Вълшебните борови иглички: срещу грип и за релакс


| Прочетено Прочетено: 1827 пъти | КоменариКоментари: 0



Вълшебните борови иглички: срещу грип и за релакс

И ето, отново сме понастинали, с течащи или запушени носове или лека кашлица /но не ковид/, и на помощ ни се притичват  вълшебните борови иглички. Към тях можем да прибегнем и като допълнително средство при възпаление на горните дихателни пътища.

В този случай  са подходящи както маслото от борови връхчета и борови иглички, така и  еловото масло. То може да се употреби по 2 начина: чрез вдишване и чрез втриване през кожата, съветва австрийският билкар-свещеник Бенедикт на своя блог blog.kräuterpfarrer.at. 

Към букета от етерични масла, които са подходящи при подобни оплаквания са масло от мащерка, масло от бял бор,  масло от копър.

Зоните, където може да се нанася етеричното масло са ходилата на двата крака, вътрешната част на ръцете от лакътя до рамото като не се маже подмишницата. Етеричното масло може да се втрива и  направо върху гърдите, а също и върху гърба, в областта на лопатките.

Разбира се, трябва да се спазват препоръките за разреждане на етеричното масло. Най-често няколко капки от него задължително се добавят към бадемово масло.

Когато физически не се чувстваме добре, това се отразява и на психиката ни. Към грипните страдания, се добавя и фактът, че есенно-зимния ден е къс, стъмва се рано и тъмнината допълнително ни действа депресивно. За да създадем настроение, отново можем да прибегнем към боровите клонки. Прясно откъснати те внасят свеж аромат, който действа окуражаващо. Според древни вярвания се счита, че боровите клонки действат пречистващо на въздуха. Освен това те са идеални за малка коледна украса.

За отпускане добре действа и вана с иглички и шишарки. От ела, смърч и бор се откъсват пресни иглички и се нарязват на ситно. Същото се прави с шишарките и връхчетата на клончетата. От сместта се вземат няколко шепи и се кипват за кратко в джезве вода. След прецеждане, течността се изсипва във ваната. Препоръчва се 10- минутна вана. Кожата и дишането поемат активните вещества, подпомага се обмяната на веществата и се повишава работоспособността,. Ваната е целебна още при повишена нервна възбудимост, безсъние, климактерийни проблеми, радикулит.

Още от древността на растението се приписва успокояващо и укрепващо здравето действие, и още по-конкретно, на неговата дървесина. Доказано е, че тя понижава сърдечния пулс и подпомага здравия сън. Освен това етеричното масло от бор действа антибактериално и предотвратява размножаването на плесени и бактерии.












Акценти от Здравница



Домашен билков мехлем с кокос отпушва носа

Домашен билков мехлем с кокос отпушва носа

Чувстваме се настинали, с дрезгав глас, втриса ни... Кога да пием само чай, кога да правим инхалации и гаргари, кога вана за краката?...още

Седемте чакри: Седем точки на силата

Седемте чакри: Седем точки на силата

Според йога освен материалните органи на нервната система, съществува и енергийна система. Тя е аналогична по своята система и по функциите си на нервната....още

Безплатни изследвания на пушачи през май, 2024

Безплатни изследвания на пушачи през май, 2024

През целия месец май в четири града – София, Пловдив, Плевен и Благоевград ще се провеждат консултации и изследване на дишането (спирометрия) при пушачи и бивши пушачи....още

От днес има противоепидемични мерки заради разпространението на коклюш

От днес има противоепидемични мерки заради разпространението на коклюш

От 9 май 2024 г. до 31 юли 2024 г. се въвеждат временни противоепидемични мерки заради епидемичното разпространение на коклюш. Това е посочено в заповед на служебния здравен министър д-р Галя Кондева....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Свински желатин за здрави стави Свински желатин за здрави стави

Желатинът укрепва клетките и вътрешните влакна, има благоприятен ефект върху съединителната тъкан, подпомага възстановяването на увредените стави....


Цена: 9.50 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email