Ценните рецепти с Алое на личния лекар на Екатерина II


| Прочетено Прочетено: 1666 пъти | КоменариКоментари: 0



Ценните рецепти с Алое на личния лекар на Екатерина II

Човекът познава лековитите свойства на алоето
от незапомнени времена.И до днес то е едно от най-разпространените лекарствени растения в природата. В новата си книга “Чудодейната сила на алоето” (Книгоиздателска къща “Труд”) Николай Даников се позовава на историческия опит
на човечеството, както и на богатия си научен
и практически опит, и предлага много начини
за използване на алоето за лечение. В нея ще намерите рецепти за лечебни натурални препарати, които всеки лесно може да си приготви у дома. Сборникът със съвети и препоръки безспорно
ще бъде от неоценима полза за всички, които
се грижат за своето, на близките,
на приятелите и познатите си здраве.

Николай Даников е роден 6 юни 1941.Той има богат опит в областта на изследванията, медицинските и образователни дейности. Автор на повече от 150 нововъведения в областта на практическата медицина. От началото на 90-те години напълно се посвещава на теоретично и практическо обучение на лечебните свойства на билките.

Специалист е в използването на лечебни растения в лечението и профилактиката на редица заболявания на тялото, като различни онкологични заболявания, астма, диабет, ревматизъм; и други заболявания, а именно: доброкачествени тумори на женското тяло (матката, гърдата, фиброиди), камъни в черния дроб, бъбреците, заболявания на гастроинтестиналния тракт, сърдечно-съдовата система и други.
Автор на повече от 60 публикувани книги за лечебните растения в над 5 млн. тираж.

Алоето е познато с различни имена. Наричат го още  сабила, савила, забила, cабур, cара сабур, cтолетник, Eто и откъс от книгата:  

Личният лекар на Екатерина II проф. Н. А. Амбодик пише:
“Употребата на сок от алое във вид на сабур на прах е на голяма почит от древността. Египтяните от векове са пълнели телата на мъртвите със сабур, смесен с други аромати, и така са ги предпазвали от гниене. Именно по този начин са запазили нетленните мумии, които така дълбоко се почитат и днес се пазят в кабинетите на някои именити люде. Това изкуство да се балсамират телата на покойните е било сред най съкровените тайни. Освен  това някога от сабур са правели мазила и балсами. Сабурът се използва и днес със същата цел.

Споменавайки за сабура, Гален пише, че ако се употребява вътрешно, той леко разхлабва долу, заздравява стомаха, пречиства вътрешни рани и язви и те заздравяват, но същевременно съветва да не го употребяват хора със сухо и горещо телосложение.
Опитът на древните и днешните лечители показва, че взема ли се вътрешно, сабурът леко разхлабва червата, неговите смолисти частици разгорещяват и раздвижват кръвта, прогонва плътското у жените, кара хемороиди те да кървят, отделя гъстите и лепкави храчки, убива глистите, регулира недостига на жлъчка, укрепва стомаха, спира гниенето.

Сабурът е много почитан, защото е полезен при задръствания и натрупвания в червата, при жълтеница и други чернодробни дълговременни пристъпи; при бяло течение, спиране на месечното кръвотечение и други кризи на матката, четиридневни трески и други болести, които се предизвикват от отпускането и бездействието на твърдите и меките телесни връзки и от лепкавите и гъсти храчки, също при рани и язви и за отстраняване на гниенето в костите.

Още ползи
Вземан вътрешно, сабурът действа тъй силно, особено в кръвоносните съдове, че от прекалената му употреба понякога в урината се забелязва кръв и кръглият мускул на ануса се свива тъй силно, че хора с чувствително телосложение понякога получават вътрешни хемороиди.

За вътрешна употреба сабурът се предписва смесен с други слабителни или очистителни илачи.

За вътрешна употреба се предписва само най-чист сокотрински и светъл сабур от 5 до 15 грана (1 гран = 0,062 г) Даников посочва друго съотношение: 1 гран = 0,743 г

В аптеките може да бъдат намерени много илачи със сабур за вътрешна употреба, като например дестилирани сабурови води и водки, еликсири, есенции и таблетки, чийто ефект в по-голямата си част се дължи на сабура.

Водният сабуров извлек може да бъде най-доброто вътрешно слабително средство – от 10 до 20 грана на един прием. Към него може да се прибави някоя по-проста сол, най-добре винен камък или негов разтвор.

Уважаваните лекари знаят от опит, че сабурът, сварен във вода, губи слабителната си и очистителна сила.

Противопоказания
Сабурът и всички смеси с него са особено вредни за холериците, за хора от сух и горещ тип, а също за онези, които са склонни към кървене, многокръвни са, охтичави, за ременните, за страдащите от тежка немощ и треска с възпаление.

С други думи, от сабур следва да се въздържат тези, които имат огнена кръв, обедняване на хранителните сокове, гърчове, спазми и напрежение в тялото.

Сабурът се употребява не само вътрешно, но и външно. Той предпазва от Антонов огън (гангрена) и гнилост  онези части от тялото, що страдат от такива болежки, а също с полза се употребява за вътрешни рани и язви.

Сабуровите води особено помагат при разни очни болести и най-вече когато очите се забулват от гнойна, лепкава и гъста слуз.
Той се добавя към топлите компреси, налагани около стомаха и на пъпа на новородените, що страдат от глисти, поради което им действа слабително и глистите се изхождат.

Сабурът се използва за промивки, когато в червата се усеща тежест и са задръстени с нечистотии и глисти, загнездили се в тях.
Стрит на ситен прах или разтворен във водка, сабурът се използва за гноящи рани и язви за почистване и по-бързото им зарастване.
От сабура се правят различни лекарствени смеси за външна употреба като например дестилирани води, балсами, мазила и пластири, които в аптеките се срещат с различни имена и се употребяват за различни болежки.

Тук е мястото да споменем, че сокотринският сабур се ползва повече за рани, а чернодробният действа най-вече като добро слабително лекарство.

Конският сабур се ползва само от конските лечители при разни немощи, спохождащи конете.

Понеже сабурът умъртвява глистите, то в най-нови времена са започнали с немалък успех да го смесват с бои, с които мажат плавателните съдове и корабите, за да ги предпазят от разни видове червеи, от които те често се повреждат”.











Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Телешки желатин за здрави стави Телешки желатин за здрави стави

Телешкият желатин укрепва здравите на ставите, подпомага работата на сърцето, подобрява метаболизма, подобрява здравето на косата, кожата и ноктите....


Цена: 11.40 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email