Лятото е сезонът на тученицата!


| Прочетено Прочетено: 1539 пъти | КоменариКоментари: 0



Лятото е сезонът на тученицата!

Съветите са на Яна Данилова, водещ нутриционист.

Не напразно тученицата е наричана Кралицата на плевелите! Още Хипократ е използвал растението за лекарство при гинекологични заболявания и кръвоизливи. През 1 в. пр. Хр. римският учен от гръцки произход Диоскорид е написал в трудовете си, че тученицата изчиства от паразити и намалява главоболието. Нейното антиоксидантно действие пречиства кръвта и балансира стойностите на кръвното налягане и холестерола.

Може би не знаете, но тученицата съдържа 7 пъти повече витамин С от цитрусите, който е жизненоважен есенциален имуномодулатор и антиоксидант , а количеството на мастните киселини, омега-3 (α-линоленова киселина), в нея е 5 пъти повече, отколкото в спанака. Не се учудвайте, но съдържанието им е по-високо дори и от това на някои рибни масла. Тученицата е чудесен избор при хора с висок холестерол, тъй като високата концентрация на есенциални мастни киселини спомага за пречистване на кръвта, предпазват кръвоносните съдове от натрупване на плаки, склерозиране на съдовете и съответно от инфаркт и инсулт. Богата е на витамини А, В6, В9, минерали – калций, калий, натрий, магнезий и фосфор, манган и желязо.

Тученицата съдържа два вида пигменти, които са мощни антиоксиданти – бетацианин и бетаксантин, които предпазват организма от вредното действието на свободните радикали и по този начин има протективно действие срещу онкологични заболявания.

Плевелното растение е шампион по съдържание на витамин Е, 6 пъти повече от спанака и съдържа 7 пъти повече бета каротен в сравнение с морковите. Тученицата е важен източник на комплекс от витамини В като рибофлавин, ниацин, пиридоксин и каротеноиди. Съдържа и следи от минерали като желязо, мед, магнезий, цинк, селений, калций, калий, фосфор и магнезий.

Растението е особено полезно за хора с анемия, тъй като е богат източник на мед, а медът cтимyлиpa пpoизвoдcтвoтo нa чepвeни ĸpъвни ĸлeтĸи.
Аз лично я препоръчвам на всички, които се стремят към по-фина талия, тъй като, благодарение на наситения си хранителен профил и високо съдържание на фибри, тя е незаменим помощник в битката с излишните килограми.

Трябва да се знае обаче, че тученицата съдържа oĸcaлoвa ĸиceлинa, ĸoятo може да доведе дo oбpaзyвaнe нa ĸaмъни в бъбpeцитe. Ето защо,тя не се препоръчва за консумация от хора, които страдат от ĸaмъни в бъбpeцитe.

Важно е да знаем, че храненето е наука! Важно е да знаем, че храната може да бъде наш лек, но може и да ни разболее!

Важно е да знаем как да се храним! И при най-малките смущения в нашето здраве, е важно да се обърнем към специалист! Важно е да слушаме и разчитаме сигналите на тялото си, няма безпричинна симптоматика! Но превенцията, навременнаа реакция и отстраняването на причинителя на дисбаланаса в човешките системи е най-сигурният начин да съхраним здравето си! Превенцията е по-ефективна от лечението! Нека бъдем осъзнати и не допускаме болестен процес!

И да избираме разумно и отговорно какво поставяме в чинията си!
Ако зареждаме колата си с най-доброто гориво, да направим същото и в тялото си!
Защото здравето отвътре, личи отвън!
А вие какво закусихте днес?












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Телешки желатин за здрави стави Телешки желатин за здрави стави

Телешкият желатин укрепва здравите на ставите, подпомага работата на сърцето, подобрява метаболизма, подобрява здравето на косата, кожата и ноктите....


Цена: 11.40 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email