Видовете салвия и за какво е полезна?


| Прочетено Прочетено: 3107 пъти | КоменариКоментари: 0



Видовете салвия и за какво е полезна?

Градинският чай, познат още като Салвия (Salvia officinalis), се слави със своя дезинфекциращ, почистващ ефект, освен това укрепва тялото и прогонва лошите мисли.

Още древните египтяни са познавали неговото лечебно действие. Името на билката на латински идва от salvare, което означава лекувам.

Билкарите различават над 160 вида салвия. Напоследък най-много статии излезнаха за градинската салвия /Salvia officinalis/.  Но не по-малко полезни са и други видове напр. Salvia nevadensis, която на немски се нарича медена салвия /Honig salbei/. Растението има фини, тесни листенца, които растат леко увиснали и от тях се излъчва миризма на градински мед, когато ги докоснете. Родината на растението е Невада, но то успешно вирее и в Европа, и особено в районите, където зимата е мека. Когато температурата навън падне под минус 5 градуса, растението трябва да се прибере вътре. Но заради уханието му си струва усилията по отглеждането.

Медената салвия е предпочитано растение за украса и в алпинеума. Заедно с мащерка и тлъстига виреят много добре.

Полезна е и малко популярната мускатова салвия / Salvia sclarea/. Тя е позната още под името римска салвия. Тя е двугодишно вечнозелено растение, което намира приложение и за декорация. Листата й се използват при някои хормонални смущения. Тя е медоносно растение, което се среща от региона на Средиземно море до Централна Азия. Древните римляни и гърци са я използвали при главоболие / листа и цветчета/ в сурово състояние и като запарка. В миналото са добавали цветчетата за природен аромат към пелина, а също и към други видове вина.

В немскоговорящото пространство пък познават Salvia dorisiana, от която се прави много вкусен сироп. Родината на този вид салвия е Хондурас. Листенцата при докосване излъчват аромат, подобен на агаве. Подходящи и за ароматен чай, в комбинация с билката върбинка.

Има и още един вид медицинска салвия, която се нарича салвия дивинорум (Salvia divinorum). Тя е силно психотропно растение, което е било познато още на шаманите от Мексико.












Акценти от Здравница



Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Колакен МАКС - формула за здрави стави Колакен МАКС - формула за здрави стави

Колаген Макс съдържа колаген, глюкозамин, хондроитин, МСМ и хиалуронова киселина. Мощна и ефективна формула за здрави стави....


Цена: 37.80 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email