Билкарката Елионора Недялкова: Ако можеш да помогнеш, направи го, ако не - моли се за тях


| Прочетено Прочетено: 1441 пъти | КоменариКоментари: 0



Билкарката Елионора Недялкова: Ако можеш да помогнеш, направи го, ако не - моли се за тях

В България билкари има, добри билкари също, но не е достатъчно само да познаваш билките и техните лечебни свойства – тайната е да знаеш как и кога да направиш правилната комбинация, казва известната билкарка в първо интервю за "Здравница". Тя е автор на книгите "Сборник ...от старите тефтери на дядо...и нещо от мен" и  "77 и половина чудни растения".

- Г-жо Недялкова, откъде тази любов към билките и лечителското изкуство? Вие сте инженер, кога станахте фитотерапевт?
- Здравейте, казвам се Елионора Недялкова, с билките ме запозна моя дядо Динко (Господин), още когато бях на 4 годинки. През годините той ме срещаше с много от своите приятели билкари и лечители, но във времената, в които живеехме 80 – те години на миналия век, това ставаше потайно. Народната медицина не беше на почит.

Дядо и неговите приятели ме научиха на силата на билките, лечебната пръст – глина (хума), лечебните свойства на различните видове растения, дърветата, храстите, камъните и водата. Споделяха с мен своите рецепти, предавани и на тях през времената. Имах много баби, които ме учеха също – отраснах с три баби Елена – моята собствена баба, жената на дядо Динко и две съседки, които винаги ме водиха на билкобер и ме учеха на лечебните растения – билки и подправки. В по – късните си години срещнах други лечители и лечителки, които също ме правеха своя ученичка и записвах техните лечителски рецепти, обреди и практики.

След 90 – те години започнах да се занимавам с фитотерапия и да помагам на хората, по – късно „облякох“ знанията си в дипломи. Инженерният ми профил е магистратура в УХТ – Пловдив, специалност „Технология на мазнините, етеричните масла, парфюмерията и козметиката“, където станах инженер – технолог. Това е само една от магистратурите ми.

Така че фитотерапията ме направи инженер.

- Трудно ли е да постигате успехи в условия на голяма конкуренция?
- Аз никога не съм търсила успех. Едно от нещата, на които са ме научили старите лечители с които израснах, е това – „ако можеш да помогнеш, направи го, ако не- моли се за тях“. Това не е лична изгода и за това няма как да имам конкуренция. Всичко е във всеки.

Аз съм наследник на Българската народна медицина, на старите лечителски обреди и практики. Тяхното начало е изгубено през времената и се е съхранило в това, което са ми предали – рецепти, ритуали за здраве, баяния – всеки един от нас помни и предава на поколенията си това което е научил от старите си предци.

- В България винаги е имало добри билкари…
- Да, това е така, билкари има, добри билкари също – но не е достатъчно само да познаваш билките и техните лечебни свойства – тайната е да знаеш как и кога да направиш правилната комбинация, съчетана с индивидуалността на всеки организъм, и най – вече за да си добър лечител се иска сърце.

Парите не могат да бъдат цел, те са просто средство да съществуваме в нашия свят. Защо днес медицината губи толкова много, защото всичко винаги опира до пари.

Винаги съм се стремяла като фитотерапевт да бъда коректна в отношенията си с хората – защото когато те са добре и аз съм добре. Всеки, на когото съм помогнала е дал благословия за мен и семейството ми.

- Кои са продуктите с които най-много се гордеете и са най-търсени, създадени от Вас?

- По образование съм магистър – счетоводител, но след като диагностираха малките ми синове с диагноза аутизъм през 2014 г., се върнах обратно към фитотерапията и наследството от дядовците ми - дядо ми Динко, дядо Иван и всички записки от старите лечители.

Със съпруга ми Ангел, който много пострада от медицината – неправилно поставени диагнози, неправилно лечение и в резултат – напълно ослепяване с лявото око, създадохме Билкова ферма – работилница „Магическо биле“ и Пчелна ферма „Ангелски ръце“. Днес заедно създаваме билкови и пчелни продукти – изцяло с натурални масла, с култивирани от нас лечебни растения.

Всичките ни билкови домашни мехлеми и билкови извлеци са с разнообразна насоченост към човешката кожа.

Важно е да уточня, че всички рецепти за билкови смеси, тинктури (алкохолни извлеци) и мехлеми (помади и мази), са от старите тефтери на дядовците ми и старите лечители.

Като инженер – технолог успях да съчетая най – доброто от всички рецепти на старите лечители и да създам ефективни продукти с лесно достъпни лечебни растения и студено пресовани масла.

- Какво още билкови рецепти имате?
- Много и разнообразни са билковите ми рецепти, но основно създавам билкови мехлеми по заявка.

Благодарение на Фейсбук групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“ през 2020 г. създадохме онлайн щанд „Глезотиите на Графиня дьо Шарки“ с подкрепата на сайта „Купи подарък с ❤ от майка на дете или възрастен с увреждане“. Така творчеството на ръцете ми достигна до голям брой хора, на които имаме възможност да помагаме.

Основната ми дейност е като консултант – фитотерапевт и времето ми е ограничено. Грижа се и за едно голямо домакинство с три деца под 18 години, като в тях са и двамата ми сина аутисти.

