Ролята на бащата: Той ни дава и ръст, и рамо


| Прочетено Прочетено: 332 пъти | КоменариКоментари: 0



Ролята на бащата: Той ни дава и ръст, и рамо

Защо е толкова важен таткото в живота на детето? Съветите са на психолога Милена Ташкова пред БНТ.

Всеки знае колко важна е ролята на майката в живота на детето. Тя е незаменима, но истината е, че за да израсне едно дете психически здраво, то има нужда и от бащината фигура до себе си.

Как и кога децата започват да градят връзка с таткото?
Бащата гради връзка с детето. Той започва да говори на нероденото си бебе и така се започва. В тези първи месеци вътреутробно тази връзка е опосредствена от майката.

Бащата е сложен в ролята на второстепенния герой, който трябва да помага в тези първи месеци след раждането на бебето. Силната свързаност между майката и детето излиза на преден план и тя трябва да се случи. Даже не е добре в този период да има силно контролиращи бащи, които да започнат да се намесват в отглеждането на бебето. Това не е добре, защото майката започва да се чувства некомпетентна. Но да кажем от 4-ия месец от раждането на бебето, майката е тази, която трябва да пусне, да допусне бащата в отношенията им. Разбира се, и той трябва да иска това.

Има много майки обаче, които не мислят така, те казват, че те най-добре знаят какво чувства бебето. Това може и да е така, но бащата трябва да има възможност да изгради тази свързаност. Майката трябва да го допусне, така, че той да бъде въвлечен в еднакво важен герой, каквато е тя.

Бащини терзания
Какво да правя аз с едно бебе? Нека да стане достатъчно голямо и тогава. Между 1 и 3 години ролята на бащата е изключително важна. Ето защо е толкова важна ролята на майката в тази ситуация. Таткото се чувства некомпетентен, защото не знае какво да прави. В много случаи и в семейството той се мотае, не знае какво да прави, обикновено спи в друга стая. Но между 1 и 3 годинки, когато започва психомоторното развитие на детето, той е много необходим. Единствено с бащата игрите са като "игри с друго дете". Бащата не се притеснява дали ще се разхвърлят играчките, дали бебето ще се изпоти, а най-хубавото е, че след това се карат и на двамата. Само когато татко ни носи на рамене, можем да виждаме света отвисоко. Това е неговата роля в този живот: Той ни дава и ръст, и рамо.
Помислете и за бащиното име, понякога ни е досадно да го попълваме, защото е дълго.Но то е много важно за нас, защото е свързано с признаване. През целия ни живот имаме нужда от признаване и одобрението на бащата, дори и когато той не е участвал толкова много в живота ни. Но тогава най-много имаме нужда от неговото одобрение и от неговата подкрепа. Естествено, за момчетата по един начин, за момичетата- по друг.

Каква е разликата между връзката баща-син/баща-дъщеря?
Много е голяма. За всяко момче бащата е еталон, пример и момчето иска да прилича на него. В даден момент бащата трябва да признае порастването на своя син като мъж. Това е много важно. Добрият баща не се чувства застрашен от своя мъж, защото има много примери за обратното. Има много бащи, които не отстъпват, които не дават възможност на детето да се изправи до тях, редом с тях. Напр. синът му работи в неговата фирма, но той не дава на сина си да заеме важна позиция. Чувстват се застращени, но добрият баща трябва да отстъпи крачка назад като същевременно трябва да е достатъчно близо, за да е опора, и достатъчно далече, за да не е синът му в неговата сянка.
Таткото е първият мъж в живота на дъщерята и тя се чувства неговото ювелирно творение. Един ден тя ще допуска мъже, които да се държат с нея по същия начин, както таткото с нея: като много ценна, като много важен човек.Ако бащата не се е държал така с нея, тя ще допуска до себе си мъже, които не я уважават достатъчно. Цял живот имаме нужда от това браво на бащата!

Какво бащата не трябва да прави с детето?
Ролите така би трябвало да бъдат разпределени:бащата е границата, законът, той създава правилата, а мама-емоционално обгрижваща. Но това не означава, че бащите не трябва да дават внимание, търпение, да научат децата си, че това да покажеш чувствата си не те прави слаб, не е беда.

Бащите не трябва да пренебрегват нуждите на децата си. Не трябва да става така, че детето да търси вниманието на родителя, а той да не му го дава.

Родителите в живота трябва да се допълват. Може да се случи така, че ролите да разменени. Това означава, че не е важно кой мие чиниите и кой пуска пералнята, а кой държи властта. Бащите не се борят за власт на всяка цена, те просто искат думата им да е чута. За важните неща на преден план излизат бащите, а жените сякаш повече се палят емоционално.

Добрият баща трябва да приеме и залезът си. Един ден, когато синът и дъщерята са пораснали, той трябва да приеме остаряването си и да пусне детето да бъде повече от него. А след това да му позволим да бъде полезен, необходим за други неща,  да бъде разказвач.
Размяната на ролите в живота

Дотук разказваме за добри примери, за положителни неща. Как се отразява обаче на децата това, че растат в объркани, изцяло разменени роли.Това се отразява на тях при порастването, това става за тях семейния модел, модела за обичане и пр. Много често в нащи дни се наблюдава това: жената да изземе авторитета на бащата, незнам защо е нужно това? Жените могат да бъдат справящи се, но да запазят уважението и респекта към мъжа си.Жените са силни по един начин, мъжете- по друг, но ние имаме нужда от рамото и устойчивостта на мъжа. Представете си една дъщеря, израснала в такова семейство, в което таткото е бил "декоративен" малко, т.е не му дават много-много думата. Най-вероятно тя ще си намери такъв мъж, но винаги ще казва: "Аз искам един силен мъж, но в крайна сметка ще се придържа към модела в семейството, който познава".











Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Диабор - капки за регулиране на кръвната захар Диабор - капки за регулиране на кръвната захар

Диабор е натурален продукт за регулиране на кръвната захар. Диабор не съдържа никакви токсични вещества, консерванти или оцветители....


Цена: 9.90 лв.


Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email