Реализират първите 2 нискодозови брахитерапии, които са безплатни за пациентите


| Прочетено Прочетено: 741 пъти | КоменариКоментари: 0



Реализират първите 2 нискодозови брахитерапии, които са безплатни за пациентите

Иновативният метод се прилага при начален стадий на рак на простатната жлеза.

Първите две процедури, при които пациентите няма да заплащат за лечение с нискодозова брахитерапия, ще бъдат реализирани в Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ тази събота (02.09.2023 г.). Става въпрос за мъже на 57 и на 67 години, чийто карцином е открит при рутинен профилактичен преглед. Те ще трябва да заплатят само консумативите, които са специфични за тази процедура, и са на стойност 2300 лв.

Нискодозовата брахитерапия се прилага при начален стадий на рак на простатата и е утвърден метод в страните от Европейския съюз. В България той беше въведен от екипа на акад. проф. д-р Чавдар Славов преди близо 2 години и засега се прилага само в Центъра за съвременна диагностика и лечение туморите на простатната жлеза към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Предимствата му са минималната травматичност (простатната жлеза не се отстранява), високата ефективност (в 96% от случаите – пълно излекуване) и бързото възстановяване (в рамките на 48 до 72 часа).

При нискодозовата брахитерапия в простатната жлеза се вкарват малки зърна, наречени сийдове, на йод 125 изотоп, изчислени по определена формула. Те осъществяват вътретъканно облъчване на тумора в рамките на 6-8 седмици. След този период частиците сами се резорбират и не е необходима друга процедура. По този начин на пациентите е спестена не само операцията по отстраняване на жлезата, но и допълнителното лъчелечение.

Припомняме, че съвсем отскоро радиофармацевтиците, които се използват при нискодозовата брахитерапия (малките зърна с йод 125 изотоп) се реимбурсират от държавата и вече са безплатни за пациентите, което намалява цената на процедурата с близо 70%.
Екипът, който осъществява нискодозовата брахитераппия, е мултидисциплинарен и се състои от експерт- уролог (доц. д-р Еленко Попов),  опитен анестезиолог (проф. д-р Мая Белитова, началник на КАИЛ), клиничен онколог, медицински физик, лъчетерапевт и високо квалифицирани анестезиологична и операционна сестра. Преди да въведат в България иновативния метод, всички те преминаха обучение в специализиран център в Словакия, който е един от водещите в Европа.

Със създаването на Центъра за съвременна диагностика и лечение УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ на практика затвори цикъла за лечение на рака на простатната жлеза – от прецизната образна диагностика, през съвременното лечение в Клиниката по урология и андрология, до внимателното проследяване в Клиниката по медицинска онкология.

„Тези двама пациенти са нагледното доказателство колко е важна профилактиката. Свикнали сме да мислим, че карциномът на простатата засяга по-възрастните мъже. Както виждате, особено в случая на 57-годишния мъж, това съвсем не е така. Благодарение на факта, че навреме са отишли на профилактичен преглед, ние ще можем изцяло да решим проблема им.

Само няколко дни след операцията, те ще могат да продължат нормалния си начин на живот, със съхранена сексуална функция и без опасност от инконтиненция (изпускане на урина), която се наблюдава като усложнение при радикалното премахване на жлезата“. Това обясни доц. д-р Попов, който споделя, че за щастие, напоследък все по-рядко среща в практиката си пациенти в напреднал стадий на рак на простатата.











Акценти от Здравница



Техники за отпускане и релаксация

Техники за отпускане и релаксация

Всеки ден да намираме време да релаксираме. Споделяме с вас няколко ефикасни техники за отпускане. Едва ли всички ще бъдат добри за вас. Изберете онова упражнение, което ви допадне....още

5 вида упражнения за контрол на емоциите

5 вида упражнения за контрол на емоциите

Емоциите са хубаво нещо. Те правят живота ни по-ярък, по-интересен и наситен. Но понякога те надделяват и тогава ... тогава ставаме много слаби и не можем да се противопоставим на онези, които се изправят срещу нас....още

Добавете живовляк в смутито!

Добавете живовляк в смутито!

Защо да не я включите в смутито, ако можете? Измийте няколко листа широколистен живовляк, накълцайте ги и ги сложете в блендера при другите съставки. Можете да направите различни комбинации...още

Семейството - как ни управлява?

Семейството - как ни управлява?

Съветите са на Полина Василева, психолог и психотерапевт в София. Един от най-добрите психотерапевти, провеждащ сесии на български, руски и английски език....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сода Бикарбонат - без алуминий Сода Бикарбонат - без алуминий

Безопасна добавка в храната! Не съдържа глутен! Содата без съдържание на алуминий има редица благоприятни ефекти за здравето....


Цена: 4.00 лв.


Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email