За да отгледаш едно дете, трябва цяло село


| Прочетено Прочетено: 983 пъти | КоменариКоментари: 0



За да отгледаш едно дете, трябва цяло село

Йоанна Рачовска и Мартина Димитрова, членове на родителски кооператив "Морски таралежчета" - Варна за това как обучават и отглеждат 9 морски таралежчета.
 
- Здравейте, какво ви отличава от останалите детски ясли и градини?
- Много са разликите между детските ясли, детските градини и кооперативите. Ще изброим по-основните от тях. Много важна за нас е възможността за плавна адаптация в присъствие на родител, с фокус върху постепенно изграждане на доверие към учителите. Обстановката и средата са близки до семейните, нашето пространство на прилича по нищо на институция. Целим изграждане на взаимоотношения на база на доверие и уважение между дете, учител и родител.

Във всеки кооператив родителите активно участват в процесите, а не са пасивни ползватели на услуга. Постоянно – всеки ден - има общуване, обмен на идеи и информация между родители, учители и деца. Всички, включително възрастните, активно учим важни социални умения.

Друго много важно предимство е възможността за индивидуален подход към всяко дете, тъй като в кооперативите съотношението деца/учител най-често е 4-5:1. Всяко дете има възможност да учи и играе според интересите и нуждите си. Стремим се да развиваме личността и потенциала на всяко дете индивидуално.

Ежедневните разходки навън, през всички сезони, също са съществена разлика между кооперативите и останалите градини, а особено яслите.

За да обобщим, кооперативът е място, в което правилата се определят от родителите и техните ценности. Затова и кооперативите могат да бъдат много различни, в зависимост от хората, които ги организират.

- Откъде черпите опит ? Има ли други такива структури у нас или в чужбина?
- В България има и други кооперативи, да. Повечето от тях естествено са в столицата, но не само. Във Варна са 2 към момента. Основна трудност за развитието им във времето са трудният старт и липсата на приемственост. В голяма част от случаите кооперативът затваря, когато децата пораснат и тръгнат на училище например. Тъжно е, че така се губят активите натрупани и развити до този момент - помещения, учители, знания..и т.н.

Опит черпим основно един от друг, в разговори и преживявания на всички семейства - членове. Някои от тях са минавали вече по този път с други кооперативи или с по-големи деца.

Има разбира се и Асоциация на кооперативите в БГ не биха отказали да предоставят помощ по дадени въпроси. Това, което ни прави впечатление, е че моделите ни на функциониране доста съвпадат с тези на западноевропейски или скандинавски "държавни" градини. Може да се каже, че ползваме донякъде и техния пример.


- Кое е най-важното във възпитанието и отглеждането на едно дете?
- Можем ли да отговорим с картинка?


Морски таралежчета


- Коя методика е най-близка до Вашата: тази на Монтесьори и/ или на Валдорфската педагогика?
- В нашия кооператив сме избрали да не следваме рамките на определена методика. Даваме свобода на учителите да работят с децата така, както те преценят за най-подходящо. За нас е важно да има много гъвкавост и възможност за дейности според интересите на децата  и това, което ги вълнува, а не да се спазва някаква задължителна програма. Подходът към всяко дете е индивидуален.

- Защо е толкова трудно да се отгледа едно дете днес?
- Не сме сигурни, че е толкова трудно, ако имаш подкрепа. Трябва цяло село, за да отгледаш дете, нали така. Ние си създадохме своето село.

- Какви интересни инициативи предстоят при вас през 2024 г.
- Предстои ни прием на още едно детенце, което ще е деветото дете в кооператива и с това ще запълним капацитета си. Така ще бъдем в пълен състав и ще можем да се фокусираме повече върху различни проекти. Искаме да изградим стена за катерене за децата, както и да монтираме шведска стена.

Децата през февруари започнаха занимания с глина, които предстои да разгръщат. Имаме идеи за посещения на репетиции в операта, в различни танцови и арт класове в Музикалното училище във Варна, театрални постановки...

Иска ни се да имаме и тийм билдинг в някакъв момент, защото ние сме си един екип, семейство от семейства. Едно от най-приятните неща в родителския кооператив е, че имаме свободата и подкрепата да осъществяваме идеите си за развитието на децата, с безценното участие на нашите учители, разбира се.











Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Диабор - капки за регулиране на кръвната захар Диабор - капки за регулиране на кръвната захар

Диабор е натурален продукт за регулиране на кръвната захар. Диабор не съдържа никакви токсични вещества, консерванти или оцветители....


Цена: 9.90 лв.


Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email