Подсилете имунната система и с лечебния исоп


| Прочетено Прочетено: 729 пъти | КоменариКоментари: 0



Подсилете имунната система и с лечебния исоп

Исоп (Hyssopus officinalis) е билка, която идва от Средиземноморието и днес се отглежда в много градини и дворове.  Лечебните му свойства се споменават още в творбата ”Психика” на известната германска игуменка Света Хилдегард. Тя пише, че ако черният дроб на човек е отслабен от тъга и мрачни настроения, то билката може да внесе топлина в тялото и ума, както и да раздвижи соковете в тялото. Това наблюдение е вярно и до днес.

Исопът е богат на етерични масла, флавоноиди, танини и ябълчена киселина.  Има спазмолитично, противокашлечно , отхрачващо и противовъзпалително действие. Билката се препоръчва при хроничен бронхит, хроничен катар на червата, хронични възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт, диспепсия, запек.

Това, което трябва да се направи е просто да се вземе вода и пресен исоп.  Ето и самата рецепта:1 ч.л. ситно нарязан исоп се залива с 250 мл. вряла вода, оставя се да кисне и докато е топла напитката се пие по половин чашка 2-3 пъти дневно.

Външно се препоръчва за плакнене на зъбите и устата при възпаления, както и за гаргара, а също и за промивка на рани, съветва известният наш билкар Васил Канисков.

Започнете деня с тази прекрасна сутрешна напитка, препоръчва и популярният свещеник- билкар Бенедикт на своя блог  blog.kraeuterpfarrer.at.  В 1 ч.ч с чешмяна или минерална вода  сложете пресен исоп: цветчета и листенца. Да стои цялата нощ покрито. Сутринта прецедете. Напитката е много полезна, има леко горчив вкус, който се използва и за тонизиране на стомаха.  Изпийте я преди да сте закусили.

Исоп може да се ползва и ако се изпотявате прекомерно, вкл. и през зимата: вземате от изсушената билка 2 пълни ч.л.  и заливате с 250 мл. вряла вода. Стои покрито 15 мин. Прецеждате и пиете на малки глътки. Добре е лечебният курс да продължи 3 седмици, като си правите от полезния чай сутрин и вечер по една ч.ч.

Лечебният исоп се препоръчва и за подсилване на имунната система. Билковата смес, която трябва да направите е лесно изпълнима:  смесете листа от коприва,  листа от малини, маточина, мащерка, невен, шипка и исоп. Разбърквате добре. Вземате  2 ч.л. и заливате с 250 мл. вряла вода. Оставяте 15 мин. да кисне покрито. Прецеждате и пиете на малки глътки. Лечебният курс продължава 20 дни, сутрин и вечер на гладно по 1 ч.ч. от напитката. Зареждате се с витамини и подсилвате организма да се справя с вируси, бактерии и инфекции.

Билката има специфичен вкус и заради това често присъства в кухнята като подправка.











Акценти от Здравница



Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Свински желатин за здрави стави Свински желатин за здрави стави

Желатинът укрепва клетките и вътрешните влакна, има благоприятен ефект върху съединителната тъкан, подпомага възстановяването на увредените стави....


Цена: 9.50 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email