Какво е гемотерапия и възможностите й като терапевтичен метод?


| Прочетено Прочетено: 2889 пъти | КоменариКоментари: 0



Какво е гемотерапия и възможностите й като терапевтичен метод?

Ангел Ангелов в първо интервю за „Здравница”.

Ангел АнгеловАнгел Ангелов е кинезитерапевт. Завършил e НСА "Васил Левски" - София. Има допълнителни курсове по китайска традиционна медицина и други методи за подобряване качеството на живот и здравето. В момента има частна практика,  работи и в Център за хора с увреждания. За момента е единственият в България човек, който се занимава с гемотерапия.

- Г-н Ангелов, какво е гемотерапия и гемоекстракти?
- Гемотерапията е метод на лечение, който използва лечебната сила на много специални растения. В повечето случаи това са дървета или храсти. Екстрактите на гемотерапия са най-мощното и най-новото допълнение към терапията на растителна основа. Докато първоначалната концепция може да бъде датирана от египтяните, първите документирани проучвания започнаха през 1959 г. От тогава Gemmotherapy materia medica нараства експоненциално с приноса на множество европейски учени, лекари и биохимици. Днес, гемотерапията започна да привлича вниманието на хората, търсещи естествени методи, за да подобрят имунитета си, както и хомеопатите, натуропатите, хиропрактиците, акупунктуристите, акушерките, практикуващите сестри, педиатрите и семейните лекари.
Екстрактите на гемотерапията се произвеждат от ембрионални тъкани (меристемни клетки) на растенията най-често пъпките на клоните на дърветата, за възстановяване и поддържане на здравето. Действието на тези екстракти на клетъчно ниво стимулира дренирането, съхранението, тонизирането и подмладяването на органите. Продължителното и системно използване на екстрактите на гемотерапията за остри и хронични симптоми води до възстановяване на имунитета. На пръв поглед, екстрактите на гемотерапията изглеждат много сходни с течните билкови тинктури, които често се предписват от различни здравни специалисти или са закупени свободно от пазара.

Отвъд визуалните прилики обаче се забелязват големи различия в терапевтичните им възможности.Гемотерапевтичните препарати се произвежда от първите пъпки и издънки на избрани дървета и храсти всяка пролет. Дървесните пъпки са растежният материал на цялото растение и са най-хранително плътната част на растението. Именно този специфичен вид растителен материал се използва за създаване на екстрактите, който го прави отделен от билковите тинктури и хомеопатията.

Гемотерапията е претърпяла повече от 50 години биохимични и клинични проучвания на университетско ниво в Европа, за да определи индивидуалните свойства и действия, които всеки екстракт има върху определени органи и системи. Чрез тези проучвания и събирането на емпирични данни гемотерапевтичните екстракти са получили статут на одобрена хранителна добавка от Европейския съюз и производството на екстрактите е очертано в Европейската фармакопея. В Съединените щати, обаче, тя е класифицирана като билкова добавка от FDA и следователно в по-голямата си част се нарича растителен извлек.

- В какви случаи може да се прилага?
- Гемотерапията може да се прилага, както при остри, така и при хронични заболявания и симптоми. Тя е приложима за всеки, който има тяло, затова тя може да се използва и при бебе на 2 седмици и при хора на 87 години. Възрастовият диапазаон е огромен, възможностите за терапия също, като диагнозата е без значение, защото философията на терапията е цялостно повлияване на организма – хармонизиране на нервната система, подобряване на изхвърлянето на токсините от тялото и подкрепа за надбъбречните жлези, които произвеждат основните за тялото стрес хормони (или стрес подкрепа).

