България е родината и център на света за методиката на д-р Лозанов


| Прочетено Прочетено: 984 пъти | КоменариКоментари: 0България е родината и център на света за методиката на д-р Лозанов

Ванина Бодурова за сугестопедията, за приложението й в чуждоезиковото обучение и като психотерапевтична методика в първо интервю за „Здравница”.

Ванина Бодурова Визитка:
Ванина Бодурова завършва едновременно английска филология във Великотърновския университет „Св. Св Кирил и Методий“ и управление на туризма в Българо - Холандски институт по туристическо управление в Албена, България през 1996 г..

Живее десет години в Испания със семейството си, преди да срещне проф.д-р Георги Лозанов през 2006 г. и да премине обучение при него по методика на преподаването според сугестопедичния подход.

Две години по-късно, през 2008 г., тя решава да предприеме рисковано пътуване обратно към България и да остане в родината си, за да може да бъде в помощ на Учителя си.

Заедно с д-р  Лозанов започват обучението на преподаватели в България, като тя е неотлъчно до него през последните четири години от живота му. След смъртта му, през 2012 г., продължава да работи според заръките на Учителя си и създава центрове по Сугестопедия в цяла България. Всяка нейна стъпка е насочена към реабилитиране труда на д-р Лозанов първо в родината му.

Обучава преподаватели, които прилагат методиката както в частни школи, така и в частни и държавни училища. Работи усилено за разширяване на приложението на Сугестопедията в различни области на човешкото общуване.

Своето преклонение пред Учителя си предава в книгата „ Пътят на Пролетта“ с подзаглавие „Изкуството да преподаваш знания според сугестопедичния процес на обучение.“

Майка е на трима сина, които възпитава според законите на Сугестопедията.

Живее между Сливен, България , Флоренция, Италия и Тулуз, Франция.

- Г-жо Бодурова, по-трудно ли се развива сугестопедията днес, сравнено с преди 15-20 г?
- Аз работя в областта на Сугестопедията от 2006 г.и бих могла да кажа само, че Сугестопедията се развива с всеки изминал ден, година, десетилетие. Не е трудно. Всеки ден получавам запитвания за обучение на преподаватели. През тези години на изключително усилена работа от всеки един обучен преподавател в България се създаде една представа, по-реална, отколкото преди 15 години, за това какво е Сугестопедия, какво се крие зад тази трудно произносима дума. Всички заедно – стотици преподаватели, хиляди курсисти, десетки центрове – допринасяме за правилното звучене на думата – не“сънна метода“, а обучение с Любов, с Вдъхновение, с повишена Култура, на нивото на резервите на човешката личност и с крайна цел подобряване на обществените взаимоотношения.

- Как преценявате нивото на българската сугестопедия?
- България е родината и център на света за методиката на д-р Лозанов. Това е единственото място в света, в което тя се разбира в нейната дълбочина. Така завеща д-р Лозанов. Така и стана след като той напусна тази земя. Тук има дух, духовно развитие на преподавателите, което трудно може да се намери в такъв мащаб и с такава лекота по света. Колкото и странно да звучи, тук сме свободни да говорим за духовността, да я преживяваме и проявяваме. Ние сме приемници на древна култура, заобиколени сме с паметници, има почит към героите на нашата страна. Да се докоснеш до човешкия гений, както изисква Сугестопедията, е възможно за всички хора, които желаят. Тепърва ще се създава световна Сугестопедия, но винаги коренът, връзката и посоката ще бъде от България към света. ЮНЕСКО я признава за най-добра методика по много предмети за много учащи се през 1978 година. Сугестопедията преминава през много изпитания, ограничения и променяне на значението, което е вложено в термина, ала днес тя е жива и жизнена. Всичко зависи от учителите, които се влюбват в методиката. Като хора, ние може да имаме недостатъци, като сугестопеди, обаче, доктор Лозанов изисква от нас да бъдем по-добри, и като личности, и като професионалисти.

