Как да говорим с хора от противоположния пол?Как да говорим с хора от противоположния пол?Срещата на две личности е като среща на две химически вещества; получи ли се реакция, никой не остава същият, казва Карл Юнг. Поети и философи разсъждават по въпроса за интровертността и екстравертността още от древни времена. Двата типа темперамент присъстват в трудовете на елински и римски лекари, в Библията, а някои специалисти по еволюционна психология пък смятат, че интроверти и екстраверти има не само сред хората, но и в животинското царство, от дрозофилите до слънчевите костури и макаците резус. След като Карл Густав Юнг публикува знаменития си труд „Психологически типове“ през 1921 г., понятията интровертност и екстравертност добиват изключителна популярност. Днес те са сред най-разискваните теми в сферата на личностната психология, които будят любопитството на десетки, дори стотици изследователи. В зависимост от това към кой тип темперамент се причислявате, се определят и изборът ви на професия, с какви хора дружите и какви партньори подбирате, как предпочитате да изкарвате свободното си време, как завързвате разговор, как се справяте с разногласията, как показвате обичта си, дори какви грешки допускате в живота и дали се учите от тях или ги повтаряте .

Ако интровертите и екстравертите са като Севера и Юга на човешкия темперамент – в двата края на един и същ спектър – то можем да се запитаме как изобщо успяват да се спогодят. И все пак двата типа често се привличат – в приятелството, в работата и особено в любовта. Такива двойки могат да изпитват силно вълнение и взаимна възхита, чувствайки, че се допълват. Единият обича да слуша, другият – да говори; единият е чувствителен към красотата, но и към „стрелите и камшиците“ на съдбата, а другият прецапва весело през дните си; единият плаща сметките, а другият намира другарчета за игра на децата. Могат обаче да се появят и проблеми, ако двамата теглят в различни посоки.

Грег и Емили са пример за такава интровертно-екстравертна двойка – колкото се обичат, толкова се и влудяват един друг. Току-що навършил трийсет, Грег има енергична походка, рошава тъмна коса, която постоянно му влиза в очите, и непринуден смях. Повечето хора биха го описали като приказлив. Затова пък Емили, зряла двайсет и седем годишна жена, е изключително сдържана. Изискана и деликатна, тя носи русата си коса на кок и често гледа хората изпод сведени ресници.

Грег и Емили се допълват прекрасно. Без Грег Емили би забравяла да излезе от вкъщи, освен за да отиде на работа. Без Емили Грег би се чувствал – колкото и да е парадоксално за общителен човек като него – самотен.

Преди да я срещне, повечето му приятелки били екстравертни. С тях му било приятно, но така и не успял да ги опознае, защото вечно „кроели планове да се срещат с много хора накуп“. Говори за Емили с нещо като благоговение, сякаш тя има достъп до някакво по-дълбоко ниво на човешкото съществуване. Освен това я описва като котвата, около която се върти светът му.

Емили от своя страна безкрайно цени пламенната природа на Грег; той я кара да се чувства радостна, жива. Открай време я привличат екстравертите, които по нейните думи „вършат цялата работа по воденето на разговор. За тях това въобще не е тегоба“.
Проблемът е, че за 5-те години, откакто са заедно, Грег и Емили водят различни версии на един и същ спор. Като организатор на музикални събития и човек с много приятели Грег иска да кани гости на вечеря всеки петък – непринудени, весели срещи с огромни купи спагети и леещо се вино. Тези петъчни сбирки били част от живота му още в университета; постепенно се превърнали в кулминация на седмицата и съкровена част от неговата идентичност.

Емили обаче ги чака с ужас. Отрупана с работа като щатен юрист към картинна галерия, тя е и принципно чувствителна към личното си пространство, тъй че в края на седмицата съвсем не ѝ е до гости. За нея идеалното начало на уикенда би било да отидат на кино само двамата с Грег.

Сякаш е невъзможно да се спогодят: Грег иска гости петдесет и пет пъти годишно, Емили – нула.
Грег смята, че Емили не се старае достатъчно. Нарича я необщителна. „Напротив, общителна съм – казва тя. – Обичам теб, обичам родителите си, обичам близките си приятели. Просто не обичам много гости за вечеря. На тези сбирки хората всъщност не се сближават – само водят светски разговори помежду си. Ти имаш късмет, защото аз посвещавам на теб цялата си енергия. А ти раздаваш своята на всички.“

Скоро обаче Емили отстъпва – отчасти защото мрази кавгите, отчасти защото се съмнява в себе си. „Ами ако наистина съм необщителна – мисли си тя. – Ами ако наистина нещо не ми е наред?“ Винаги когато двамата с Грег спорят по този въпрос, в главата ѝ нахлуват детски спомени: в училище ѝ било много по-трудно, отколкото на емоционално по-устойчивата ѝ сестричка; по-често от другите я измъчвали социални дилеми като например как да откаже, когато някой я кани да се видят след училище, а пък тя предпочита да не мърда от вкъщи. Емили имала много приятели – открай време умеела да другарува, – но не обичала участва в групички.

Предлага компромис: защо Грег не си кани гостите, докато тя е извън града при сестра си? Грег обаче не иска да дава вечери самичък. Обича Емили и иска да бъде с нея, също както и всички, които успеят да я опознаят. Защо тогава тя страни от тях?
За Грег това не е въпрос на честолюбие. Самотата е неговата ахилесова пета, тя го кара да се чувства слаб. Той се е надявал брачният му живот да бъде пълен със споделени приключения. Представял си е да бъде част от двойка, която е в центъра на събитията. Никога не би си го признал, но за него да си женен означава повече да не ти се налага да си сам. А сега Емили иска той да се вижда с приятелите си без нея. Струва му се, че тя нарушава важна част от брачния им договор. И смята, че на жена му наистина нещо ѝ има.

...Ключът към стопяването на разногласията между Грег и Емили се крие в подробностите....
Какъв съвет дава американската бивша адвокатка на Уолстрийт Съзюн Кейн на тази брачна двойка можете да научите повече в книгата  „Тихите”( издателство „Изток-Запад”, София, 2014 )Всички статии в "За жената"

Всички статии в "Секс и отношения (71)"Още от "Секс и отношения (71)"


Защо правите от изневярата чак такъв проблем?

Може ли да бъде преодоляна изневярата и как? Отговор на тези и други въпроси дава семейният терапевт Стоян Георгиев. ...още

Разгадаха защо се влюбваме и защо правим секс?

Неотдавна и науката се включи в шоуто и сега ние сме в състояние да установим биохимичните процеси, които настъпват, когато някой се влюби. Освобождав ...още

Жените изневеряват заради ген

Причината за женските изневери е на генетично равнище. Изследователите открили специфичния ген AVPRIA, който е свързан с изневерите. При определено ра ...още

Сексът 3 пъти седмично подмладявал със 7 години

Всички са наясно с положителните черти от секса. Например изследванията сочат, че 58% от мъжете и жените, които редовно гледат еротични филми с полови ...още

За потребителя

Продуктите на Здравница

Течно Рибено масло, от норвежка треска, Здравница, 125 мл. Течно Рибено масло, от норвежка треска, Здравница, 125 мл.

Натурално, пречистено масло от черен дроб на норвежка треска. Натурален източник на Омега-3. С натурален вкус на малина. Подходящо за възрастни и деца...


Цена: 15.60 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Морска краставичка - тинктура
Морска краставичка - тинктура

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница Здравница - Google Plus RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2017 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email