Какво е хипнораждане и какви са ползите от него?


| Прочетено Прочетено: 572 пъти | КоменариКоментари: 0



Какво е хипнораждане и какви са ползите от него?

Въпреки че повечето бременни очакват с нетърпение срещата с бебето си, мисълта за раждането може да предизвиква в тях спектър от емоции, включително несигурност и страх от болката. За щас тие има много различни възможности за справяне с тези усещания и едно от тях е хипнораждането.  

Какво е хипнораждане?

Хипнораждането е метод, който съчетава хипноза, визуализация, дихателни упражнения, невро-лингвистично програмиране и автогенен тренинг в комбинация с изучаване на родилния процес. Използването на тези техники подготвят жената и довеждат до състояние на дълбока релаксация, което позволява на мускулите да работят оптимално по време на раждането. Освен това ума на бъдещата майка се настройва позитивно за предстоящото раждане, така че да се спре омагьосания кръг на страха, напрежението и болката.

Един от инструментите на хипнораждането е хипнозата. Тя е метод, който е бил използван още от древността и можем да открием нейните принципи, прилагани преди повече от 2000 години в учения като християнския мистицизъм, питагорейството, стоицизма и източните философии на йогите. През вековете мнозина са се занимавали и изследвали променените състоянията на ума: Франц Месмер, Иван Павлов, Зигмунд Фройд, Милтън Ериксън, Теодор Барбът, както и много други учени, но за пионер в хипнозата се счита английския лекар д-р Джеймс Брейд (1795 – 1860), който създава термините "хипнотизъм" и "хипнотична терапия", за да опише своя подход, който действа чрез фокусирано внимание и внушение.

В наши дни прилагането на хипнозата по време на раждането започва да става популярно благодарение на Мари Монган, високо ценен хипнотерапевт и хипноанестезиолог, стипендиант на фондация „Форд“ към Харвардския университет в съединените щати. Тя написва първата си книга „Хипнораждане – празник на живота“ през 1982 година. Мари, по-известна с името „Мики“ е считала, че всяка жена има силата и необходимите способности за хармонично раждане, давайки за пример как всички хора се раждаме с инстинктите да дишаме, храносмилане или да отделяме ненужните отпадъци, без някой да ни е учил да го правим. Мари споделя мнението, че жените нямат нужда да бъдат учени какво да правят докато раждат, а че трябва да им бъде позволено да се свържат с естествените инстинкти на тялото си, което се постига с отпускане, самовглъбяване и позволяване на тялото да си свърши работата. Тя смята, че майката просто трябва да започне да разбира по-добре тялото си и процесите, които протичат в него, за да постигне мир, комфорт и радост, свързвайки се с природата си.

Мари е имала 4 деца, родени в края на 50те години на миналия век, последните две от които е родила без помощта на медикаменти, благодарение на трудовете на д-р Джонатан Дай и д-р Грантли Дик-Рийд.  

Д-р Дик-Рийд е английски акушер-гинеколог, който през 1944 г. написва книгата "Раждане без страх". Според него използването на хипноза помага на раждащите да преодолеят така наречения  "синдром на страха, напрежението и болката", който затруднява раждането.

Той обяснява, че когато има страх, кръвта в тялото на майката започва да се пренасочва от несъществените органи, като матката, към големите мускулни групи в тялото ѝ – крака и ръце, задействайки инстинкта „борба или бягство“. Това от своя страна намалява възможността на матката да работи оптимално по време на раждането, предизвиквайки усещането за болка. Д-р Рийд установява, че релаксацията, постигната чрез хипноза, предотвратява това.

Доктор Джонатан Дай пък, пионер в естественото раждане в САЩ споделя: "Според физиологичните закони, всички естествени, нормални функции на тялото се осъществяват без опасност или болка. Раждането е естествена, нормална физиологична функция за нормални, здрави жени и техните здрави бебета. Следователно здрави жени, носещи здрави бебета, могат да родят без опасност или болка".

Вдъхновена от двамата лекари, Монган разработва метода на хипнораждането, което става изключително популярно още в началото на 90те. Хиляди хора започват да се интересуват, как могат да родят без болка. Книгата ѝ се разпродава и тя започва да получава обаждания и имейли от цял свят със запитвания за метода.

Известно е дори, че кралските особи Кейт Мидълтън и Меган Маркъл, както и филмовата актриса Джесика Алба също са използвали техниките на хипнораждането, за да родят децата си с отлични резултати. Анджелина Джоли също е използвала техниките му за да за осигури комфорта си при своето цезарово раждане.

Какво се усеща по време на хипнораждане?
Хората, които успешно използват техниките, често описват, че по време на раждането си са имали усещания, които са наподобявали натиск, но не и болка, усещали са се замечтани, сякаш са се потопили в любимата си книга или филм. Майките споделят, че по време на хипнораждането си са били релаксирани, спокойни, осъзнати и под контрол.