Но въпреки това от години съм си наложила всеки делничен ден да отделям 2 часа от живота си, за да помагам на хората, като консултирам безвъзмездно всеки.

Така помагам на тях, Бог помага на нас!

- Имате ли любими билки, които ползвате?
- Любимата ми билка е мащерката. С нея запозна пътя ми в изучаването на билките и до днес я използвам и като билка, и като подправка. Тя е с широк спектър на приложение – и вътрешно, и външно. Мащерката е мощен имуностимулатор и може да се приема всекидневно за лечение и превенция на различни заболявания, при хроничен бронхит, коклюш, бронхиална астма, суха и спастична кашлица, при белодробни заболявания, при гнилостни процеси, чревни паразити, за успокоение при нервна възбуда, безсъние, главоболие, малокръвие, при ставни и нервно-мускулни заболявания и др.

Иначе търся нови и разнообразни лечебни видове, в търсене на лечението на синовете си – искам да им помогна да възстановят интелекта и говора си.

- Какво мислите за българските билки, и те сякаш се промениха, както и храната ни, те вече нямат онази сила и вкус, която имаха само преди?
- Лечебните растения не са изгубили силите си, почвата, въздуха и водата се промениха и така повлияха и на биоактивните вещества в билките.

Но има растения, които от отровите в почвата придобиват повече лечебна сила, такъв е тревистия бъзак – един мощен имуностимулатор. Малко хора знаят, че освен плодовете му и корените имат силата да лекуват дори и онкозаболявания.

Но ще споделя един пример, отглеждаме част от билките в оранжерия и други в билковата ни ферма на открито.

Гърличето е една невероятна билка, която е добър помощник в лечението на женската полова система.

След един летен дъжд през юли месец миналата година, всички растения на открито за часове изсъхнаха. Ето това е което „убива“ – от водата отива в почвата.

- Защо озаглавихте книгата си "77 1/2 билки"? Това е тайното число на Еньовден.

- Книгата "77 и половина чудни растения" е един голям подарък от приятел. Георги Мишев даде възможност на част от рецептите ми (съхранени от предците ми в старите тефтери на дядовците ми и запазените стари лечителски обреди, ритуали и практики на старите ни лечители) да намерят своето място в тази невероятна книга "77 и половина чудни растения" - незаменим помощник за всеки, който иска знае повече за народните традиции и вяра в магията на билките и лечението с тях!

Георги Мишев е доктор в областта на културно-историческото наследство, с фокус върху изследване на античните религиозни практики, магическите ритуали и обреди на народите на Балканите.

Книгата е първото по рода си издание в България, с описания и рецепти за отвари, тинктури и мехлеми (помади и мази), което засяга така пълно ролята на растенията в народната култура.

Текстовете дават много добра представа за най-характерните техни черти в обредността, вярванията и лечебните практики на българския народ. За предците ни растенията са били не само материален дар, а също символи и духовни същности.

Тази книга припомня и разказва за тези вярвания, празници и ритуални действия, които основно са част от българската традиционна култура, но по пътищата на културното сътрудничество са преминали и в съседните на нас народи. Рецепти за приложение на тези растения спрямо техните свойства и според древните традиции.

Предлагаме ви и откъс от книгата:

„АЛКОХОЛЕН ИЗВЛЕК ОТ ГРЪМОТРЪН - ПРИЛОЖЕНИЕ"


- При заболявания, свързани със задържане на течности в организма - сърдечна недостатъчност, бъбречни възпаления и отоци о т различен произход.
- При безплодие, затлъстяване, бъбречнокаменна болест и жлъчнокаменна болест. Съдейства за намаляване проницаемостта и чупливостта на капилярите.
- При ревматични заболявания, шипове, подагра.

Гръмотрънът намира широко приложение в борбата с наднорменото тегло.

Противопоказния: Индивидуална непоносимост.

Приготвяне:
- Вземат се 200 г натрошени корени от гръмотрън.
- Заливат се с домашна ракия (40 - 50 градуса) или водка.
- Извлекът престоява 40 дни на тъмно и хладно, като периодично се разклаща.
- Когато е готов, се прецежда и се съхранява в стъклен съд в хладилник или на тъмно и хладно място.

Дозировка:
- Профилактично: по 10 капки в малко вода или сок сутрин и вечер или по дадена схема след консултация с фитотерапевт (в зависим от състоянието на лицето).
- За лечение: по 20 капки сутрин, обед и вечер половин час след хранене в малко вода или сок.

Приема се 20 дни и се прави 10 дни почивка.

Из опита на фитотерапевта:

Жена на 32 години безуспешно опитвала да забременее 3 години.

Не се наблюдаваха медицински отклонения и при двамата партньори.

Препоръчах им да приемат извлека от гръмотрън, заедно с природни смоли, както и да спазват хранителен режим. На двайсетия месец от прилагането на билката се установи бременност. Родиха се живи и здрави близнаци“

Едно интервю на Светлана Желева











Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Телешки желатин за здрави стави Телешки желатин за здрави стави

Телешкият желатин укрепва здравите на ставите, подпомага работата на сърцето, подобрява метаболизма, подобрява здравето на косата, кожата и ноктите....


Цена: 11.40 лв.


Масло от бял трън
Масло от бял трън

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email