Защо наричат смокинята лечителката от късното лято?


| Прочетено Прочетено: 3558 пъти | КоменариКоментари: 0



Защо наричат смокинята лечителката от късното лято?Смокинята (Ficus Carica L) е позната 5 хил. години. н.е в Палестина и Месопотамия, по-късно била пренесена в Египет и Гърция,както и в Рим. Нейните плодове били важна част от прехраната на населението – едва ли не наравно с хляба.

Смокинята е позната още под името смоква, инжири, смоковница, табани. Наред с хранителните, от стари времена са почитани и терапевтичните  качества на плодовете  и другите части на растението. Прилагали са го срещу глаболие, гноящи очи, болки в гърдите и др. оплаквания, разказва Кети Иванова, автор на билкарски книги.

Известната Св. Хилдегард споделя мнението на Диоскорид, че смокинята е слабо хранителна и вреди на стомаха и има значение само за болния човек, а от здрави хора трябва да се избягва.

Обобщавайки хилядолетния лечителски опит на близкоизточните страни, популярният Амасиаци описва многостранната ефикасност на растението : незрели смокини влияят прочистващо,  с тях се мажат брадавици и петна от витилиго, зрелите плодове са лесно смилаеми, хранителни, полезни при болести на бъбреците и пикочния мехур. С млечния сок  се спират кръвотечения и комбинацията с мед е профилактично средство при подагра.

Млечният сок от прясно откъснато листо лекува рани, брадавици и изчиства при акне.

Сушените  смокини като компреси помагат при застой в далака, черния дроб, а като отвара – при скролуфоза. В комбинация с чубрица, мента и мащерка въздействат прочистващо на бъбреците и пикочния мехур.

Семките действат слабително – по 10-15 на прием. Отварата от смокинови листа и коприва се дава при дизентерия.

Свещеник Йохан Кюнцле ги препоръчва  като най-доброто средство при запек-  5-10 сушени плода се заливат вече в съд с хладка вода, на сутринта се изяждат, а течността се изпива.

Българска рецепта при запек:

Взема се 1 изсушено листо на смокиня и се залива с 250 гр. вряла вода. Стои 5 мин. да кисне и се прецежда. Изпива се на малки глътки веднага. Взема се на всеки 2-и ден. Много ефективно при запек.

Смокиновото дърво притежава в своите плодчета висока концентрация на витамините С, А и В. Насладата от пресни смокини действа много добре при умора, посочва  австрийският билкар-свещеник Бенедикт* на своя блог blog.kräuterpfarrer.at..

Антиейджинг рецепта:

Да се вземат 3 сушени смокини, нарязват се много наситно и се слагат с 250 гр. червено вино на печката. Сместта се бърка и къкри на бавен огън, докато стане  хомогенен сироп. През нощта се оставя в хладилника. На следващия ден от 6 ч до 18 ч. вечерта на всеки 3 часа се взема по 1 пълна суп. лъжица. Терапията трае 21 дни и се взема на всеки 2-и ден. Особено полезна е в климактериума.











Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Какаово масло за равномерен тен Какаово масло за равномерен тен

Сурово, 100% натурално какаово масло! Какаовото масло подпомага почерняването на кожата, като й придава здравословен и равномерен тен....


Цена: 14.00 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email