Кога може да се използва хипнораждане?
В западния свят, където хипнораждането е вече доста популярно и практикувано, витае мита, че то е подходящо само за тези жени, които ще раждат нормално и имат безпроблемна бременност. Това обаче напълно не е така. Хипно-раждането може да се използва при всякакъв вид бременност и раждане –  то е подходящо както при нормално, така и при усложнено и оперативно раждане – например при необходимост от индукция, инструментално и цезарово сечение.  Принципите му са приложими и подобряват всяка една ситуация, независимо от посоката, която ще поеме раждането.

В кои случаи хипнораждането не е подходящо?
За повечето хора хипнозата е напълно безопасна. Тя обаче не е подходяща за хора с епилепсия или тежки психични заболявания или умствени увреждания.

Ако страдате от епилепсия или имате психично заболяване, придружено с халюцинации е най-добре да се консултирайте с лекар преди да започнете практики.

Хипнозата може да бъде неефективна и при състояния под влиянието на алкохол, наркотици или психотропни вещества, както и при хора, които не разбират езика на който се говори или имат слухови увреждания.

И не на последно място, хората, които са свръх-аналитични и не умеят или не желаят да се отпуснат, може да имат известни затруднения в постигането на хипноза.

Как работи хипнораждането и кога трябва да се започне?

Хипнораждането се основава на силата да отпускаме тялото си, да се научим да дишаме ефективно и да настроим позитивно ума си. Това се постига чрез хипноза, положителни утвърждения, медитация и визуализации, дихателни техники, както и някои други средства за хармонизиране – масаж, ароматерапия и използване на билки, макар, че последните три не са задължителни и имат само подпомагаща роля.  
Важна роля в хипнораждането има и изучаването на механизма на родилния процес и неговите етапи, така, че майката да е наясно какво се случва с тялото ѝ във всеки един момент. Колкото по-запознат с нещо е човек, толкова по-ниски са нивата на стреса в тялото му.

Хипнозата е мощно средство за успокояване и обезболяване, защото с нея може да се повлияе на усещанията ни, повишавайки значително прага ни на болка, но тя може да даде резултати само ако се практикува редовно. Подобно на физическото ни тяло, което изисква редовни упражнения, за да бъдем в добра форма, умът ни също се нуждае от редовни практики, за да има промяна в нервонната му мрежа.

Дихателните техники помагат на бъдещите майки да се концентрират върху дъха си, като в същото време, дълбокото коремно дишане помага за обогатяването на кръвта на майката и бебето с кислород.

 Дишането релаксира и  нервната система, защото продължителното издишване, което се окуражава при хипнораждането, стимулира блуждаещия нерв и активира парасимпатиковата нервна система – отговорна за реакцията „почивка и храносмилане“,  което допълнително  стимулира кръвоснабдяването към таза и оптимизира работата на матката.

Друг елемент на хипнораждането са утвържденията. Те са фрази, които четем или си повтаряме през деня, настройвайки ума ни позитивно и ни подтикват несъзнателно да правим най-добрите избори за да постигнем желаното. Има специални правила, които се изучават, така че всеки сам да може да напише личните си утвърждения в съзвучие с нуждите си.

Визуализациите, които също се използват, подсилват ефекта на всички изброени техники по-горе, като бъдещата майка се научава да си представя и визуализира различни елементи от раждането по позитивен начин. Например, тя може да си представи как стои в „окото на бурята“, необезпокоявана и в пълна безопасност, дори ако раждането промени своя ход и се наложат например непредвидени интервенции или да визуализира как родилните й пътища се разтварят като венчелистчетата на цвете, докато практикува дихателните си техники.
За да се постигнат необходимите резултати, е необходима практика от поне 2 до 3 пъти в седмицата в продължение на няколко месеца, затова най-подходящия момент за започването на обучението е между 20-та и 24-та гестационна седмица.

Предимства на хипнораждането
Редица научни изследвания доказват, че хипнораждането има много ползи, както за майката, така и за бебето. Ето и някои от тях:
- Използването на немедикаментозно обезболяване, означава, че няма да има и странични ефекти;
- Изучаването и запознатостта на жените с физиологичните процеси, които протичат в тялото им по време на раждането им дава увереност и спокойствие;
- Майките остават с позитивно впечатление от раждането си, независимо от начина по който то се е случило;
- Наблюдаван е по-кратък първи стадий на раждането;
- Бебетата се раждат с по-добри резултати по Апгар (система за оценка на физическото състояние на бебето при раждането му);
- Процента на цезаровите сечения при майки, които използват хипнораждане е по-нисък;
- Намалена употреба на обезболяващи лекарства по време на раждането;
- Намаляване на страха и стреса и по-бързо възстановяване след раждането, независимо от това как е протекло
- Съществува по-малка вероятност от развитие на следродилна депресия

Резултатите от скорошно проучване проведено от професор Су Даун в Обединеното кралство върху майки, използващи хипноза, допълват доказателствата за ефективността на хипнозата като средство за облекчаване на болката и стреса при раждане.

