Какво да направим, ако след локдауна не ни се излиза от дома?


| Прочетено Прочетено: 726 пъти | КоменариКоментари: 0



Какво да направим, ако след локдауна не ни се излиза от дома?

Защо е важно да се грижим за психическото здраве на децата по време на пандемия? Как родители и деца да се справят със стреса, породен от ограничителните мерки?

Съветите са д-р Дора Пачова - председател на Асоциацията на лекарите хомеопати и магистър по фамилна терапия.

Пандемията за всички бе една нова ситуация, която освен това продължава и оставя своите последици върху фамилните взаимоотношения.

- Как са отрази пандемията на семействата, и особено на децата?
- Пандемията се отрази зле на всички ,особено на децата, макар, че голяма част от хората още не го осъзнават или  не обръщат достатъчно внимание на този факт.

Децата до 7-годишна възраст са като „попивателна”, мозъкът им се развива постепенно, и това, което са усвоили някак „потъва” и отива в подсъзнанието. И децата няма вече активен спомен какво се е случило в семейната среда, но след години тя изплува.

В центъра на внимание през този период е детето с неговото детско разбиране, с неговото интуитивно съзнание, което е обкръжено с т.нар широко семейно съзнание.  Напр. в обкръжението си, то има гневен баща, депресивна майка, сестра или брат, който преживява свои собствени емоции.

И не в това е проблемът. Въпросът е, че ако човек твърде дълго пребивава в едно състояние, то той трябва да потърси някаква специализирана помощ.Най-малкото за да не товари семейната среда с тази вибрация, която едно малко дете поглъща.

Много статии излязоха за това какви поведенчески и др. смущения се наблюдават в децата в условията на пандемия, но много малко в България се говори за това.

Семейството е жива система, която непрекъснато обменя енергия с околната среда. Ако един член на фамилията се промени, то всички други се променят.

Пандемията не просто е заплаха за здравето на деца и родители, но се породи много напрежение, тревожност, агресия и страх у много хора.

Родителите се опитват по различен начин да се справят с проблема.  Когато родителят стане агресивен, това се отразява и на поведението на детето, и после в семейството се чудят защо и то е станало нападателно като отражение на случващото се в средата.

Още по-голям проблем е, че детето не вижда други модели. Когато то е при приятели, баба и дядо, то трупа различни социални умения и вижда други умения на семейна динамика. И така разбира, че светът е много по-широк, отколкото неговото собствено семейство.

Това затваряне вкъщи крие рискове, защото се ограничава социалният опит, който бива изместен от делюзията, че имаш социален опит простоq защото комуникираш с някого пред компютъра. Но у дома можеш да загасиш лаптопа, когато пожелаеш, да покажеш това, което искаш.

Това за което трябва да се внимава е опасността от регрес при децата. За целта трябва да се вземат мерки на всички възможни нива. Но какво означава това?

Възрастните, затворени у дома , също започват да регресират. Но ние имаме зад гърба си десетки години социален опит, и затова той ще бъде много слаб, лек. Макар че трябва да се признае, че хората губят умения.

Тези, които са си останали 1 година у дома, започва да не им се излиза от вкъщи. Това важи както за големите, така и за малките.

Агресията, която се трупа у дома, няма къде да се излее освен върху детето, или другия родител. Затова по цял свят се наблюдава нарастване на случаите на домашно насилие. И точно тук, ние лекарите –хомеопати имаме какво да направим като намалим напрежението в семействата, помагайки на децата или на родителите.

- Как хомеопатията може да помогне в тези ситуации?
- Това може да стане с определени хомеопатични продукти, които позволяват човек да се освободи от определени натрупвания в душата си с цел да се намали тревожността, гнева. Те са съобразени със структурата на личността на съответния пациент/ в случая родител или дете/. Напр. родител  на който до гуша му е дошло от преглъщан гняв.

- Има ли и други подходи?
- Много важно е самите родители да осъзнаят ситуацията, в която се намират. Напр. ако леко се отдръпнат и започнат да наблюдават дадената ситуация като наблюдатели, то те бързо ще намерят варианти за справяне.

Многото роли с които е натоварен в момента родителят води до изостряне на неговата психика, до изнервяне, до огромен преразход на психична енергия.

Друг начин за справяне е вземане на определени Шуслерови соли. Напр. Шуслерова сол№ 5. Тя ще помогне на преуморения родител да поддържа в равновесие нервната си система, която е подложена на различни видове натиск.  За децата бих препоръчала Шуслерова сол№ 2. Тя ще им осигури малко повече енергия и стабилност.

В условията на пандемия Шуслеровите соли са много подходящи и за поддържане на имунитета определено време.

Някои родители се разтоварват от напрежението с алкохол, други с – допълнително хапване и това допълнително товари метаболизма на организма. За целта се препоръчва вземането на Шуслерови соли № 8, 9 и 10.

Тези, които са загубили безсъние, могат да си вземат вечер Шуслерова сол№ 7 като гореща напитка, а през деня да пият Шуслерова сол№ 5. Варианти има много и Шуслеровите соли са добър вариант.

- Още за регреса у децата заради пандемията?
- Едно 4-5 годишно, един първолак, това, което е научил в семейството за тези години, изключително лесно се губи. Съветът е да се прави възможно децата да учат, да комуникират, а не да бъдат оставяни на самотек, само на учителя каквото каже и колкото изисква. Напр. ученици във 2-ри клас са забравили наученото като първолаци. Отделно някои деца правят някои социални фобии: напр. не могат да говорят пред компютъра,имат различни страхове. В този момент е много ценно родителят да бъде до детето и да му разкаже как на него в даден момент от неговото детство за нещо му е било трудно. Децата ни виждат нас, родителите като завършени личности,  и често не знаят пътят по който ние сме минали. И когато едно дете се е отчаяло, не иска да учи, не е мотивирано, то това е начинът да се му помогне. Целта е детето да разбере, че няма страшно, че му е трудно, че всеки пада и става, че родителят не е скочил изведнъж нависокото.

Още съвети:

Не допускайте външно да държите нещата под контрол, а вътрешно да се взривявате. Детето усеща вътрешния барут,  който ще го обърка. По-добре е да му кажете, че сте тъжни, ядосани заради тази и тази причина, отколкото да се правите, че нищо не се е случило.











Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сода Бикарбонат - без алуминий Сода Бикарбонат - без алуминий

Безопасна добавка в храната! Не съдържа глутен! Содата без съдържание на алуминий има редица благоприятни ефекти за здравето....


Цена: 4.00 лв.


Масло от бял трън
Масло от бял трън

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email