Коронавирусът и как лекарствата за него влияят на кръвното?


| Прочетено Прочетено: 1057 пъти | КоменариКоментари: 0



Коронавирусът и как лекарствата за него влияят на кръвното?

Съветите са на кардиолога д-р Николай Поройлиев от медицински център "Искър" - София.

Визитка:д-р Николай Поройлиев
Д-р Николай Поройлиев е специалист кардиолог в София с над 10 години опит и интереси в областта на електрокардиостимулацията и електрофизиологията. Извършва диагностика и лечение на кардиологични заболявания и има дългогодишен опит в лечение на артериална хипертония, сърдечна недостатъчност, исхемична болест на сърцето, дислипидемия, определяне на сърдечно-съдов риск, проводни и ритъмни нарушения на сърдечния ритъм. Д-р Поройлиев не преглежда деца.

Сърцебиене, лесна умора, отпадналост - с тези оплаквания идват доста пациенти при кардиолога д-р Николай Поройлиев, след като са прекарали инфекция с COVID-19. В повечето случаи не се открива никаква промяна в сърдечната дейност. По време на самото боледуване от коронавирус обаче, дори да протича леко, може да се очакват колебания в кръвното, както нагоре, така и надолу.
 
- Д-р Поройлиев, повлиява ли се кръвното от коронавирусната инфекция и кои са основните рискове?
- Това е въпрос, който вълнува много хора, които имат хипертония или поне проблеми със стойностите от време на време. Артериалното налягане може да бъде повлияно от всяка една инфекция и това зависи от тежестта на протичане. В такъв момент се усилва влиянието на активиращите системи на организма.  

При най-тежките случаи може да се стигне до септичен шок, който се получава при много тежко възпаление и мощно покачване на проинфламаторните (възпалителни) медиатори. При леките форми също може да се наблюдава покачване на кръвното, макар това да не е най-типичният симптом.

- Кои са остатъчните симптоми с най-голям тежест?
- При пациенти, прекарали COVID-19, наблюдавам сърцебиене, ускорена сърдечна дейност, която продължава и след овладяването на острата фаза и отминаване на симптомите. Няма директно въздействие на вируса върху кръвното, промяната на стойностите е по-скоро резултат от възпалителната реакция. Наистина, рецепторите на вируса използват АСЕ системата, която участва в регулацията на съдовия тонус, но не е известно да има пряка връзка.

След като инфекцията се прояви, има значение, каква терапия ще бъде назначена, дали лечението ще продължи вкъщи или в болница. При пациенти с COVID-19 много често се използват кортикостероиди и антибиотици, води до повишаване на плазмените концентрация на някои медикаменти и това може да стане причина за колебания в кръвното.

След преболедуване част от пациентите продължават да се оплакват от някои негативни симптоми, основно от обща слабост, отпадналост. Това е характерно за периода след острата фаза на коронавирусната инфекция (пост-COVID). Има описани случаи, когато пациентите имат оплаквания до 6 месеца: необяснима слабост; липса на апетит; когнитивни нарушения - например не разбират текстове, с които преди свободно са работили; объркване.

- Какви изследвания се назначават при продължителни оплаквания?
- Проследяват се главно маркерите на възпалението като прокалцитонин, С-реактивен протеин, кръвна картина, биохимия - АСАТ, АЛАТ, LDH, електролити. Резултатите от тях помагат да си отговорим на въпроса дали възпалението продължава или е отминало. Търси се обяснение на продължаващите симптоми.

Друго изследване, което може да се приложи при оплакване от сърцебиене, е холтер за 24 часа. Наистина, при тези пациенти, прекарали наскоро COVID, устройството регистрира по-висока средна честота. Дори по време на сън минималната честота достига до 85-90 удара в минута, а в будно състояние - 110-140. Хората го усещат, особено при промяна от легнало в изправено положение, когато се променя хемодинамиката.

Споделят, че всекидневните дейности, които преди са извършвали без проблем, сега представляват трудност. Не им е лесно дори да изкачат два етажа при условие, че имат нормална сърдечна дейност, не страдат от сърдечна недостатъчност.

Интересното е, че обикновено млади хора, от 20 до 40 г. идват на преглед с оплаквания от умора и сърцебиене. В повечето случаи нямат никакво увреждане, става дума само за остатъчни симптоми. Рядко препоръчвам някакво лечение, ако се потвърди, че човекът иначе е здрав.

- Влияят ли кортикостероидите на кръвното?

- Кортикостероидите често се назначават при средни до тежки случаи на коронавирус. За тях трябва да се има предвид, че временно могат да повишат кръвното налягане. Увеличават задържането на течности, което също влияе. Като цяло обаче не създават чак такива трудности за контрола на кръвното. Просто е необходимо по-системно проследяване на кръвното и коригиране на дозите.  

- Срещате ли в практиката усложнения като перикардит и миокардит?
- Често се говори и за вирусни перикардити, миокардити като последица от коронавируса, но в практиката такива случаи са редки. Доказването на вирусни перикардити изисква изследване с биопсия, за да се докаже наличието на вирусни частици. В повечето случаи се предполага, че има връзка, ако диагнозата е поставена след вирусна инфекция. Имах един пациент с перикардит, но това не се отразяваше на сърдечната функция и премина с времето.

Лечението при миокардити, перикардити е като при усложнения  COVID - с кортикостероиди, колхицин, нестероидни противовъзпалителни средства (ибупрофен, парацетамол и др.), за да се овладее възпалението.

- Помагат ли лекарствата за сърце за оздравяване от COVID?
- За статините има данни, че помагат за справяне с инфекцията. Бетаблокерите могат да подобрят клинично самочувствието, намаляват сърцебиенето и артериалното налягане. При назначаването на повече различни медикаменти трябва да се има предвид, че някои от тях се конкурират за един и същи ензим в черния дроб, който ги преработва.

- Защо се натоварва сърцето при инфекцията?
- COVID-19 по принцип протича като микро васкулит - възпаление на съдовете. Белодробното кръвообращение се влошава и се отразява върху работата на сърцето. Затруднява се преминаването на кръвта от венозната в артериалната система. Оттам идва намаляването на ксилорода в кръвта - не толкова увреждане на алвеолите, а на съдовете.

Протича като микро белодробна емболия. Дългосрочните симптоми, рискът от увреждания зависят от това, докъде е стигнало засягането на тъкани и органи, както и как ще протече възстановяването.

За контакти с д-р Николай Поройлиев: може да запишете час за преглед на тел. 0877 58 90 40, приема както с направление, така и платено или с осигурител.

Съвет на Здравница

прочети още Как да различим паникатаката от коронавирусното заболяване? (част 1)

прочети още Наистина ли витамин С, D и цинк се препоръчват при коронавирус? (част 1)

прочети още Руски лекар: Ако имате хрема и секрети в гърлото, то нямате коронавирусна инфекция

прочети още Кога се появяват първите симптоми ако сме заразени с коронавирус?

прочети още Как да подсилим имунната система срещу грип и коронавирус? (част 1)

прочети още Правилното миене на ръцете - ключов фактор по време на епидемии

прочети още Въпроси и отговори относно новия коронавирус

прочети още Всичко за опасния коронавирус












Акценти от Здравница



Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Оригинален канадски кленов сироп Оригинален канадски кленов сироп

Екологично чист продукт. 100% гаранция за качество и произход. Директно от Канада. Клас "А" (Light)....


Цена: 40.20 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email