- Както всеки метод, така и гемотерапията не може да бъде панацея, нали така?
- Гемотерапията цели съхранение и поддържане на жизнените сили, въздейства на клетъчно ниво и комуникира с нас посредством кръвните клетки. Това е терапия за всеки, който иска да подобри работата на имунната си система и да си осигури бъдеще с по-малко болести. Тя се различава по своето действие от хомеопатията и хранителните добавки, като активизира и възстановява нормалното действие на организма ни – такова, каквото трябва да бъде. Има случаи, които са твърде закъснели за каквато и да е природна терапия. Дългото чакане, прием на антибиотици, антидепресанти, неправилно хранене, прием на наркотици, токсини и много други блокират възможността за въздействие на природните методи. Много често алтернативните методи на терапия са последен избор, но и твърде закъснял, защото с времето ние блокираме възможностите природата да ни помогне. Почти винаги първият избор е химията и модерната фармацевтика, които прекъсват пътищата на физиологичните процеси и възможността за чисто и природно лечение.

Тук става дума за превенция, която у нас отдавна не е на почит и не се прилага. Спешната медицина, спешните и неотложни, животозастрашаващи състояния не са обект на гемотерапията. Нейната сила е предотвратяването на болестните процеси или тяхното по-лесно и по-бързо преодоляване.

- Вие как я открихте - за себе си и за България?
- За пръв път с нея се сблъсках, търсейки информация за различни видове нетрадиционна медицина - йога, акупунктура, капките на д-р Бах, рейки, ирисова диагностика, Аюрведа, ароматерапия, рефлексология. За някои от тези терапии имах представа какво представляват, други използвам в работата си, но за гемотерапията не бях чувал нищо. На български език нямаше нищо написано. Явно щеше да се окаже нещо съвсем ново. Така и се оказа - ново, но не за света, разбира се, ново за мен, и за България. С доста усилия успях да се свържа с жена, която се занимава с това. Днес тази жена е моят учител в света на гемотерапията. Това е Лорън Хюбеле. Тя се оказа изключителен човек, желаещ да сподели познанията си на драго сърце. Покани ме да взема участие в неин онлайн курс, за да разбера какво е гемотерапия и за себе си да преценя дали този метод би ми помогнал в моята работа и в призванието ми да помагам на хората. Отначало всичко ми беше ново, странно, интересно, но после стана още по-интересно. За да разбера какво точно представляват екстрактите, с които работи гемотерапията съвсем логично трябваше да се сдобия с поне един от тях. В последствие отидох на екскурзия в наша съседна държава, където се оказа че гемотерапията се използва от години и имат всички екстракти, литература и организация, която постоянно прави изследвания за въздействието на екстрактите. По-късно разбрах, че моята учителка всяка година прави обиколка из Европа, за да преподава, а тя самата живее в САЩ. Нямаше как да пропусна среща с нея и така се озовах в Белгия сред изключително компетентни хора, които се занимават с гемотерапия от години. Научих много нови неща, успях да се запозная с много от спецификите на терапията, разбрах че тя се прилага дори при новородени, че помага при редица остри и хронични заболявания и че в много случаи се оказва последната надежда на много хора и семейства. Философията, идеята и начинът на приложение, на които учи моята учителка  пасваха изцяло на моята философия за това как е правилно да се лекува - не на парче или чрез прикриване на симптомите, които проявява нашият организъм, а един цялостен холистичен подход, при който всичко в организма е свързано и взаимозависимо. Желанието ми да донеса това знание в България се увеличи, за да могат не само моето семейство и приятели,  и надявам се много повече хора да намерят решение на здравословните си проблеми. И така в момента тези екстракти се внасят и в България, регистрирани са и са признати. Преведох няколко от книгите на Лорън Хюбеле и прекрасното издателство Екрие ще ги издаде. Преди броени дни излезе  първата ми книга. В бъдеще, когато ситуацията с коронавируса се нормализира, ще организирам и курсове, за да може повече хора да знаят какво е гемотерапия и как да я прилагат. Надявам се да срещна и много съмишленици, които желаят да се  занимават с нея, защото тя е  един много нежен начин да внесем хармония и равновесие в здравето си за дълго време напред.

