Лечение на сколиоза с метода Шрот


| Прочетено Прочетено: 313 пъти | КоменариКоментари: 0Лечение на сколиоза с метода Шрот

Немската система постига реални резултати в клиничната корекция на сколиоза, казва рехабилитаторът Стела Тошева.

Мануалният терапевт от отделението по „Физиотерапия и ребахилитация“ на болница „Тракия“ – Стела Тошева, е един от малкото сертифицирани специалисти в област Стара Загора за прилагане на наложения в Европа ефективен метод за корекция на сколиоза и кифоза, известен като методът „Шрот“. Терапията е подходяща най-вече за деца и младежи над 8 години и с изкривяване до 40-50 градуса. Преди всичко обаче е важна правилната диагностика и прясна рентгенография.

Системата „Шрот“ съчетава мануални техники с физически упражнения със и без уреди и специфичен начин на дишане. Целта е да се постигне 3D-корекция на гръбначния стълб, чрез дишане и асиметрични упражнения. „Резултатите от лечението са видимо подобрение на стойката на пациента още след десетата процедура, особено при подрастващите,  казва Стела Тошева. Системата „Шрот“ помага и при хора с лоша стойка, със сколиозни изменения в зряла възраст, но най-ефективна е при децата.

Сколиозата е триизмерно изкривяване на гръбначния стълб и торса. Комбинира се с ротация на прешлените в хоризонталната равнина и с промяна на физиологичните извивки, когато вече говорим за кифоза и лордоза в сагиталната равнина, които най-често се изглаждат.

Идиопатичната сколиоза все още е с неизяснен произход. Тя може да засегне деца в добро общо здравословно състояние и може да прогресира по време на пика на растежа при навлизане на детето в пубертета. Статистиката сочи, че това се случва при 2-3% от подрастващите. Именно за това е важна ранната диагностика и първата цел на терапията е да спре прогреса на сколиозата.

Методът „Шрот“ възниква като автотренинг – измислен е от германката Катарина Шрот през 1921 година, тъй като самата тя била със сколиоза, която се опитвала да лекува с корсет. През 70-те години на миналия век методът „Шрот“ става широко известен най-вече в Германия, след като е доразвит от Криста Линърт-Шрот и бързо се превръща в една от най-популярните неинвазивни терапевтични системи в света.

Упражненията  по Шрот, веднъж усвоени, могат да се практикуват удома, а срещата с терапевт да е рядка и най-вече с цел корекция при нужда. От терапията обаче няма да има задоволителен резултат, ако човек не спазва основните правила за ежедневните дейности - как стои, седи, лежи или дори работи.

В България методът „Шрот“ е въведен през 2014 година и постепенно набира все по-широка попурялност. Една от спецификите на метода е обучението на пациента в особен начин на дишане с дясната и лявата част на гръдния си кош, познато като „ротационно дишане на Шрот“. За подпомагане на корекцията терапевтът прилага мануални техники,  с които допълнително стимулира зоните за дишане и елонгацията, така типични за Шрот. В помощ на специалните вербални команди идва и система от огледала, която също помага на пациента да постигне правилна корекция. За постигане на допълнително мускулно напрежение пациентите използват различни уреди като щеки, гимнастическа шведска стена, столове и други уреди..

Ако искате да запишете детето си за рехабилитация на гръбначно изкривяване, можете да запишете час за преглед и консултация при Стела Тошева на телефон 0988949677 или да позвъните на телефона на отделението по „Физиотерапия и рехабилитация“ в болница „Тракия“.Акценти от ЗдравницаЕдна от най-шумните, най-зрелищни маски на депресията е гневът

Една от най-шумните, най-зрелищни маски на депресията е гневът

Една от най-шумните, най-зрелищни маски на депресията е ... гневът. В него има много повече енергия - да ни организира, структурира, мобилизира, той носи измамно усещане за контрол....още

Българската перга e вид пробиотик - съдържа лактобацилус

Българската перга e вид пробиотик - съдържа лактобацилус

Пергата е храната, която си приготвят пчелите през летния сезон и я складират за зимните месеци. Това е високопротеинова храна и е единственият продукт, който е претърпял млечно-кисела ферментация....още

Безплатни прегледи за деца със сколиоза в София

Безплатни прегледи за деца със сколиоза в София

По случай Световния ден на сколиозата на 25 юни деца и юноши със съмнение или установено гръбначно изкривяване ще бъдат преглеждани от лекар-ортопед и кинезитерапевт....още

Каква е разликата между гроздовидната череша от обикновената и коя е по-лечебна?

Каква е разликата между гроздовидната череша от обикновената и коя е по-лечебна?

Родината на гроздовидната череша е Северна Европа и Северна Азия. Расте на юг от Северния полярен кръг. У нас се среща по влажни места, сред широколистни гори и храсталаци, по брегове на реки до 1200 м н.в....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сироп от черен бъз - без захар Сироп от черен бъз - без захар

Сиропът от черен бъз на Здравница е натурален продукт, произведен в България, по домашна рецепта. Не съдържа захар! Подходящ е и за диабетици....


Цена: 6.50 лв.


Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email