Кои са типичните остеопорозни счупвания?


| Прочетено Прочетено: 438 пъти | КоменариКоментари: 0Кои са типичните остеопорозни счупвания?

Съветите са на доц. Александър Шинков, специалист ендокринолог с дългогодишен опит в диагностиката и лечението на заболявания на щитовидната жлеза, на калциево-фосфорната обмяна, хормонални и метаболитни нарушения и остеопороза пред „Линия здраве“.

Остеопорозата е сред най-често срещаните заболявания на костната система. Това е прогресиращо метаболитно заболяване, характеризиращо се с разграждане на костната тъкан и намаляване нивата на костна маса, което води до отслабване здравината на костите и повишен риск от фрактури и счупвания.

Най-застрашени от заболяването са жените и възрастните хора. Причината представителите на нежния пол да боледуват от остеопороза по-често от мъжете, е по-малката пикова костна маса в края на пубертета и хормоналните нарушения, които настъпват преди и по време на менопаузата. При възрастните хора заболяването се дължи на естественото стареене на костната тъкан.

Рискови фактори за отключване на заболяването са приемът на някои лекарства, злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето, хронични заболявания и тумори, намалената двигателна активност и разбира се, хранителни дефицити на ключови нутриенти, отговорни за здравето на костите, каквито са витамин D, калций, протеини, магнезий, витамин С и др.

Възрастта - основен рисков фактор

Остеопорозата засяга около 30 на сто от жените над 50-годишна възраст. При мъжете е по-рядко, но въпреки това се счита, че това не е предимно женско заболяване. Между 15-20 на сто от мъжете, които доживеят по-късна възраст, ще имат остеопороза или фактура, свързана с остеопороза.

Възрастта си остава основен рисков фактор. Както генетични, така и поведенчески фактори могат да доведат до появата на болестта в по-млада възраст при жените.

Костта е много динамична тъкан, тя се обновява постоянно. Но след 40-годишна възраст започва бавна загуба на костна тъкан- 0.5-1 на сто годишно, и това в даден момент ще доведе до критично ниска костна маса. В много напреднал стадий на остеопороза се наблюдава фактори дори при кихане, кашляне, навеждане.

Остеопорозата - тихият "крадец"

Болестта няма собствени симптоми. Има рискови пациенти, но когато се появят оплаквания, те се дължат най-често на счупванията. Тогава е късно.

Има типично остеопорозни фрактури - напр. на бедрото. Фрактурата на прешлени, за разлика от счупванията на бедро или на китка, в голям процент- до 50 на сто, остават неразпознати, т.е човек не знае, че има счупен прешлен. Понякога има болка в гърба, понякога дори няма.

Болката в гърба може да се дължи на други причини, не заради прешлен, но винаги изисква уточняване.

Рисковите пациенти: пушачи, жени в ранна менопауза, хора с поднормено тегло, злоупотребяващи с алкохол и хора, които не се хранят рационално, т.е хранене, бедно на калций и протеини, а също и на магнезий. Тук  може да се отбележи и нискобелтъчното хранене .

Към рисковите болни спадат и пациентите с ревматоиден полиартрит, при свръхпродукция на хормоните на щитовидната жлеза, а също и при някои вродени заболявания.

Дефицитът на витамин Д е ключов, тъй като води до промени, свързани с набавяне на калций от костта.

Костите обичат движението - от обикновеното: ставане, сядане, ходене до интензивни тренировки със силово натоварване. Спортът намалява костната загуба при хора, страдащи от остеопороза.

Начинът по който се поставя диагнозата е чрез измерване на костната плътност. Качеството на костната плътност пък се разбира при падане.Акценти от ЗдравницаСиндромът - студени крака (полезни съвети)

Синдромът - студени крака (полезни съвети)

Няма как да имаме усещане за патологичен студ, ако имаме активна утринна гимнастика, много вода и чай, активно движение в службата през деня по стълбища, коридори или в паузата за почивка, съобразено хранене...още

Военномедицинска академия навършва 131 години

Военномедицинска академия навършва 131 години

Основите на Военномедицинска академия (ВМА) са положени на 1 декември 1891 г. На този ден влиза в сила Заповед на военния министър № 439 от 19.11.1891 г. за създаване на Софийска обща гарнизонна болница....още

Поверията за Андреевден. Посетете и скалната църква Св. Андрей Първозвани в Румъния

Поверията за Андреевден. Посетете и скалната църква Св. Андрей Първозвани в Румъния

На 30 ноември православните християни отбелязват деня на свети Андрей, брат на свети апостол Петър. Той е наричан още Първозвани, понеже пръв сред дванайсетте апостоли е повикан да тръгне след Исус Христос....още

При хистаминова непоносимост да се консумират зеленчуци с къс период на ферментация

При хистаминова непоносимост да се консумират зеленчуци с къс период на ферментация

Ползите от ферментацията са много. Натуропатите са единодушни, че този метод е много здравословен. Но не трябва да се пропуска и момента с вредите....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Оригинален канадски кленов сироп Оригинален канадски кленов сироп

Екологично чист продукт. 100% гаранция за качество и произход. Директно от Канада. Клас "А" (Light)....


Цена: 40.20 лв.


Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email