- Приложима ли е при деца и как?
- Да, приложима е. Както споменах вече гемотерапията се прилага при бебета, малки деца и възрастни,  дори и бременни жени могат да се възползват от помощта на терапията. За да се прецени как да се започне тя се провежда консултация с гемотерапевт, попълва се подробен въпросник, който да уточни здравословното състояние на човека и да се определи точно с кой екстракт да започне магията на гемотерапията.

- От 2 год. я практикувате. Разкажете ни за своя опит и някои от вашите случаи.
- Започвайки да работя с някого на първо място се провежда интервю или консултация, в която се изяснява моментното емоционално, психическо и физическо състояние на човек. За гемотерапията не е от значение какви диагнози носи със себе си човек. Най-важно е да се направи оценка на състоянието на нервната система, тъй като тя е основен регулатор и координатор на съобщенията в нашето тяло. След като се направи тази оценка се преценява дали да се подходи с екстракт с успокояващо или тонизиращо действие за нервната система. Ако това не е достатъчно за избора на екстракт, правя допълнителен поглед върху човека срещу мен от страна на поли-вагусовата теория, за да разбера в какво състояние на вагусовия нерв се намира той. Генерално има 3 възможности за активност на този нерв, определящи дало сме в състояние на щастие и спокойствие, в състояние на ступор и блокаж или в състояние на нервен срив.

Високите нива на стрес у нас, непрекъснатото излъчване на стрес хормони в тялото ни, борбата с проблемите – всичко това срутва имунната ни защита. Поради това развиваме метаболитни заболявания,  появяват се болести на  храносмилателната, нервната,  кръвоносната и лимфна система, на жлезите с вътрешна секреция и много други.

- Преведохте книгата "Гемотерапия за всички: изграждане на имунитет за бебета и малки деца". Защо да си я купим?
- С огромни благодарности искам да се обърна към издателство Екрие, което въпреки големите препятствия и предизвикателства на 2020 г. успя да покаже на бял свят превода на тази книга. В бъдеще ще имаме възможността да прочетем още две книги на тема гемотерапия.
" Гемотерапия за всички: изграждане на имунитет за бебета и малки деца" е изключително ръководство за всеки родител, детегледач, бавачка, здравен работник…за всеки, който полага грижи за бебета или малки деца. Тя дава информация и протоколи за действие, както при остри и спешни състояния, така и при дългогодишни проблеми при децата. В нея има описани случаи на реални пациенти на Лорън Хюбеле, които максимално ясно представят на българския читател и родител как да реагира при определени състояния и симптоми на своето бебе или дете. В книгата са посочени терапевтични прототколи и дозировка на гемоекстрактите, за да бъдат максимално улеснени родителите или даващите грижа за децата хора. Препоръчвам горещо този домашен наръчник за здраве. Осигурете здраво бъдеще на децата си – това е най-голямото богатство, което за жалост в повечето случаи разбираме, когато е станало твърде късно. Съхранете имунната си ситема и си осигурете здраве, чрез природната сила на Гемотерапията!

В сайта http://www.ergoncenter.com/index.php/gemmotherapy/ можете да намерите допълнителна информация за гемотерапията, отговори на често задавани въпроси, както и да видите всички екстракти, които са регистрирани и удобрени за разпространение у нас. Създал съм и страница във Фейсбук, която се казва „ Гемотерапия  и в която редовно качвам актуална информация за екстрактите, за развититето на гемотерапията. В нея има отзиви на хора, които вече са преминали през гемотерапията, старая се всяка седмица да правя лайф сесии, в които да говоря за важните страни от възможностите на гемотерапията и това как тя може да ни помага и още куп друга информация.
За моя радост успях да осигуря на българите един нов начин за съхранение на здравето. Благодарен съм на всички, които са ме подкрепили до момента.

Едно интервю на Светлана Желева











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от бял трън - капсули Масло от бял трън - капсули

Белият трън (познат още като Силимарин) се използва в народната медицината от 2000 години, главно при чернодробни и жлъчни заболявания....


Цена: 14.90 лв.


Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email