Задна хрема при деца - какво да правим?


| Прочетено Прочетено: 2375 пъти | КоменариКоментари: 0



Задна хрема при деца - какво да правим?

Съветите са на детския УНГ специалист и в МЦ" Искър" - София д-р Любен Попов.д-р Любен Попов
 
Задната хрема при децата е особено неприятна, защото секретът се стича направо към гърлото и причинява кашлица. При някои от малките пациенти това може да е доста мъчително, защото те не умеят да се освободят от секретите. В повечето случаи причината е възпалена трета сливица.

Най-често задната хрема се получава след инфекция с вируси - риновируси, аденовируси, РНК и др. По-рядко е на бактериална основа - най-често е причинена от стрептококус пневмоние, хемофилус инфлуенце, мораксела и др. Друга причина може да са алергии, състояния, асоциирани с алергии - невъзпалителни, неалергични задни ринити, чиято диагностика е доста трудна. Причина може да бъде и попадане на чужди тела в носоглътката (по-рядко).

Защо секретът се стича в гърлото?

В повечето случаи секретът се образува в третата сливица, която е разположена в носоглътката. Така поради разположението й в носоглътката секретът се стича надолу, а не напред. Такава хрема по принцип върви заедно с кашлица. Кашлицата е защитен рефлекс, тя предпазва секретите да не се стичат към белия дроб, за да не се получи белодробно възпаление. В тези случаи не е нужно да се лекува кашлицата. Насочваме усилията за овладяване на хремата - когато тя изчезне, минава и кашлицата.

Как да се облекчи състоянието?

При по-големите деца и възрастните се препоръчват промивки с т.нар. морски води или 0,9% разтвор на натриев хлорид, в аптеките има много видове. Прави се 6-7 пъти дневно, обилно и после ноздрите се издухват една по една, не двете едновременно.

Много е важно да не се позволява на секретите да се събират, понеже това може да доведе до фарингити, ларингити,  синузити и т.н. При малките деца, които не могат сами да си духат носа, се промива и аспирира с т.нар. приставки за прахосмукачки (купуват се от аптеката). При тях може да се прави и инхалация с физиологичен разтвор - тук идеята е секретът да се разводни и така да се изчисти по-лесно. Препоръчвам да се ползва инхалатор, а не съд с гореща течност, за да се избегне рискът от изгаряне.

Нужни ли са спрейове за гърло при задна хрема?

За ранната детска възраст може да се ползват билкови спрейове. На пазара се появиха и такива на основата на сребърна вода. Не е нужно да е нещо специално за задна хрема, освен ако и гърлото не е възпалено. Ако то е само раздразнено от секретите, няма нужда от спрей за гърло.

Коя хрема е по-рискова за синузит - задната или предната?

И двете хреми са рискови за преминаване към синузит в еднаква степен. Част от отворите на синусите са разположени в задната част на носа. Другата група синуси пък е в средната част на носа - т.е. те се разделят на предна и задна група. Както вече споменах, при децата най-честата причина за задна хрема е секрет от третата сливица, а при възрастните - обикновено проблемът е в синусите, алергиите, неопластични процеси (туморни).

За контакти и записвания  на час за детския УНГ специалист д-р Любен Попов, МЦ "Искър" - тел. 0889 311 550











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Какаово масло за равномерен тен Какаово масло за равномерен тен

Сурово, 100% натурално какаово масло! Какаовото масло подпомага почерняването на кожата, като й придава здравословен и равномерен тен....


Цена: 14.00 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email