Професор Даун заявява: "Докладите от практиката показват, че много от тези, които използват хипноза смятат, че тя ги подкрепя в постигането на целите им, дори когато нещата не вървят по план. Затова е важно бременните жени да имат достъп до обучение за това как да постигат състояние на хипноза“.

В Оксфордския наръчник по акушерство е описано контролно проучване върху две групи жени. Едната група са използвали хипноза, а другата са използвали само традиционни техники за дишане и релаксация.

Установено е, че жените в групата, които са използвали хипно-раждане са изпитвали намалена болка, имали са скъсен първи етап на раждането, били са използвани по-малко медикаменти, новороденото е било с по-висок Апгар, т.е е било в по-добро физическо състояние, и се е наблюдавала по-висока честота на спонтанните раждания.

Митове за хипнораждането

Противно на често срещаните схващания за хипнозата, хипнораждането няма нищо общо с люлеещ се джобен часовник или със съмнително сценично шоу. Хипнозата не е контрол над съзнанието, дълбок сън или липса на представа за заобикалящата среда. Всъщност е точно обратното.

Тъй като в миналото хипнозата често се е използвала за забавление, някои хора я възприемат като мистериозна и магическа, извън контрола на субекта. Хипнозата обаче не работи по този начин.

Всяка хипноза е само-хипноза и хората, които я използват влизат в хипнотично състояние съзнателно и изцяло по своя воля. Това е в пълен контраст с идеята, че хипнозата е контрол над съзнанието или че човек губи свободната си воля, когато е хипнотизиран.

Въпреки че хипнозата създава състояние на релаксация, тя не е състояние на сън. Според Фондацията за съня, хипнозата всъщност е състояние на съзнанието, при което човек е съсредоточен, при което фокусът му може да е върху определена мисъл или образ.

По време на хипноза мозъчната активност се променя, но не по начин, който да ви накара да загубите съзнание. Вместо това човек става силно съсредоточен до степен, в която се прекъсва периферното съзнание, и човек изпада в състояние подобно на транс.

Друго често неправилно разбиране е, че под хипноза човек спира да е наясно със заобикалящата го среда. Хипнозата променя само фокуса, така че той да е обърнат навътре, но представата за заобикалящата среда не се загубва.

Изследвания са установили, че хипнозата е състояние на осъзнаване, различно от състоянието на покой, и че частите на мозъка при нея са по-добре свързани в сравнение със състоянията при които сме просто в покой. Затова хипнозата помага на хората да се фокусират върху дадена задача много по-добре, като намаляват вниманието си върху алтернативите. Доказано е, че много артисти и спортисти достигат до най-добрите си постижения в състояния на ума, при които се активират мозъчните вълни, преобладаващи по време на хипноза.

Как може да се подготвите за хипнораждане?
В много западни страни, съществуват най-различни възможности за класове и курсове по хипнораждане, водени от сертифицирани специалисти в сферата. В България започна да се говори малко повече по темата в последните няколко години, но поради липсата на сертифицирани инструктори, които да подготвят бременните, подобни услуги не бяха на разположение. В настоящия момент, вече има курс на български език, който се провежда онлайн и ако проявявате интерес, може да посетите уебсайта www.birth-education.com за повече подробности.


Автор на статията:

Севда Бонева
Акушерка, сертифициран специалист по хипнораждане и невро-лингвистично програмиране.


 Източници на научните сведения в статията:
1. Women’s experiences with hypnobirth – A qualitative study. Sexual & Reproductive Healthcare. 2023.
2. The efficacy of hypnosis as an intervention for labour and delivery pain: a comprehensive methodological review. Clin Psychol Rev. 2011.
3. Comparison of the Bradley Method and HypnoBirthing Childbirth Education Classes. J Perinat Educ. 2015.
4. Hypnosis for pain management during labour and childbirth. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2016.
5. Maternal perception of birth trauma and its assotiation with postpartum mood and parenting stress. American Journal of Obstetrics & Gynecology. 2019.
6. Unexpected consequences: women’s experience of a self-hypnosis intervention to help with pain relief during labour. BMC Pregnancy Childbirth. 2015.
7. What is hypnosis and how might it work? Palliat Care. 2019.
8. Sleep hypnosis. Sleep Foundation. 2022.
9. Brain activity and functional connectivity associated with hypnosis. Cerebral Cortex. 2017.











Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Телешки желатин за здрави стави Телешки желатин за здрави стави

Телешкият желатин укрепва здравите на ставите, подпомага работата на сърцето, подобрява метаболизма, подобрява здравето на косата, кожата и ноктите....


Цена: 11.40 лв.


Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email