Как да си направим люлякова или кестенова лимонада без захар?


| Прочетено Прочетено: 948 пъти | КоменариКоментари: 0



Как да си направим люлякова или кестенова лимонада без захар?

Съветите са на Ива от "Близката ферма" от с. Негован.

В градината на Господ всяка седмица има различни билки, цветове, храни и вкусове. След глухарчето идва люлякът, после цвят на кестен, орлов нокът, акация. Най-подир бъз и трендафил.

Това е любимото ми време за цветни води и лимонади - всеки ден различен вкус с полезни свойства на различни растения. Почти всички растения и цветове са ядливи. Просто ние, хората, сме ограничили консумацията до толкова, колкото можем да преброим на пръсти.

Люлякът се бере по време на цъфтеж. Берат се цветовете и листата. Използва се в медицината за тинктури (с водка или ракия), за чай, масло, мехлем или се приемат свежи - цветовете се сдъвкват.

В Кулинарията люлякът се използва за лимонада, ароматизиране на захар, овкусяване на сладко и сладолед.

Тъй като цветовете му съдържат синилна киселина, която е токсична, ако решите да го ползвате за лекарство, потърсете в билкарски книги точна рецепта и дозировка.

При студения извлек - студена инфузия - няма голяма опасност от предозиране, тъй като отделянето на вещества е по-бавно и по-слабо.

Продуктите:
1-2 ч.ч. кестенов или люляков цвят или няколко клонки
1-2 суп.л. мед
Сокък на 1 лимон
2 л. вода
Мента, маточина - билки според вкуса

Как се приготвя?
Лимонадата се прави много бързо и лесно. Накисвам цветове и добавям 1-2 суп.л. мед и лимонов сок. Оставям да престои 4-12 часа. Люляковата лимонада става нежно розова на цвят. Има лек цветен аромат и свеж вкус. Цветовете не се мият, за да се запази цветния прашец (полен).

Свойства на люляка:
Използва се в медицината, козметиката и кулинарията. Действа противовъзпалително, обезболяващо, съдоразширяващо, а също подмладяващо, почистващо и имуностимулиращо. Намалява кръвната захар, регулира на менструалния цикъл, препоръчва се още при ставни болки и артрит, простуда, диария, малария, високо кръвно, безапетитие. Подобрява чернодробната функция и храносмилането, а същое полезен при проблеми с бъбреците, пикочни пътища и паразити.

Дивият кестен
Листата и цветовете му съдържат флавоноиди, каротеноида лутеин, виолаксантин, пектини, танин, холин, пурини. Действат добре при очни и ревматоидни симптоми. В семената (плодовете) активните вещества са най-много.

Дивият кестен действа капиляроукрепващо, аналгетично, болкоуспокояващо, охлаждащо, спазмолитично, а също противовъзпалително, съдосвиващо, венозащитно и тонизиращо.

Цветовете на дивия кестен са полезни при разширени вени, тромбофлебит, хемороиди, атеросклероза и артрит. Затова от него се приготвят мехлеми, маслен и спиртен извлек. В кулинарията могат да се използват за студен воден извлек, инфузия или на прост език лимонада.
С пожелание да ви е цветно, сладко и пивко! Експериментирайте, цъфтете и красете живота!











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Свински желатин за здрави стави Свински желатин за здрави стави

Желатинът укрепва клетките и вътрешните влакна, има благоприятен ефект върху съединителната тъкан, подпомага възстановяването на увредените стави....


Цена: 9.50 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email