Анорексия - чудовището в теб, крадящо живота ти


| Прочетено Прочетено: 403 пъти | КоменариКоментари: 0



Анорексия - чудовището в теб, крадящо живота ти

Съветите са на Полина Василева, психолог и психотерапевт в София. Eдин от най-добрите психотерапевти, провеждащ сесии на български, руски и английски език.

Всеки ден приемам в Психологически кът Полет, поне едно, но по-често са няколко сесиите с млади момичета (предимно), понякога и момчета, попаднали в капана на животозастрашаващото заболяване Анорексия нервоза.

Скоро ще довърша книгата си по темата, а дотогава оставям тук тези насоки за всички страдащи и техните близки. Не отлагайте среща със специалист, не подценявайте проблема, не отричайте случващото се, нерядко последиците за тези млади хора биват фатални.
Ежедневно отчаяни родители на 30 килограмови момичета от България и извън страната ни ме молят за помощ и се надяват да сторя чудо. Опитвам и давам всичко от себе си.  Но е много важно да регистрирате симптомите още в началото.

Как да разберете, че имате анорексия нервоза или че ваш близък е засегнат от болестта? Какви са ранните симптоми на анорексията?
Анорексията – Anorexia, е психическо заболяване, което се изразява в нежеланието на момичето или момчето да се хранят.
При жените то започва обикновено с диети и с желанието да отслабнат, за да се харесат на света. Добавят се еведнешни физически натоварвания, храната постепенно се превръща във Враг номер 1.

При мъжете често старта е с изтощително спортуване и намаляване на храната, за да изваят тялото си и да намалят подкожната мазнина.
Най-често се разболяват тийнейджърите- (16-20 )годишна възраст. Но белези на болестта вече виждам и при момичета на 9, 10-годишна възраст, както и при зрели жени.

Анорексията е тежко заболяване, което поразява тялото и душата и в крайна сметка води до смърт!

Ранни симптоми при анорексия:
Запек
Умора
Екстремна загуба на килограми
Страх от приемане на калории
Постоянни мисли за диети и отслабване
Прекалени тренировки
Избягване на хранене на публично място
Носене на широки дрехи
Следване на детокс програми
Употреба на разхлабителни
Раздразнителност и смяна на настроенията
Потиснатост
Аменорея, липса на цикъл

Това са главните предупредителни знаци и начални симптоми на болестта анорексия.

Усещане на умора и замаяност от недостатъчното хранене, трениране с часове и ежедневно, постоянно оглеждане в огледалото, постоянни мисли за начина, по който изглеждаме.

Никой от тези симптоми не е за пренебрегване. Проблемите със съня при младите хора са нещо нетипично, затова следете и за тях.
Предразполагащ фактор и задължително присъстващ при всеки един случай на Аворексия нервоза е ниската самооценка, изкривената перцепия за себе си, негативните мисловни модели, несъзнавия устрем към саморазрушение.

Физически симптоми на анорексия:
При анорексия страдат всички органи и системи. Ето и някои типични проявления на болестта на физическо ниво:
Драстично намаляване на теглото, поднормено тегло
Восъчно бледа, землиста кожа
Забавен пулс
Липса на месечен цикъл – аменорея
Проблеми с бъбреците и черния дроб
Усещане за студ
Показателят, който се следи е така нареченият индекс телесна маса. Той се изчислява като се раздели височината в сантиметри на теглото*2 в килограми. В интернет има автоматични калкулатори на индекс телесна маса, чрез които можете лесно да го изчислите, само нанасяйки данните.

* Препоръчвам ви тези, в които освен височина и тегло са взети под внимание пол и възраст.

При анорексията индексът телесна маса е под 17. Това е белег за недохранване и застрашително ниско тегло.

Анорексията личи по вида на кожата и косата
Кожата става восъчно бледа, землиста. Лющи се и е съсухрена. Косата също е изтощена и суха. Започва да пада. В по-напреднали стадии се появява бебешка коса. Ноктите са чупливи, появяват се гъбични инфекции, в напреднал стадий- падат. Зъбите са с изтънял емайл, стават прозрачни отгоре.

Забавен сърдечен пулс
Пулсът на сърцето се забавя, за да компенсира недостига на енергия в тялото. Кръвното налягане спада. Човек се чувства изтощен и разсеян.

Повечето от психиатрите определят това състояние като депресивност. Причината се допълва и от физическата слабост, поради развиването на анорексия, вкарваща организма в състояние на кахексия.

Аменорея – спиране на цикъла при анорексия
Често срещана е и аменореята – липса на 2-3 последователни цикъла.

Тя е психотелесен симптом. От една страна организмът е в режим оцеляване. От друга, често момичетата имат несъзнаван страх от порастване, отказ от юноши да се превърнат в жени, стопирайки със зверското си отслабване, водещо до загуба на месечен цикъл, функциите си на възпроизводство.

