Вегетативна криза - другото име на паническата атака


| Прочетено Прочетено: 1174 пъти | КоменариКоментари: 0Вегетативна криза - другото име на паническата атака

Представяме ви книга с мисия! Марияна Дойкова лично е преживяла многократно, описаното в книгата, която е на пазара, благодарение на издателство "Екрие" - София. Успява да преодолее сама етапите на стрес, терзания, физически и психични страхове и ужас, въпреки близки и приятели. Предлагат ѝ лесен вариант с успокоителни, но тя избира трудният – сама, изчитайки и проследявайки задълбочено литературни и медицински източници, консултации… да се справи и най-вече – да признае, че има такъв проблем. Постепенно започва да го предвижда и преодолява всеки нов ден. Дали е лесно? Не! Дали е невъзможно? Не! Тя доказва, че човешката воля може да надмогне слабостите и премеждията, въпреки всички трудности, които среща. Марияна иска да помогне на други хора, които се чувстват сами, изоставени или отритнати, заради неглижирането на този „модерен“ феномен – паник атака.

Пред всяка глава в книгата ще срещнете символ – цветето на Живота. Защото всеки нов ден носи възможност за нов живот и духовно израстване.

Какво е вегетативна криза?

Чували ли сте за нещо подобно? А да сте изпитвали такова усещане? Предполагам, че сте. Щом сте решили да отгърнете настоящото скромно литературно произведение, значи сте преживели криза или все още преживявате. Вегетативна криза. Това е другото название на понятието паническа атака.

Навярно вече сте си направили всички възможни изследвания и сте установили, че сте клинично здрави. Първата и най-честа реакция, когато паниката сполети един нормален човек.

Хвърля се презглава при медиците, за да потърси обяснение на внезапно налегналия го страх от загубата на контрол върху тялото и странните придружаващи симптоми. Отхвърляйки редица други заболявания, вие сте стигнали до заключението, че страдате от панически атаки. Умишлено използвам думата „страдание“, защото вие не сте болни, а страдате от душевен дискомфорт, който целенасочено преживявате.

Вегетативната криза и нейните симптоми се появяват неочаквано за човека. Пикът на пристъпа на паниката идва след 10 минути. След края на атаката чувствате обща слабост, сънливост, след което всичко се връща към нормалното ежедневие без никакви последствия.
Вегетативна криза – форма на вегетативносъдова дистония, проявяваща се под формата на неоснователна тревога и страх.
Думата „криза“ показва, че тялото не е реагирало адекватно на критична, стресираща за него ситуация. Това не е задължително фактор отвън – понякога вегетативната криза се появява от нищото. При всеки случай това е нарушение на вегетативните функции на тялото с участието на сърдечно-съдовата система.

Преживели сте травматично събитие, което не е намерило своя отговор и разрешение. Не сте имали стратегия за справяне с тази емоция, не сте намерили изход и подкрепа. Тялото е запаметило тази емоция, а мрачните мисли и чувства са се превърнали в реакция, която е създала негативно убеждение и е потънала в подсъзнанието. Мозъкът не се е справил със ситуацията и е блокирал в онзи момент, затова събитието продължава да се случва отново и отново. Мислите са насочени изцяло към това как евентуално ще се справите, ако отново ви налегне кризата. Или по-точно, как няма да се справите, защото човек се чувства безсилен в подобна ситуация.

Внушавате си, че щом веднъж  не сте успели да се справите, следващия път случката ще се разиграе по сходен начин. Изпадате в безизходица и в съзнанието си не търсите решение, а само борба срещу себе си. Борбата е да избегнете паническата атака, за да не ви се налага да попаднете за пореден път в клопката на страха. Колкото повече мислите, как да не се повтори атаката, толкова повече сте привлечени от нея.

Вегетативната криза е екстремна форма на вегетативно-съдова дистония, по-известна като паническа атака или паническа криза, тъй като основно се предизвиква от панически разстройства, неврози. Техните основни симптоми са безсмислен страх и безпокойство.

Кратък послеслов
Веднага след излизането на книгата, Марияна създаде ФБ група:
https://www.facebook.com/groups/578008239542560
Тя малко по малко започва да се разраства и хората споделят. Такива групи имат смисъл и значение. Много хора се страхуват или срамуват да потърсят специалисти. Споделянето помага, осъзнаването, че не си сам.Акценти от ЗдравницаСъветите на Джуна при шипове

Съветите на Джуна при шипове

Повечето от рецептите си Джуна знае от Ванга, но е добавила към тях и познанията на руската билкова школа, като е събрала и прилагала солидно количество изпитани рецепти в практиката си....още

Традиционни методи за справяне с високото кръвно

Традиционни методи за справяне с високото кръвно

Какви ефективни средства за борба с високото кръвно предлага народната медицина? Какви рецепти ще ви помогнат да тонизирате тялото. Кои продукти трябва да избягвате?...още

Имуномодулация при COVID-19 - защо, с какво, кога и колко време?

Имуномодулация при COVID-19 - защо, с какво, кога и колко време?

В основата на имунната защита участват вродения и придобития имунитет, и как може той да бъде модулиран, така че да се подкрепи защитата на организма срещу COVID-19....още

Колко (без)опасни са туфите за уши?

Колко (без)опасни са туфите за уши?

Ушната кал често се приема като нещо, което задължително и щателно трябва да се чисти. Не се подвеждайте обаче по думата "кал"! Този секрет всъщност има важна функция в ухото, по-конкретно в ушния канал и в никакъв случай не е само нещо мръсно....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

КуркуМед - мед с куркума и черен пипер КуркуМед - мед с куркума и черен пипер

"Куркумед" на "Здравница" е традиционен, натурален продукт, който съдържа истински, български пчелен мед, куркума и черен пипер....


Цена: 8.80 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email