличен и флегматичен темперамент.

Учените бият тревога, че жените по света все повече страдат от болести, приемани до скоро като приоритетно мъжки, обусловени  предимно от физиологични предпоставки.

При това все по-често се засягат млади жени.
Група учени от Дания доказват, че има пряка зависимост между стремежа на жените към бърза и успешна кариера и увеличения брой инфаркти сред нежния пол. Постоянният стрес на работните места оказва пряко въздействие върху честотата на сърдечния ритъм – съкращаването и отпускането му. Сърдечно-съдовите заболявания според тях имат и пряко отношение към стремежът им към физическо и професионално съвършенство.

Сърдечно-съдовите проблеми не са единствените, които приравняват по броя на заболелите двата пола. Все по.често се среща олисяването (плешивост) у жените, което се дължи на намаляване на естрогена под въздействието на стреса. Подаграта, също вече често се среща при нежния пол.. До скоро мъжете боледуваха от подагра девет пъти повече от жените, но от 70-те години насам, броят на заболелите жени се е утроил и се очаква в близките 15 – 20 г. да се изравни с броят на заболелите мъжете.
Неутешителна е статистиката и за броя на заболелите от рака на белите дробове, който по последни данни на СЗО някъде надхвърля при жените дори броя на заболелите от рак на млечната жлеза. Широко разпространения навик да намаляват стреса с (разнообразни) цигари за сваляне на напрежението, превърна рака на белите дробове по-разпространен от този на рака на млечната жлеза, например при жените на Великобритания.

По същата причина се увеличава и броят на алкохоличките. От 1991 г.се е увеличил повече от 2 пъти броят не жените на възраст от 35 до 54 години, починали от остри алкохолни отравяния, алкохолизъм, в това число и от алкохолна цироза на черния дроб. Фактът, че са принудени да работят и да градят кариера наравно и в съревнование с мъжете, в среда, която традиционно трудно оценява женския труд, е основната обективна причината за мъжките болести при жените.


Спортната фигура, външния вид с гладка кожа и блестящата които се приемат като  доказателство за великолепно здраве се оказват само рекламен блясък  на звездите. Медицинските специалисти твърдят, че красивата външност не винаги е доказателство и за добро здраве. В голяма степен “здравият ши привлекателен външен вид” е плод на скъпа козметика или намеса и изобщо не отчита фактори като например кръвното налягане, холестерола, ендокринните смущения и др. Скъпа козметика усигурява блясъка на косата и зъбите, пластичната хирургия обира излишните мазнини, отстранява бръчки, коремчета, отпусната кожа...и в резултат създава само добро самочувствие и изкуствен образец на красота.

По заявка на голяма компания учени направили изследване сред 2500 души мъже и жени. Показвали им снимки на двама души и ги питали кой по тяхно мнение е с по-доброто здраве. Едната снимка била на блондинка стройна, със слънчев загар, с блестяща усмивка. На другата – мъж с незабележителна външност,дрехи отдавна извън модата, с бледа кожа и закръглена фигура. 62 на сто от анкетираните определили блондинката като тази с по-доброто здраве, но медицинските изследвания на всички на артериалното кръвно налягане, кръвната захар и холестерола доказали обратното при всичките показани снимки. Директорът на компанията  «Naffield Health   д-р Енди Джонс заявил, че красивата външност на съвременните звезди и рекламни лица са “илюзия за здраве”. Съвременната индустрия на красотата изравнява  понятието красива външност със здраве, при което сериозни нарушения  в организма дълго остават незабелязани..
Всички статии в "Прочетено за Вас ..."

Всички статии в "Красота и здраве (12)"Още от "Красота и здраве (12)"


Има ли такова нещо като целебен глад?

В последните години здравословното хранене стана все по-чест обект на изследвания, свързани с борбата срещу болестите и на ползите от добрата диета въ ...още

Как да направим алкално пречистване на тялото?

Съветите са Рос Бриджфорд - коуч по здравословен начин на живот и специалист по алкално и антивъзпалително хранене. ...още

Японската революция в грижата за кожата

Ще се запознаете с техниките и масажите, чрез които да тонизирате мускулите на лицето си, да стегнете кожата на брадичката си, да възстановите свежия ...още

Пропусна ли България шанса за Нобелова награда за медицина? (част 2)

Нобеловата награда за 2018 г., присъдена на американеца Джеймс Алисън и японеца Тасуку Хонджо, доказва теорията и изследванията от 80-те години на бъл ...още

За потребителя

Продуктите на Здравница

Телешки желатин за здрави стави Телешки желатин за здрави стави

Телешкият желатин укрепва здравите на ставите, подпомага работата на сърцето, подобрява метаболизма, подобрява здравето на косата, кожата и ноктите....


Цена: 11.40 лв.


Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email