Аменореята се преодолява обикновено без гинекологични лекарства, изкуствено предизвикващи цикъл. Той се възстановява постепенно в процеса на терапия по приемане на женствеността и захранващият период. В случаите на конфликтни отношения с майката, момичето подсъзнателно отказва да се превърне в  жена, за да не стане като майка си и за да я накаже. Понякога деспотичната фигура може да е бащата. В други случаи, заболяването  не е плод на дисфункционална семейна система, а жертва на социални медии, налаганите там изкривени модели за съвършенство или на неподходяща среда. Съвместна работа на психотерапевт с психиатър в случаи е необходима и работеща стратегия.

Цели се плавно повишаване на теглото, до степен не застрашаваща здравето.

Бъбреци и черен дроб
С времето бъбреците (особено при употреба на диуретици), черния дроб също биват поразени.
Задължително е първо да се погрижите за здравословното състояние и оцеляване на болния. Необходими са щателни прегледи, както и проверка на биохимичния баланс на организма.

Медицински усложнения при физическите симптоми на анорексията:
При напредване на това хранително разстройство са възможи поява на редица усложнения от физически характер в резултат на гладуването. Анорексията, при нелечение, може и нерядко води до летален край.

Всички системи в тялото на човека започват да страдат.

Ендокринна система – наблюдават се нарушения в химическите процеси на тялото, което води до загуба на цикъл
- Анемия
- Загуба на костна плътност, която води до болки и повишен риск от счупвания
- Нарушения в електролитния баланс, които са животозастрашаващи
- Липса на калий
- Проблеми със сърдечната система – хипотония, брадикардия
- Повишени нива на холестерола
- Дехидратация
- Загуба на мускулна маса и слабост
- Забавено физическо развитие при деца
- Загуба на потентност при мъже
- Болки в гърдите и задъхване

Психически симптоми при анорексиците:
- Страх от напълняване
- Нарушена представа за тялото
- Силна воля
- Непризнаване и отричане на болестта
- Усещане, че не заслужава да е щастлив/а
- Постоянни мисли свързани с храненето и броенето на калории
- Страхът от напълняване е основен в анорексията. Той е толкова силен, че не би могъл да се преодолее с воля. За тях да си пълен означава да не те приемат, да си не харесван, да си сам, да си подиграван, да си „свиня”.

Голяма част от анорексиците в миналото са се възприемали като пълнички. Голяма част от тях са били отхвърляни заради начина, по който изглеждат. Болката от тези преживявания е толкова силна, че ги кара да изпитват неистов страх  от това отново да  се окажат нежелани.
Представата за тялото е изключително нарушена. Това са хора с ниско самочувствие и с висока критичност към себе си. Заради това те никога не се харесват( независимо колко са слаби, стегнати, красиви). Анорексиците нямат очи за собствената си красота. Те са вечно недоволни от себе си, вечно имат още какво да постигат.

Волята е тяхното наказание. Има едно усещане за омни- потентност. Затова, че най-после си надвил природните закони, че си повече от другите, че издържаш много, че няма кой да прекърши волята ти. Това е прословутия инат на анорексиците. Но и техния бунт, към всичко заобикалящо ги, всъщност - авто деструктивен.

Анорексикът има остра нужда от любов. В миналото тези деца често са лишавани от разбиране, от прегръдка, от съчувствие. Имало е свръх изисквания към тях. Били са заклеймявани като неставащи. Редките случаи на грижа и притеснения на околните за тях, често са тълкувани като израз на любов. Това поражда и страх от оздравяване. На подсъзнателно ниво те си мислят: „Когато бях здрав на никого не му пукаше за мен. Как сега да се лиша от мъничкото любов, която получавам и да оздравея.” Или решават, че чрез болестта най-сетне ще успеят да накажат суровите си родители и ще им "го върнат".

Те се чувстват импотентни в живота. Като цяло са свикнали да понасят мнението и решенията на другите. Много неща не им харесват, но не знаят как да ги променят. Анорексията е бунт към всичко случващо се.

Това винаги са много интелигентни момичета и момчета. По правило за тях мисловния свят, света на науката и философията е всичко. Те са отличници, давани за пример. Телесният свят (желанията на тялото, емоциите, чувствата)  не е интересен. Обикновено са и много амбицозни. Четат много. Това пълни живота им и е компенсация на липсата на приятелства, любови и емоционални преживявания.

Светът на интелекта е единственият, в който те се чувстват силни. Светът на взаимоотношенията е нещо, което предизвиква силна тревожност и страх.

