Как да си направим бъзова лимонада?


| Прочетено Прочетено: 1228 пъти | КоменариКоментари: 0



Как да си направим бъзова лимонада?

Съветите са на д-р Людмила Емилова.

Във въздуха се носи ухание на цъфнал бъз, от цветчетата му, току що отворили се за слънцето, се сипе жълт прашец, а вие не бива да пропускате този момент да си наберете букет от това щедро и ценно растение.

Дали ще го изсушите за чай или ще си направите бъзова лимонада - изборът е ваш. Не го слагайте във ваза, докато решите какво да правите, защото ароматът му бързо се променя и става отблъскващ, а цветчетата загубват своята свежест и това означава, че сте пропуснали момента да се възползвате от чудодейната сила на бъза.

Помнете, че трябва да го берете в слънчеви дни, напълно сух от дъжд и роса, с бели свежи цветчета.

 Как да действаме с уханния наръч бъз?
1. Можем да изсушим част от него на слънце. Така ще имаме през студените дни ароматен чай, който успешно се бори с настинки и възпаления на гърлото и белите дробове. Успокоява възпалените синуси, кашлицата и хремата, дори някои твърдят че влияе благотворно на астмата.

Със съставки като кверцетин и  антоцианин, хлорогенова киселина и олеанова киселина бъзът има мощно действие срещу вируси. Чаят регулира кръвната захар, укрепва белия дроб, влияе благоприятно на метаболизма ни. Имунната ни система обожава чая от бъз!
2. Бъзова лимонада. Любимата напитка в горещите летни дни може да се направи по много начини. Ето един: 10 големи съцветия бъз се измиват и накъсват, заливат се с два литра вода в стъклен съд и се прибавя един лайм на резенчета, обелен. Можете да добавите листенца от мента. Оставяте я на хладно за 24 часа, прецеждате и подслаждате с мед и кафява захар - по желание.

Можете да направите лимонадата с газирана вода и фреш от лимон, тогава слагате само половин лайм.

3. Коктейли с бъзова лимонада - много изискан начин да впечатлите гостите на градинско парти. Можете да налеете бъзовата лимонада в коктейлни чаши, да украсите с резени портокал и замразени малини. Можете да добавите сок от ягоди -  с плодове винаги ще постигнете превъзходен вкус.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сироп от черен бъз - без захар Сироп от черен бъз - без захар

Сиропът от черен бъз на Здравница е натурален продукт, произведен в България, по домашна рецепта. Не съдържа захар! Подходящ е и за диабетици....


Цена: 6.50 лв.


Масло от бял трън
Масло от бял трън

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email