Първите ваксини на бебето трябва да се отложат, ако майката е с активна COVID инфекция


| Прочетено Прочетено: 725 пъти | КоменариКоментари: 0



Първите ваксини на бебето трябва да се отложат, ако майката е с активна COVID инфекция

Д-р Борислав ДангъровД-р Борислав Дангъров е началник на Неонатологичното отделение в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ - София. В лечебното заведение той работи от 2019 г. Преди това той е част от екипа в Специализирана болница за активно лечение по детски болести „Проф. Иван Митев“ - София.

Случаите на усложнения при бременни жени, а и при малки деца и бебета, засегнати от COVID-19,са причина за все повече въпроси от страна на пациенти. За да бъдем максимално полезни, потърсихме отговорите от д-р Борислав Дангъров.

- Д-р Дангъров,COVID-19 засяга все повече бременни жени. Какви са първите съвети, които можете да дадете на майките, които по време на бременността се заразят от вируса?
- Наистина британският щам на вируса се разпространява изключително бързо и засяга все повече млади хора, бременни жени и дори деца. За съжаление при някои случаи заболяването протича тежко. Основният съвет, който мога да дам е – не чакайте.

Още при първите симптоми, особено когато говорим за бременни жени, е изключително важно да се направи консултация с личния лекар и наблюдаващия АГ специалист, за да се започне навременно и адекватно лечение. Само по-този начин може да се избегнат евентуални усложнения. Обратното, прилагането на самолечение може да бъде опасно както за бременната жена, така и за бебето.

- Налага ли се да се прилагат по-специални грижи за новородените,ако майките им са с активна инфекция по време на раждането?
- Новородените от майки с COVID-19 са рискови. При една не малка част от тях има съпътстващи проблеми, засягащи нормалната кардиопулмонална адаптация, което налага престой в Неонатологично интензивно отделение, както и прилагането на комплексно лечение. След раждането, още от родилната зала, бебето се изолира в кувьоз и се превежда за наблюдение в COVID сектора на болницата.

Мониторират се жизнените показателии се проследява адаптацията в първите часове. На 24-часова възраст се взима PCR тест от назофаринкса, както и кръвниизследвания за установяването на евентуална възпалителна активност. Ако показателите са в норма и бебето показва добра адаптация, то се отглежда като едно здраво дете.

- Може ли бебето да бъде в контакт с майка си, ако то е с негативен тест?
- Няма категорично становище за изолиране на бебето от болната майка, но поради високия риск от заразяване при близкия контакт, ние съветваме майките да не контактуват с новородените си деца, тъй като рискът е по-голям от ползата. Тук обаче крайното решение е на майката. Ако тя прецени, че иска да е близо до детето си, подписва информирано съгласие, поема риска и отговорността от евентуално заразяване на новороденото й дете.

- Кога се поставят първите задължителни ваксини, така че да се гарантират максималната безопасност и здравето на новороденото?
- Подробно разговаряме с майката за това кой ще се грижи за детето след изписването. Ако тя възнамерява да има пряк контакт с бебето вкъщи, при кърмене например, не поставяме първите ваксини поради риск от усложнения при евентуално заразване. След пълно оздравяване на майката правим бърз антигенен тест на бебето и ако той е отрицателен, тогава го ваксинираме с ясното съзнание, че няма да му навредим.

- Кой трябва да поеме грижите за новороденото след като бъде изписано от болницата?
- Нашият съвет е това да бъде здрав роднина – баща, баба, леля и т.н. Най-безопасно е именно те да се грижат за бебето, докато майката не получи отрицателен PCR тест. При изписването те получават подробни съвети за грижите и държат връзка с нас и наблюдаващия педиатър при евентуални проблеми.

- Ако все пак майката няма друг вариант, как трябва да се грижи за бебето си, така че да го защити максимално?
- Да използва лични предпазни средства – маска и ръкавици, когато и се налага да прави тоалет на бебето или да го кърми. Задължително е старателното измиване на ръцете преди и след пипане на бебето, както и използването на дезинфектанти. Помещението, в което се отглежда новороденото, трябва да се проветрява редовно.

- Трябва ли на новороденото да се направи още един антигенен или PCR тест след изписването, ако първият направен в болницата е бил отрицателен? Ако е необходимо, колко време след раждането трябва да се направи той?

- Повторен тест е необходим, ако детето е имало контакт с майката вкъщи и предстои поставяне на отложените ваксини. Разбира се, тест се прави, ако бебето има каквато и да е симптоматика, насочваща към COVID инфекция. Това най-често се налага между 8 и 14-дневна възраст.

- А какво ще препоръчате на майките, чиито бебета се заразят с вируса в първите месеци след раждането?
- Да реагират веднага. Да потърсят незабавно лекарска помощ, да не прилагат самолечение и да не отлагат или отказват хоспитализация при необходимост.

- Може ли вирусът да е опасен за бебетата и да доведе до усложнения или те го прекарват сравнително леко? Какво показват данните до този момент?

- Британският щам засяга все повече деца от различни възрасти, включително и новородени. Симптомите са различни, някои го изкарват с много дискретна симптоматика. При други се развива дихателна недостатъчност, налагаща хоспитализация и кислородотерапия. За щастие рядко се стига до тежки усложнения, налагащи апаратна вентилация.

Друга голяма група деца развиват стомашно-чревни симптоми – повръщане, водниста диария, диселектролитемия, обезводняване, които налагат хоспитализация и прилагането на рехидратираща терапия. При тези симптоми възстановяването е бързо и без отчетени сериозни усложнения.

- Какъв е Вашият съвет към всички дами, на които им предстои да създадат нов живот в тези времена на пандемия?

- Да бъдат смели и уверени в това важно решение. Страхът и тревогата не трябва да надделяват над реализирането на репродуктивните им планове. Новият живот е дар от Бога, нека смело го приемат и да бъдат щастливи! Отлагането на забременяването не би довело до по-добри резултати.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сода Бикарбонат - без алуминий Сода Бикарбонат - без алуминий

Безопасна добавка в храната! Не съдържа глутен! Содата без съдържание на алуминий има редица благоприятни ефекти за здравето....


Цена: 4.00 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email