Това са „добри” момчета и момичета. Поради липса на други интереси освен храна, спорт и учене, тези деца не създават проблеми. Те не са купонджии, не закъсняват, нямат контакти с другия пол. Въобще спестяват всички проблеми, които останалите родители изпитват с деца тийнейджъри.
Поради тази причина, често родителите не могат да повярват, че детето им има сериозен проблем и понякога реагират дорис насмешка и отричане.

Те не противоречат на родителите си, вземат все правилните решения, не са грижа на никого, защото като че ли са родени възрастни. Родителите рядко осъзнават, че имено липсата на „проблеми” е най-сериозният проблем.
Анорексиците не си признават, че са болни и трудно биват въвлечени в лечение на заболяването. Те смятат, че всичко е под техен контрол. Че могат да се справят сами. Че смъртта е просто заплаха и че това няма да им се случи. Вътре в тях обаче има и едно здраво гласче, което казва, че не живеят добре, че живота им е загубил цвета си, че страдат. Този глас се проявява в кризите на анорексията, в моментите на физическо изтощение, нощем. Това е и гласът, с който би следвало да се свържат лекуващите ги.

Защото наистина по-страшно е живота ти да е празен и черен, отколкото да си тръгнеш от този свят.

Поведенчески симптоми при анорексично поведение:
Има не малко промени в поведението, които могат да ви подскажат, че детето Ви, Ваш близък или Вие страдате от Анорексия нервоза.

Поведенчески симптоми свързани с храненето:
Те рядко се хранят на масата със семейството си. Разбира се, че предпочитат да не ги гледат какво и колко ядат. Така си спестяват вечните конфликти, насилването, молбите, хистеричното крещене. Все неща, които рано или късно стават част от семейните отношения на болния. Също така дробят храната, за да изглежда повече в чинията и за да може храненето да продължи по-дълго. Крият храна по шкафове, в салфетки. Хвърлят я в боклука, под масата, в пазвите си. Стават изключително изобретателни в тази посока.

Определят какво ще се готви, продуктите. Забраняват готвенето на определени неща, за да не ги съблазняват. Въвличат родителите в анорексията.  Започват да поставят и тях на диета.

Събират готварски рецепти, гледат предавания за здравословно хранене. Т.е.  докосват се до липсващата им храна,  но само интелектуално.
Постоянно се теглят и изчисляват калории. Ядат предимно плодове или зеленчуци, но  и тях ограничават. Ако си позволят нещо забранено после се чувстват зле и виновни. Страхът от напълняване ги кара да спортуват, за да изразходят калориите.

Спорт – компулсивно трениране е симптом за анорексия.

Страдащите от Анорексия нервоза често се подлагат на изтощителни тренировки и то всеки ден. Ако пропуснат не се чувстват добре и изпитват вина. Има и случаи, в които спортът се заменя с изтощително ходене. Те са хиперактивни.  Дори и когато седят - не седят спокойно, стягат мускулите си, клатят краката си. Тялото постоянно изпитва напрежение.

Обличане при анорексици:
Дрехите, които носят страдащите от анорексия нервоза целят да не се подчертават женските форми. И мъже и жени са вманиачени да влизат във все по-малък размер дънки.

Дрехите са обикновено в черно, сиво, синьо. Анорексиците не обичат светлите и топли тонове.

Ограничаване на контактите с приятели
Контактите им са ограничени. Често  нямат приятели. Трудно и ме да се впишат в средата от връстници. Техните интереси изглеждат малоумни за анорексиците.

Те старателно крият положението си от околните. Дори и да имат контакт с другите, те рядко знаят истината за тях. Рядко споделят как се чувстват. Другите ги виждат като надменни, затворени и консервативни.

Другият пол, сексуалност:
Ако има нещо, с което анорексика въобще няма никаква допирна точка то е с неговата сексуалност.  Момичетата по правило  не приемат пола си и типичните за жените занимания. Това да бъдат харесвани е опасно. Комплиментите се приемат по-скоро като обида или манипулация. Голяма част от тях нямат контакти с другия пол.

Лечението на заболяването е комплексно, трудно и продължително. Затова, моля ви, не отлагайте срещата с психотерапевт. Подайте ръка на болния да направи първата най-страшна крачка. Да осъзнае и признае, че душата и тялото му боледуват и да си позволи да изрече онова, което често чувам в кабинета си след дългоочакваното осъзнаване и признаване на глас проблема и болестта " моля, помогни ми...искам си живота обратно."


Контакти с Полина Василева:Полина Василева
личен уеб сайт: www.psihologsofia.com
e-мейл: info@psihologsofia.com
тел.: 0878 906 331
Фейсбук: https://www.facebook.com/psyhologsofia/
Инстаграм: psychologist_vasileva_polina











Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Алое - сух екстракт при запек Алое - сух екстракт при запек

Алое - сух екстракт на капсули притежава благоприятен ефект при хроничен запек. Продуктът не предизвиква привикване и няма странични ефекти....


Цена: 9.00 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email