Съня ни прави по-умни и по-красиви


| Прочетено Прочетено: 382 пъти | КоменариКоментари: 0



Съня ни прави по-умни и по-красиви

Съветите на д-р Катя Казакова, невролог и психотерапевт пред БНТ2.


Сънят има характеристиката да се чувстваме изцедени от енергия, ако го нямаме. Често го пренебрегваме, когато сме във форма, а това от своя страна води до преумора и ниска работоспособност. Проблеми със съня имат голяма част от съвременните хора. Според актуално прочуване, 45 на сто от хората имат проблеми със съня.

Кога страдаме от безсъние?

Когато имаме затруднения при заспиването, има и друга форма при която се проявява като краткотраен сън или сън с многократни събуждания. Има и друг вариант на безсъние- повърхностен сън при който човек лесно се събужда.

Защо е толкова важен за организма?

Хората го приемат като време в което тялото си почива, но благодарение на образната диагностика става ясно, че тялото може и да си почива, но мозъкът работи усилено. Това означава, че сънят е отговорен и за паметта. По време на сън се отделят и различни хормони, които имат отношение и към обмяната на веществата. Затова безсънието води до различни нарушения и се усеща от целия организъм.

Съня ни прави по-умни?


Да, сънят ни прави по-умни, по-концентрирани, да можем да прехвърляме вниманието си от едно нещо върху друго с бързина и лекота, той ни зарежда с работоспособност. Научните изследвания обаче опорвергават едно друго схващане, че човек може да мисли за няколко неща едновременно.

Най-честите причини за безсъние са пренапрежение и стрес, тревожността и безпокойствието, които най-често променят първата фаза на съня, и тогава човек трудно заспива. При депресия напр. се скъсява съня, вкл. и при депресии, които се случват от изчерпване, от прекалената динамика на живота. При тях човек заспива, защото е уморен, но там сънят е краткотраен, събужда се в малките часове на нощта, будува до сутринта, унася се след това и се събужда с усещане за голяма умора.  

Химия на съня

Много често търсим хапче и търсим лечение, но е достатъчно да променим някои дребни неща от ежедневието си. Хормонът на съня има способността да потиска туморния растеж, да активира саморазрушителните импулси в туморните клетки. Той е и много мощен антиоксидант, тъй като намалява свободните радикали. Наричат го още „хормон на вечната младост“.

За да се синтезира този хормон на съня е необходимо поне 45 минути дневно да бъдем на естествена светлина, за да може да се синхронизират биоритмите на съня с биоритмите на природата.. Тогава започва синтеза на хормона мелатонин: 1-1.5 часа се отделя този хормон, който достига своя пик, след което започва да се отделя растежния хормон / много важен хормон, който също е включен в този“коктейл на вечната младост“/. Поговорката е вярна: „Децата растат докато спят“. При възрастните растежния хормон въздейства на мускулната система, върху енергитичните източници на всяка клетка при което човек се чувства здрав и силен.

Ключово значение за съня е движението: сънят става по-дълбок, по-пълноценен. Не може да сме на изкуствено осветление и да очакваме пълноценен сън.

Трябва да отбележим, че тези поколения преди нас, които живееха в хармония с природата, чийто ден започваше с изгрева и завършваше със залеза, са имали здрав сън, сили  и истинско здраве. И ако днес ние им разкажем как се чувстваме понякога, със сигурност не биха ни разбрали.

Синият екран

Стоенето пред компютъра днес е една необходимост, носи актуалност и противопоставянето на децата, а и възрастните, които прекарват много часове е много трудно. Екранът на компютъра излъчва светлина, която е в зоната на синия спектър. Тази светлина мозъкът я възприема като дневна, и всъщност той е излъгън, че е все още ден. Затова не можем да очакваме, че като затворим лаптопа, мозъкът веднага ще започне да отделя хормона на съня и че вече е станало нощ.

Светлината, която е в червения спектър, това е светлината на огъня. Ако имаме осветление на свещи и осветление със силна светлина, имаме различно влияние върху нашето тяло. Еволюционно човек е свикнал да възприема светлината на огъня, на свещите като нощ, като топлина, като сигурност и така ни подготвя за естествения сън. Такова въздействие имаха и старите крушки. Днешните, макар и енергоспестяващи, носят светлина от другия спектър, която ни кара да се чувстваме бодри и възбудени до среднощ.  

Сънуването

Сънуването е част от работата на мозъка. Сънуването минава през различни фази, които имат различна роля. Сънят е още един начин да разкажеш сам на себе си как се чувстваш, какво преживяваш, и то без цензура. Затова понякога сънищата са по-драматични, тъй като не са минали през цензурата на ума, и ни разказват това, което чувстваме в момента. Сънят играе ролята на психотерапевт, и тези фази на съня се редуват от 4 до 6 пъти през нощта, и ако ние прекъснем съня, или живеем на оживено място, напр. кръстовище, то човек се чувства уморен на следващия ден.

Когато страда от безсъние, човек трябва да погледне къде греши, преди да посегне върху хапчето. Не може да имате телевизор в спалнята. Хората неправилно смятат, че като го пуснат,  от него заспиват. Същият ефект ще има върху тях и всеки монотонен шум. Не е добра идея да има включен компютър в спалнята.

Понякога трябва човек да погледне и лекарствата, които приема. Често лекарствата против болка, съдържат кофеин или други възбуждащи вещества, които засилват аналгетичният ефект на медикамента, но имат имат дразнещо действие върху мозъка. Има медикаменти, които трябва да се вземат само сутрин, а не следобед, защото могат за подобряват и засилват функцията на мозъка, но могат да попречат на съня.

Човек трябва да види и дали не злоупотребява със стимулиращите напитки: кафе, чай, енергийни напитки, шоколад/ това особено важи за децата и тийнеджърите/.

Оказва се също, че част от добавките, пигментите в храната, могат да имат възбуждащо действие върху мозъка. Това са т.нар Е-добавки.

 Ако се вземат предвид тези дребни наглед неща, може би няма да се стигне до медикаменти за сън.

13-14 часа сън?

Има хора, които имат нужда от повече сън и хора, които имат нужда от по-малко сън. В различните възрасти също се променя. При работата на смени също ритъмът на съня се променя. Нормално е 7-8 часа сън. Има хора, които имат нужда и от следобеден сън, и в това няма нищо лошо, стига да можем да си го позволим. Ако искаме да сме здрави, да се вслушаме в тялото си.











Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Оригинален канадски кленов сироп Оригинален канадски кленов сироп

Екологично чист продукт. 100% гаранция за качество и произход. Директно от Канада. Клас "А" (Light)....


Цена: 40.20 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email