С кои духовни практики боледуваме по-малко?


| Прочетено Прочетено: 193 пъти | КоменариКоментари: 0С кои духовни практики боледуваме по-малко?

Силви Велев е учител по бойното изкуство тай чи с дългогодишна практика. Въпросите са от онлайн гостуването му пред списание 8.

- Г-н Велев, какво представлява чи енергията?
- Това е материята от която е създадена цялата Вселена. В китайската натурфилософия има няколко вида енергии.

Това е есенциалната енергия дзин, чи енергията, която е в основата на невидимото проявление на енергията, и  енергията шън / тя поддържа формата и е безсмъртна/. В това триединство  чи енергията е по средата, но трите се взаимнопроникват и се допълват. Чи енергията е нашата жизнена енергия, и ако я нямаме достатъчно, се разболяваме. Чи се движи и по нашите меридиани, разположени по точките за акупунктура, според китайската медицина. Чи е един непрекъснат поток, който ни лекува. Всичко, което виждаме във видимия свят- слънчева светлина, небесни тела, това е чи енергията.

- А какво я различава от тай-чи?
- Това е и бойно изкуство, и система за здраве. Тук чи в наименованието не е чи енергията. Много хора не вярват, че бавните движения в практиката тай-чи могат да подобрят тяхното здраве. Една от задачите, която съвременния човек трябва да се справи е да елиминира стреса  по какъвто й да е начин.

- Вашите ученици боледуват ли?
- Малко хора, които практикуват тай- чи, а също и други духовни практики, боледуват точно поради здравословния им, от това, че балансираме енергиите в тялото, а също, елиминирайки стреса, ние подготвяме тялото да приеме житейските удари по друг начин. Но тай-чи трябва да се практикува умерено, с баланс, без да се насилва тялото.


- Вярно ли е, че в Китай вече няма коронавирус и заслугата за това имат и древните учения за чи?
- Определено има. То се отнася за всички заболявания, които съществуват. Китайците много успешно прилагат постиженията на западната медицина, но и държат много на китайската традиционна медицина. Гледах репортаж на китайската телевизия, в който болни с маски, които практикуваха тай-чи подчертаха, че с този метод сваляйки стреса, качват имунитета.  И когато енергията чи се движи свободно по меридианите,  тя извършва своята лечебна функция.

- Какво става, когато сме в стрес, живеем в страх?
- Трябва да направим така, че да не се подаваме на паника, да не живеем със страх, защото така сваляаме нашия имунитет. Всеки трябва да намери начина по който може да успокои себе си и да изведе напрежението навън.

- Вярно ли е, че в големите градове енергията е с ниска вибрация и това ни кара да не се чувстваме добре?
- Знаете, че човек се чувства добре в планината, в пещерите, където усеща енергията на природата, йонизираният въздух. Енергията в града е по-тежка и хората се чувстват много по-уморени. Всеки човек го усеща по различен начин. Жените усещат нездравословните ефекти повече, отколкото мъжете, защото са по-сензитивни. Затова е добре да се зареждаме сред природата.

Трябва да знаем също, че различните духовни практики ни помагат за осъзнатостта. Добре е да бъдем себе си, да следваме сърцето си и да се занивамаме с изкуство.Акценти от ЗдравницаБезплатни онлайн консултации за сърдечни амилоидоди до 18-ти март

Безплатни онлайн консултации за сърдечни амилоидоди до 18-ти март

Доц. Мариана Господинова, един от водещите специалисти в България, ще консултира безплатно (без направление от личния лекар) от 25.02.2021 г до 18.03.2021 г през здравната платформа Healthyco....още

Става все по-трудно да си родител в съвременния свят

Става все по-трудно да си родител в съвременния свят

Мащабно проучване, обхванало 8 хил. майки и бащи от 16 страни, с деца до 12 месеца, очертава най-големите предизвикателства пред родителите днес....още

Кожни проблеми, паник атаки, рефлукс и запек се повлияват много добре от гемотерапията

Кожни проблеми, паник атаки, рефлукс и запек се повлияват много добре от гемотерапията

За България гемотерапията е все още нещо ново. Тя използва гемоекстракти, които се приготвят от най-младите части на дървета и храсти, предимно техните пъпки, издънки или корени....още

Седем заблуди в Арттерапията

Седем заблуди в Арттерапията

Арттерапията изобщо не е за всеки. Методът е изключително практичен. Не лекува тип „Абра-кадабра”. Изисква лична ангажираност и отговорност, ако се търсят резултати....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Алое (сух екстракт) - Здравница Алое (сух екстракт) - Здравница

Алое - сух екстракт на Здравница се препоръчва при хроничен запек. Гарантиран резултат до няколко часа....


Цена: 5.00 лв.


Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email