- Как да познаем добрите школи, добрите сугестопеди? Има толкова много школи.
-  По думите и делата. Всяка школа и всеки сугестопед се подчиняват на седемте закона на Сугестопедията. Там, където в посланието има императив – има още какво да се желае от тази школа. Ние работим на нивото на резервите на човешката личност. Това е педагогика, която освобождава от ограничаващи внушения и стимулира с послания, които ти помагат да се разгърнеш, да покажеш таланта си. И всичко това чрез благост, с култура, с деликатност и в хармонична среда. Всеки човек може да прецени дали преподавателите срещу него са искрени, вдъхновени, ерудирани или имат други интереси и подбуди, които са далеч от философията на Сугестопедията.

 В кои области от живота може да ни бъде полезна? Не е ли ограничаваме доста само в полето на чуждите езици?

 Приложението на методиката не е ограничена само в областта на чуждоезиковото обучение. Тя се прилага в много области на живота. Все по-силно е нейното психотерапевтично приложение. Изискването е човекът, който иска да общува и преподава според методът на д-р Лозанов, е да бъде специалист в областта си.

 - Какво ви даде сугестопедията?
-  Култура, деликатност, толерантност, разбиране към хората, приемане на цялостната личност, лекота на общуването, изкуство, свят на приказност и фантазия. Изостри интуицията ми, направи ме много по-решителна и ми върна преклонението пред България.

- Какво не знаем за д-р Лозанов? Вие сте негова спътница в живота в края на живота му.
- Не зная какво знаете за него. За мен Той е велик Дух, мой Учител, Човек, който ме научи как да издържа на всичко, без да загубя вяра в доброто. Аз не го познавам, когато е бил на 30, 40, 50, 60, 70 години. Аз го познавам, когато щеше да  навърши 80 години. През последните 6 години от живота му, ние бяхме заедно и аз се учех от всеки негов жест, негов поглед, от усмивката му. Учех се от блестящите по детски очи и желанието му историята, която се разказва да бъде много интересна. Ние се смяхме, говорихме, обсъждахме заедно. Той беше войн. За него нямаше нищо по-свято от Майката и България. Разчиташе знаците по Пътя си и имаше Вселенска вяра.

- Какви са предизвикателствата сега пред вас?
- Те са винаги един и същи – да бъда вярна на паметта на д-р Лозанов, да следвам Пътя си и да завърша Мисията, с която съм дошла.

Едно интервю на Светлана ЖелеваАкценти от ЗдравницаНов тест измерва имунитета срещу ковид-19 преди и след ваксината

Нов тест измерва имунитета срещу ковид-19 преди и след ваксината

В Клинична лаборатория на УМБАЛ Св. Иван Рилски – София беше въведен нов тест за оценка на имунитета срещу COVID-19....още

Бадемът - лечебвото дърво, за което четем в Библията

Бадемът - лечебвото дърво, за което четем в Библията

Бадемът, като растение присъства в културата на много народи. Неговата родина е Средният Изток, там където е възникнала християнската религия, и не е изненадващо споменаването му, и то многократно, в Библията....още

Празнуваме Ивановден!

Празнуваме Ивановден!

Българската православна църква почита днес паметта на Св. Йоан Кръстител, който кръщава Исус Христос в река Йордан. Празникът е наричан от народа Ивановден....още

Вегетативна криза - другото име на паническата атака

Вегетативна криза - другото име на паническата атака

Вегетативната криза и нейните симптоми се появяват неочаквано за човека. Пикът на пристъпа на паниката идва след 10 минути. След края на атаката чувствате обща слабост, сънливост, след което всичко се връща към нормалното ежедневие без никакви последствия...още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Диабор - за регулиране на кръвната захар Диабор - за регулиране на кръвната захар

100% натурален продукт за нормализиране на глюкозата в човешката кръв (кръвна захар). Не съдържа токсични вещества, консерванти или оцветители....


Цена: 12.90 лв.


Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email