Кои са лековитите билки на България и защо ги наричат - зеленото злато


| Прочетено Прочетено: 2479 пъти | КоменариКоментари: 0



Кои са лековитите билки на България и защо ги наричат - зеленото злато

Дали заради географското разположение на България, четирите сезона, или мощната енергия, която извира от недрата на земята ни, но на територията на страната ни растат най-много билки в Европа, при това – най-целебните. Мощните лечебни качества на ригана, на лавандулата, розата, белият трън и много още са нееднократно доказвани в световни лаборатории.

Но не е нужно някой друг отвън да ни обяснява колко са силни нашите билки, ние си го знаем от отварите на баба, от рецептите на Петър Димков, от съветите на Ванга и Влайчо. Това е всъщност традиционната медицина на българите - медицината на нашите предци, изпитана през хилядолетията. За „зеленото злато” говорят пред списание 8 познавачите от Берковския Балкан – Богдана Матева и Валентин Стоянов.

Веселин Стоянов от „Хербалкан” от 1995 г. организира курсове и семинари по билкарство. Преди година той завършва Английски колеж по практическа хомеопатия – Лондон. Богдана Матева е наследила своите знания за билките от своята баба, чиято къща на село е била последната и оттам започват поляните, осеяни с дъхави лечебни растения. Тя е завършила Университет по хранителни технологии в Пловдив, както и курс по билкарство.

Преди 7-8 години Стоянов помага с комбинация от билкови продукти на свой роднина, който има висок туморен маркер на простата, и сега пациентът, вече над 80-годишен се радва на добро здраве. Сред използваните лечебни растения, богати на флавоноиди са котешка стъпка, върбовка, магарешки бодил, коприва /стрък и корен/ и много още. „Това бе знак, че можем да направим нещо не само за този наш роднина, но и за другите хора”, казва Стоянов.

Когато започват сами да приготвят своите комбинации за билковите продукти, се наложило да ползват готови билки, закупени от други хора, тъй като сезонът на някои от тях бил преминал. След като ги поръчали обаче се наложило да ги изхвърлят. Те не отговаряли на тяхното разбиране за качество.

Така те решават, че най-важното е билките да са брани, лично от техните ръце, да са откъснати само в хубаво време, силни, здрави стръкове, заредени с енергията на мястото и на хората, които са ги откъснали. 

Когато се бере една билка, то трябва да се откъснат само 3-4 къса от нея, а осталите, ако са 7-8 общо , се оставят, за да продължи растението да се развива, а не да се унищожи. 80 на сто от билките ги берат от Берковския балкан.

Един от продуктите им, насочен срещу високо кръвно налягане, съдържа над 25 лечебни растеиия, и действа много добре още след първия прием. В случая не се налага натрупване на лечебни субстанции, както често се препоръчва при билките.
Голяма част от неразположенията на хората започват да отпадат след провеждане на антипаразитната програма. Често много малко се налага да се подпомогне организма, за да започне самовъзстановяването, посочва Богдана Матева.

Освен мента, глог и валериана, за успокояване помагат мента, пасифлора и маточина, мащерка. При лош сън Валентин и Богдана препоръчват хвощ и маточина, заедно с Бахови есенции.

Напоследък се увеличават не само случаите на жени с проблеми на щитовидната жлеза, но и на мъже.

Едно от честите запитвания към тях е  как да се справят с косопад, предизвикан от ковид-19. Първо трябва да се изследват хормоните за дисбаланс, ако всичко е наред, е добре да се направи настойка с оцет, корени от куруряк и бръшлян. Това е външно мазане, след това косата се изплаква.

Билките помагат на човек, ако са дозирани правилно и приемани правилно. Някои от тях като чай от липа, мащерка, лайка, напр. могат да се пие продължително време.

Жълтият кантарион е бустер на всичко, което се приема с него, т.е усилва действието на  билки и лекарства. Много лоша комбинация е прием на жълт кантарион и успокояващи.

При продължителна и безконтролен прием на лечебни растения може да се създадат проблеми на черния дроб. Едни и същи билки е добре да се вземат не повече от 20-25 дни. Курсът на лечение може да продължи с други лечебни растения.

При страх и стрес трябва да се установи коя е причината човек да ги изпитва. Ако проблемът е в надбъбречните жлези и бъбреци, трябва да се направи пречистване на тези органи. Билките, които могат да се вземат са напр. страшниче.

Билка, която помага срещу висок холестерол е тученицата.  Трябва да се съчетае и с подходящ хранителен режим при който да не се консумират много сирене, бял хляб и холестерол. Да не се прекалява с месо, алкохол, млечни продукти, захарни изделия.

Статията е информативна и не замества консултация със специалист.












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Оригинален канадски кленов сироп Оригинален канадски кленов сироп

Екологично чист продукт. 100% гаранция за качество и произход. Директно от Канада. Клас "А" (Light)....


Цена: 40.20 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email